Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

OrdlisteOrdliste: Film og TV Tilbage til Hovedsiden


- C -

Alle0ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

CGI

Computer Generated Imagery er et udtryk for billeder eller dele af billeder, der er genereret ved hjælp af en computer.

Hovedsageligt bruges CGI om ting, der enten indsættes eller fjernes fra billederne uden at seeren lægger mærke til det, f.eks. at fjerne højspændingsmaster fra baggrunden i en film, der foregår i middelalderen. Men begrebet omfatter enhver ændring af billedet foretaget på en computer.

I dag er det efterhånden sjældent at CGI ikke anvendes i film- og TV-produktioner. Man er efterhånden blevet så dygtig til at lave CGI, at det er svært for selv det trænede øje at skelne mellem hvad der er og ikke er CGI.

Eksempel: Hele den danske spillefilm "Den eneste Ene" blev efterbehandlet fra A-Z på computer for at rette farverne til. På denne måde kunne instruktøren få de "varme" og "kolde" billeder, hun oprindeligt ønskede.chromakeying

Chromakeying (eller kort "keying") betegner teknikken, hvor man bestemmer (key'er) og erstatter en enkeltfarvet baggrundsfarve i et filmklip med en rigtig baggrund. I starten foregik dette i fremkaldelsen med avancerede lag af film og filmmasker, i dag bruges der hovedsageligt computere, hvorfor teknikken efterhånden er så god, at man ikke kan se det sorte omrids, der opstod før.

Man kan typisk fange ældre film i at chromakey'e, da man får det typiske sorte omrids, og hvis det ikke foregår på sort baggrund kan objekterne, der keyes ind, være lidt gennemsigtige i og med man har ønsket at eliminere den sorte kant. Første klip af Corben Dallas' taxa i "Det Femte Element" er et godt eksempel. Læg mærke til taxaens venstre side.

Se også: bluescreening  claymation

Sammentrækning af ordene clay og animation; betegnelse for animationsfilm lavet ved hjælp af modellervoks.cliffhanger

En afslutning, typisk af et afsnit i en serie, hvor det er meget spændende, hvad der efterfølgende vil ske. Bruges typisk i serier til at sikre folks interesse for næste afsnit. Udtrykket stammer fra nogle af de første stumfilm, hvor man i en lod hovedpersonen hænge ud over en klippe i slutningen af filmen.

På engelsk bruges udtrykket desuden også i andre sammenhænge om noget meget spændende, hvor resultatet kan gå hvilken vej, det skal være – f.eks. en afstemning.