Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Kommentarer til <i>Litteratur: science fiction must-reads</i>Kommentarer til Litteratur: science fiction must-reads Tilbage til Hovedsiden

Gå tilbage til Litteratur


KOMMENTARER (134)

n/a1234567Næste side
1:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul science fiction must-reads   23. sep 2010 11:29
Hvilke bøger/serier synes I egentlig er "must-reads" indenfor science fiction?

Jeg ville normalt kaste om mig med Asimov, Clarke og Heinlein, og de er stadig gode, men deres bøger er bedagede, og ekstrapolerer på tendenser i en svunden tid. Det kan være svært at tage det alvorligt, når en astronaut på vej til Mars tager sin logaritmeskala frem, ikk?

Samtidig er science fiction sjældent tænkt som et forsøg på faktisk at forudsige fremtiden, men er derimod en ekstrapolering af tendenser i nuet og slet skjult systemkritik. Således er det tydeligt at mange historier om mennesker, der undertrykker rumvæsener eller omvendt, i bund og grund handler om racisme. Er det evigtgyldige temaer - som f.eks. McCarthyisme - der behandles i en 60 år gammel historie, så er det relevant i dag. Er det ikke... well...

Derfor bør sådan en liste nok indeholde årti og meget gerne et par ord om, hvorfor man anbefaler værket. Kommer der nok ideer kan jeg samle det til en artikel engang.

Jeg lægger ud med nogle enkelte:

1950'erne:

Isaac Asimov - The end of Eternity: Står for mig stadig som den ultimative tidsrejse-historie, selv om Stross' Palimpsest bestemt konkurrerer med den. Samtidig er den et opgør med konservatismen som et værn mod skræmmende fornyelse.

1980'erne:

Vernor Vinge - True Names: Cyberpunk før det blev til cyberpunk. Vernor Vinge kaster sig over internettet, hjerne-computer-interface, hackerkultur og endda i et vist omfang både singularitet og person-uploads længe før det blev standard-emner. Det politiske element er vel mest behovet for fritænkere i et begyndende overvågningssamfund.

William Gibson - Neuromancer: Som fremtidsvision er den latterlig. Men sproget er fantastisk og Wall Street-årtiets mest omtalte science fiction-bog gør også massivt opmnærksom på gigavirksomhedernes langsomme, men sikre magtovertagelse.

Orson Scott Card - Ender's Game: Et portræt af nogle superintelligente, fiktive børn, der redder verden, dels fra fucked-up insektagtige aliens og dels fra verden selv. Hyldet af mange højt begavede som et imponerende portræt af, hvordan det er at være inde hovedet på sådan en. Politisk vel mest en kommentar til moderne krigsførsel, hvor man mere og mere forsøger at skjule for soldaten, den person han dræber. Og samtidig også en redegørelse for krigens nødvendighed, når man ikke har alternativer.

2000'erne:

John Scalzi - Old Man's War-quadrologien: tredjeverdenslandenes borgere koloniserer galaksen og den vestlige verdens pensionister bliver gjort til soldater, der skal forsvare kolonisterne. Og angribe rumvæsenerne. Jordens beboere holdes hen i uvidenhed og har ikke adgang til den teknologi, der kan forbedre deres liv - den holder militæret for sig selv. Nå ja, et galaktisk FN er under opsejling og Jordens militære ledelse prøver at forpurre det, fordi de hellere vil slås. Tag den, USA! Til gengæld er hjerne-integreret it nu et værktøj, som vi har det godt med i stedet for noget, der er farligt.

Charles Stross - Accelerando: Stross kaster sig over singularitets-teorien (som han i virkeligheden ikke giver meget for). Tre generationer af en familie oplever verden ændre sig fra et sted, hvor mennesker bruger it meget intensivt til et sted, hvor fysiske mennesker er ressourcespild, når man bare kan simulere dem i stedet... I mellemtiden overtager intelligent software solsystemet og menneskeheden må prøve at gemme sig i hjørnerne.
 
 
2:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Bare fra toppen af hovedet   23. sep 2010 16:01
Gibson, som du allerede har nævnt. Man kan nøjes med Neuromancer, men de andre er også værd at læse. Pattern Recognition er en af hans bedste nyere.

Dan Simmons. Man skal læse Hyperion, færdig slut. Der er fire bøger i serien, de to første er fantastiske og uden paralleller. Jeg gik helt kold i treeren og er derfor aldrig kommet til fireren.

Har lige kamplæst hans to seneste mursten: Ilium og Olympos. Præmisset er genialt: ekstremt-udviklede mennesker fra fremtiden rejser ind i et parallelunivers, tilbage i tiden og præsenterer sig som de græske guder under grækernes belejring af Troja. Masser af teknik, robotter, ormehuller, rum-opera, hisorisk drama og Simmons' ufejlbarlige evne for god dialog. Andet bind har det med at gå lidt i tomgang, men det er værd at læse for at få slutningen med.

Neal Stephensons Cryptonomicon. Jeg ved, at Stenbjørnen hader den, men jeg elsker den og har læst den indtil videre to gange (den er immervæk på 900+ sider). Sjældent har jeg følt en bog være skrevet så meget til mig. Med stor glæde købte jeg alle tre bind (i hardcover, no less) af hans nye halløj, The Confusion. Og opgav den gang på gang. Ren ordflom.

Nogen bør nok også nævne Ian M. Banks, selvom jeg aldrig er faldet for hans skriblerier.
Svar: #3
 
3:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @2   23. sep 2010 16:40
Bare rolig, jeg hader også Hyperion. KAN ikke komme ind i 2'eren.

Men før det her helt forfalder til "det er en god bog"-snak - som også er fedt nok - så synes jeg at det vil være godt lige at holde fat i hvilke temaer bøgerne dækker og hvilken relevans de har for samtiden.

Kan jeg få dig til at skrive et par ord om det også?
Svar: #22
 
4:   Dslacker skal udfyldes   23. sep 2010 17:04
Frank Herberts Dune (og gerne de øvrige 5 bind). vil jeg mene er en "must read". Selvom det feudalistisk skildrede univers er diskutabelt tidsvarende, så er diskussionen om både økologi, religion og måden at se på evolution over tid stadig relevant.

Asimov's I, Robot læser jeg stadig med nydelse. Måden at se på menneskelig opførsel fra en anden synsvinkel bliver aldrig forældet.

Bruce Sterling's Hellig Ild synes jeg er hans bedste. Ideerne til hvad genteknologi skal bruges til arbejder vi stadig henimod og den er for genetik, hvad Neuromancer var for IT.

Carl Sagan's Contact er en mulig kandidat og så har jeg personlig en stor kærlighed til Julian May's Galactic Milieu Univers, men det er vist mere nydelses læsning end relevant for samtiden ;-)

Kommer sikkert på flere...
 
 
5:   larskl Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Kim Lund Dune   23. sep 2010 18:02
Jeg ville skrive Dune, men det kan jeg se Dslacker allerede har gjort. Genial serie.

Jeg er også vild med nogle af Michael Crichtons bøger, men om de ligefrem er must reads ved jeg ikke. Jeg synes han er fænomenal til at blande en cocktail af fiktion og fakta (eller noget der lyder realistisk) og gøre det enormt spændende.
  Opdateret: 23. sep 2010  
 
6:   CSW Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Christian S. Wittus Klit   23. sep 2010 18:02
Pudsigt du nævner Dune, for den er faktisk på vej ud på dansk fra Lindhardt & Ringhof, og vi er blevet den tilbudt til anmeldelse. Jeg holder mig nu til den engelske udgave, som stadig i dag holder vand, høhø.

Ellers består min beskedne samling af lidt Bruce Sterling, Gibson og Neal Stephenson, men jeg er mere til Pratchetts "science", når jeg en sjælden gang læser en bog numere :)
  Opdateret: 23. sep 2010  
 
7:   jacob_tf Hm?   23. sep 2010 19:53
Er jeg den eneste der har forkærlighed Stephen Baxter?

For mig er den ultimative Sci-Fi historie enten Carl Sagans "Contact" eller Arthur C. Clarke og Gentry Lees "Rama". Men jeg holder meget af den fanden-i-voldske Malenfant fra Baxter. Især i "Time", da de ved at gå flere gange gennem en portal ser universet forfalde og det beskrives i videnskabelige termer, men stadig så det er forståeligt for lægmand (synes jeg).

Dan Simmons HAR jeg også prøvet, men opgav. Jeg er ikke til de der store space-operaer.
 
 
8:   Dslacker Dan Simmons   23. sep 2010 22:58
Jeg vil lige indskyde at jeg er fuldstændig enig i at Hyperion/Endymion Cantos skal med på listen :-). Del 1's måde at lave en aldeles fremragende gendigtning af The Canterbury Tales, hvor forskellige historier (der vel at bemærke er skrevet i vidt forskellig stil) flettes sammen er helt fantastisk både som litteratur og Science Fiction. Det er absolut et særsyn...
Rejsen igennem de meget fremmede verdener i Endymion er noget af det mest spændende og fantastifulde længe set. Så jo den er jeg også meget glad for.

Derudover er Simmons svær at sætte i bås, da han både har skrevet glimrende gysere på niveau med det bedste King og derudover både krimier og hardcore Science Fiction.
 
 
9:   fum Stephen Baxter's   24. sep 2010 07:34
Nasa trilogi.
I det hele taget Baxter. Han har også skrevet fremragende katastrofebøger. Flood og Ark.
Hvor nasa trilogien måske er mere historieomskrivning, Kennedy døde ikke i Dallas, og pusher nu på for at nasa skal til mars, i en af bøgerne, er Flood og Ark rendyrket katastrofe, hvor vandet stiger og stiger.
 
 
10:   Aiwendil Niven og Known Space   24. sep 2010 10:15
Det er naturligvis subjektivt, men jeg ærgres tit over, at Larry Niven ikke nævnes blandt - eller i det mindste lige efter - de store som Asimov og Clarke.
Hans Known Space-univers er fint sammenvævet af mange overlappende historier.

Ringworld er naturligvis det oplagte storværk, og selvom fortsættelserne lader noget tilbage at ønske, er det stadig en fascinerende ide.

Integral Trees, som ikke er en del af Known Space, er også glimrende.

Ringworld-serien i særdeleshed og Known Space i almindelighed handler meget om xenofobi/xenofili, sociale strukturer og samfundets udvikling.
 
 
11:   kvan Et par uden noter   24. sep 2010 16:39
Jeg har kun lige tid til at nedfælde titlerne, men:

J. Haldeman: The Forever War
A. McCaffrey: The Ship Who Sang (men stop der!)
A. C. Clarke: The City and the Stars
N. Stephenson: The Diamond Age
P. J. Farmer: To your scattered bodies go
D. K. Moran: The Last Dancer (faktisk hele Continuing Time-serien)
 
 
12:   odin Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Anders Petersen Hm.   24. sep 2010 19:19
Ingen Philip K. Dick? - Hans paranoia-inducerede, slet skjulte McCarthyisme-prægede fortællinger sidder da lige i skabet for det nuværende verdenspolitiske klima, skulle jeg mene.
Ingen Ellison? - Ja, han er en uudholdelig røv, men han har da skrevet adskillige prisbelønnede bøger.
Ingen Ray Bradbury eller Stanislaw Lem?

Eller Verne og H.G. Wells? Eller er deres historier så gamle og rodfæstede i deres samtid, at de falder i Peters foreslåede irrelevans-kategori? En god del af det Verne skrev om er jo blevet hverdag nu, så hans historier er måske ikke så pokkers interessante længere.
Svar: #13 Opdateret: 24. sep 2010  
 
13:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @12   24. sep 2010 19:34
Det er en åben tråd - kom med dine konkrete anbefalinger!

Wells er måske lidt kedelig at læse i dag, men hans kritik af klassesamfundet er vist pænt relevant også i dag.
Svar: #14 Opdateret: 24. sep 2010  
 
14:   odin Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Anders Petersen @13   24. sep 2010 20:05
Jeg spørger netop fordi jeg ikke er særligt belæst og af ovenstående forfatterskaber kun har snuset til Wells og Philip K. Dick.

Til gengæld kan jeg anbefale OT-serien af Hubbard. De første to er kedelige, men med OT III tager det for alvor fart! Klyngevæsener, atombomber i vulkaner, masser af twists og et snedigt plot udtænkt af det intergalaktiske svar på Ian Flemings Blofeld. Desværre nåede han ikke skrive flere end otte bøger i serien og de sidste er desværre pænt dyre. Den sidste bog kan af mærkelige årsager kun erhverves i tax-free shoppen ombord på et krydstogtskib i det caribiske øhav.
 
 
15:   jens Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Jens Mogensen Orwell   24. sep 2010 21:18
Jeg vil absolut mene at George Orwells 1984 også skal med. Gåsehudsfremkaldende fremtidsvision, der både skaber et troværdigt billede af det ultimative overvågningssamfund og også en en de bedst realiserede indoktrineringsscener jeg har set beskrevet før.

Og så er den jo ikke så lidt spændende.

Philip K. Dicks "Do Androids Dream of Electric Sheep" har i mange år været blandt mine yndlingsbøger for dens effektive måde at sætte spørgsmålstegn ved hvad det vil sige at være menneske. Med tanke på de ekstreme mængder film, der har taget inspiration fra den, så er den i allerhøjeste grad et must read.
 
 
16:   fum Inspireret af ovenstående, og kindle-tråden,   27. sep 2010 17:37
så har jeg støvet et par gratis legale ebooks op:

Stross: Accelerando
Scalzis Agent to the Star
Svar: #17 Opdateret: 27. sep 2010  
 
17:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @16   28. sep 2010 07:54
Tillad mig at pege i retning af Cory Doctorow som udgiver alt som creative commons og selv stiller eBooks til rådighed (ved siden af papirudgivelserne). Og nej, det er ikke fordi han er elendig. Han har en Hugo og en håndfuld andre awards stående på kaminhylden.
Svar: #18
 
18:   fum @17   28. sep 2010 09:42
jeg prøvet Down and Out in the Magic Kingdom. Jeg kan ikke rigtigt komme ind i det.
Men jeg er da opsat på at prøve igen, for som du skriver, så er han jo blevet noget awarderet.
Svar: #19
 
19:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @18   28. sep 2010 11:36
Jeg er ret glad for DOMK, men jeg er også lidt af en Disneyworld-nørd.

Prøv novellaen "When sysadmins ruled the Earth".
 
 
20:   wichmann skal udfyldes   4. okt 2010 14:30
Måske er den lige på kanten af SF, men jeg synes Kurt Vonnegut's 'The Sirens of Titan' er helt fantastisk. Hvis Nineteen Eighy-Four kan komme med kan den i hvert fald også :-)
 
 

n/a1234567Næste side

SKRIV EN KOMMENTAR 

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


Picard : Do you remember when we used to be explorers?
-- Star Trek: Insurrection