Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Kommentarer til <i>Litteratur: Fantasy anbefalinger</i>Kommentarer til Litteratur: Fantasy anbefalinger Tilbage til Hovedsiden

Gå tilbage til Litteratur


KOMMENTARER (23)

n/a12Næste side
1:   msh Fantasy anbefalinger   23. apr 2011 16:09
Hej

Jeg synes det efterhånden er længe siden jeg har læst en god fantasy bog, så er der nogen der kan komme med anbefalinger til nyt fantasy?

Det jeg bedst har kunne lide er Georg Martin (Song of Ice and fire), Steven Eriksons malazan bøger selv om det blev lidt for fjollede til sidst, alt af glen cook samt Richard Morgan. Så noget ikke alt for eventyrligt glad fantasy, men nærmere noget lidt mere mørkt*.

*(nej, jeg kan ikke lide udtrykket mørkt, men jeg kan ikke lige komme på noget bedre, seriøst lyder lidt forkert i mine øre).
Svar: #2 #3 #8
 
2:   trez Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Thomas Würgler @1   23. apr 2011 17:46
Dystert? :)
 
 
3:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @1   23. apr 2011 19:55
Du bør i hvert fald tage et kig på preview'et til John Scalzi's nye fantasy-serie, The Shadow War of the Night Dragons.

Den første sætning viser at det her bliver episk.
  Opdateret: 23. apr 2011  
 
4:   odin Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Anders Petersen HAHAHAhahahaahAHHAhahahahaahah!   23. apr 2011 22:01
Brilliant. Af en eller anden grund lyder de første tre afsnit totalt som noget Jerry Holkins også kunne have skrevet.
Svar: #5 Opdateret: 23. apr 2011  
 
5:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @4   23. apr 2011 22:25
Scalzi er i øvrigt notorisk skrap til at hook'e folk med de første sætninger i sine bøger.

Old Man's War: "I did two things on my seventy-fifth birthday. I visited my wife’s grave. Then I joined the army."

The Android's Dream: "Dirk Moeller didn't know if he could fart his way into a major diplomatic incident. But he was ready to find out."

Svar: #12
 
6:   kvan Hvis det skal være dystert...   24. apr 2011 08:49
...så bliver det ikke meget mere dystert (nogle ville sige decideret ondt og ubehageligt) end Donaldsons tre trilogier om Thomas Covenant. Men det kræver tålmodighed, thi der er endog rigtig mange sider.
Svar: #7
 
7:   cyberstorm @6   25. apr 2011 02:52
Mere tålmodighed, end jeg besidder. Jeg prøvede at tygge mig igennem dem engang, men måtte simpelthen give op, da jeg fandt første bog alt, alt for kedelig. Og det kommer fra én, der er nået igennem Silmarillion. Så vidt jeg husker, var det persongalleriet, der var den største synder.
 
 
8:   kdh @1   25. apr 2011 14:28
Her er lidt jeg har læst "for nylig".

Joe Abercrombie: "The first law" trilogien: "The Blade Itself, Before They Are Hanged, Last Argument of Kings. Mørk og morsom. Her er helt bestemt ikke nogen helte, men derimod nogle af de mest mindeværdige personer jeg har stødt på. Man kan dog godt mærke at det er forfatterens første værk. Han har skrevet en slags opfølger "The Heroes" som foregår i samme univers og som har et noget strammere plot. Det er nok en bedre bog end trilogien, men der er en del bipersoner og hentydninger som vil gå hen over hovedet på en læser som ikke har læst trilogien.

R Scott Baker: "The Prince of Nothing" (trilogi) som nu tilsyneladende er fortsat i "The Aspect Emperor" (vistnok også en trilogi). Noget inspireret af Muhammed/Islams begyndelse. Den er for langsom for mig, og jeg kunne ikke rigtig lide personerne. Når det er sagt, så var der enkelte gode ting. Ikke anbefalet.

Brian Ruckley "The Godless World" (trilogi). Den første bog var god. Men serien starter noget "bleak" og side for side er "bleakness" monotont aftagende indtil den sidste side af den sidste bog. Det var næsten for deprimerende.

Scott Lynch: "The Lies of Locke Lamora" (og fortsættelsen Red Seas Under Red Skies. Det her er et must-read. Jeg så den oprindeligt beskrevet som "Ocean 11 i en fantasy verden", hvilket bestemt ikke appellerede til mig. Men efter at have læst den må jeg sige at det er en glimrende beskrivelse. En kæmpe positiv overraskelse for mig. Men det er ikke klassisk "episk" eftersom den mere handler om nogle tyve. Den er dog ikke super mørk.
 
 
9:   FrankBuck Night Angel trilogien   26. apr 2011 14:21
Læste for et års tid siden Night Angel serien af Brent Weeks og den imponerede mig temmelig meget.

Det er en trilogi bestående af:
The Way of the Shadows
Shadow's Edge
Beyond the Shadows

Link til Amazon, hvor man kan læse lidt reviews af første bog i serien
Svar: #19
 
10:   Aiwendil Odyseen   2. maj 2011 01:03
er overordentlig god fantasy. Sagnuhyrer, guder, helte, skønne kvinder og en satans lang rejse.
Svar: #12
 
11:   msh skal udfyldes   4. maj 2011 14:09
Tak, jeg er gået igang med The Godless World og den virker indtilvidere rigtigt god.
Svar: #19
 
12:   msh @5 & @10   4. maj 2011 14:10
Fornemmer jeg en hvis modvilje imod genren?
Svar: #13 #14
 
13:   cyberstorm @12   4. maj 2011 22:21
Dunno. Jeg gør i hvert fald ikke. Bjørnen fremhæver bare, hvor cool Scalzi er til at skrive comic fantasy (eller til at flette comedy ind i sin fantasy), og jeg er efterhånden forholdsvis interesseret i at se, hvad han har at byde på. Aiwendils indlæg er vel bare ment som spas. Man behøver jo ikke at have noget imod en genre for at drille den lidt, når lejligheden byder sig :-)
 
 
14:   Aiwendil @12   5. maj 2011 19:33
Det var mest ment i spøg. Men delvist også som et lille stik i sidebenene til fantasylitteratur. Jeg er af den opfattelse, at der findes en anselig mængde fantasy, som måske kan siges at være god genrelitteratur idet det lever op til forventninger og konventioner skabt i genren, men nøgternt set ikke er synderligt god litteratur.

Der findes dog også værker inden for fantasy, der ganske enkelt er ypperlig litteratur. Det samme er tilfældet med science fiction, knaldromaner, samtalebøger og en masse andre etablerede, litterære genrer. Andelen af dårlig litteratur er i min erfaring blot noget større blandt fantasy og sci-fi end f.eks. samtidsromaner og 'great american novels'

Møder man spørgsmålet, hvorfor man holder af fantasy - og det gør jeg (både holder af det og møder spørgsmålet) - kunne man også vende det om, og spørge tilbage om spørgeren holder af Odyseen, da den er et glimrende eksempel på fantasy, som vi forstår genren i dag.
Svar: #15 #17
 
15:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @14   5. maj 2011 21:39
Og hvis han så svarer "Nej, den er langtrukken og kedelig og urealistisk... Og det der med versene er bare for meget!" hvad siger man så?
Svar: #16
 
16:   moyet @15   6. maj 2011 08:27
At det er oversætterens fejl, og originaludgaven er meget bedre.
 
 
17:   msh @14   6. maj 2011 14:08
Odyseen er da fantasy, set med vores øjne og ganske udemærket (jeg ved ikke helt hvordan de gamle grækere opfattede den, da Homer digtede den).

Min kommentar var nok mere bundet på at jeg synes at jeg flere gange har set kommentare fra folk der ikke kan lide fantasy om at de islandske sager og fx odysseen er fantasy (og undertonen, at de er meget bedre).

Mht at fantasy har mere dårlig litteratur end andre genre har nok noget med målgruppe at gøre, jeg tror, at meget fantasy og science fiction skrives til unge mennesker og i den del at genrene er kvaliteten nok er sammenlignelig med andre genre der skrives til samme målgruppe. "Great american novels" skrives til et publikum hvor en større gruppe må antages at "gå op i" litteratur og dermed bliver kvaliteten også nødt til at være derefter.
Svar: #18
 
18:   cyberstorm @17   7. maj 2011 10:48
Jeg kan svært forestille mig, at de vil have opfattet Odysseen som fantasy eller Iliaden som krigslitteratur. De vil nok nærmere være blevet betragtet som episk digtning begge dele (om heroer og deres strabadser). Jeg læste engang, at den ældste beretning handlede om en skibbruden søfarer, der mødte en djinn, og dengang har man jo slet ikke haft den samme skelnen mellem det "realistiske" og det "fantastiske" (ejheller i middelalderen, hvor de næppe har skelnet mellem almindelige ridderromancer med jousting o.lign. og romancer, hvor fjenden var den grønne ridder eller et andet overnaturligt væsen), som vi har i vores moderne, videnskabelige verden, hvor parnasset er hoppet på dyrkelsen af romanen og dens kedelige skildring af livet, som det virkelig er.

Og ja, jeg er enig i, at SF-F ofte sælges til yngre læsere, hvilket næsten ikke kan undgå at sænke den gennemsnitlige kvalitet af bøgerne i genren.
 
 
19:   kdh @11   30. maj 2011 16:48
Du må gerne melde tilbage når du er færdig. Jeg vil dog starte med at sige at af de 4 serier jeg nævner ville jeg selv først anbefale Scott Lynch og derefter Joe Abercrombie.

Mht. Joe Abercrombie er det ikke "The Heroes" jeg beskrev, men derimod "Best Served Cold". Han har også skrevet "The Heroes", som også forgår i samme univers som "First Law" og "Best Served Cold", men jeg har ikke læst den endnu.

@9: jeg har læst først bog i Night's Angel og jeg synes den var lidt for kliche agtig. Hvis jeg havde været lidt yngre, mindre kynisk og lidt mindre eksponeret til fantasy havde jeg nok synes mere om den (lidt ligesom at jeg husker at Dragonlance var temmelig fed (dog kun de to oprindelige Chronicles og Legends) da jeg læste dem i 6.-7. klasse - jeg er dog ret sikker på at jeg ikke ville kunne holde dem ud i dag...). Jeg gik død i toeren (af Night's Angel), men måske prøver jeg igen.
Svar: #20
 
20:   msh @19   19. jun 2011 16:13
Jeg har fået læst den første bog i The Godless World, og det var ikke en dårlig bog, men heller ikke en god en.

Den er ganske fint skrevet og ideerne er absolut ikke dårlige men den mangle det der kunne gøre den god. Der var ikke noget der fik mig til at engagere mig i bogen og dens personer, hvilket nok gør at jeg ikke køber resten af serien.
 
 

n/a12Næste side

SKRIV EN KOMMENTAR 

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


Never underestimate a good conspiracy theory when you have to explain some monumental screwup to the media.
-- Roujin Z