Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Glog-indlægGlog: Roku vs. Apple TVKristian Meller2012-01-11 Tilbage til forsiden


Jeg har nu haft Apple TV i godt tre uger, og jeg synes at det er på sin plads at sammenligne de to streaming-apparater. Det bliver godt nok på nogle ret subjektive præmisser, men det må vi lige leve med. Alt er baseret på et udvalg der kun er til rådighed ved brug af amerikanske konti. Jeg vil gennemgå hardwaremæssige forskelle, Netflix-ydelsen, resten af udvalget af indhold, og derefter komme med min noget subjektive vurdering af hvad det bedste produkt er. Bemærk: Denne glog giver nok mest mening, hvis man har læst min anmeldelse af Roku 2 XD Streaming Player.

Fjernbetjening

Apple TVs smarte, lille fjernbetjening er helt sikkert et æstetisk mesterværk. Med mine fingre, som velsagtens er store, men ikke decideret fumlende eller pølseagtige, kan jeg dog godt have problemer med at ramme rigtigt engang imellem. Den ligger heller ikke vildt behageligt i hånden, hvorimod Roku'ens fjernbetjening har gode, behageligt klikkende knapper, og har den helt rigtige størrelse og form, omend den selvfølgelig føles billigere. Apple TV scorer gode point på at man kan bruge f.eks. en iPod Touch som fjernbetjening, hvilket kan gøre søgning meget, meget nemmere. Roku’en går mere ud fra, at man gør forarbejdet på sin computer, før man skal se noget via for eksempel Netflix.

Hardware

Roku har 1080p-output (dette gælder dog kun 2 XD og XS-modellerne, så pas på hvis du køber HD eller LT-udgaverne), mens Apple nøjes med 720p. Apparaternes billedkvalitet er i høj grad begrænsede af hvad for noget indhold de tilbyder, men i sidste ende ser de fleste ting på Roku bare lidt bedre ud. Det er heller ikke engang fordi, at mit fjernsyn er specielt stort, men det er alligevel ret tydeligt hvad der tager sig bedst ud.

Selve Apple TV-æsken giver, ikke overraskende, en bedre fornemmelse af kvalitet, men når man lægger apparatet fra sig og vænner sig til den lette vægt af Roku-fjernbetjeningen betyder disse forskelle ikke det store. Jeg finder Roku’ens hardware overlegen, alene fordi den kan outputte højere billedkvalitet. Det skal dog bemærkes, at kun Apple TV har digitalt lyd-output ud over HDMI-udgangen.

Netflix

Begge streaming-æsker understøtter Netflix’ instant-udbud i HD og med 5.1 lyd. Roku 2 XD har som nævnt 1080p output, men HD-opløsningen på materiale fra Netflix er angiveligt kun 720p. Jeg sammenlignede de to æskers Netflix-billedkvalitet med første afsnit af How I Met Your Mother, og forskellen var nærmest ikke-eksisterende, om end det så en smule skarpere ud på Roku.

Forskellen i hvordan de to æsker klarer Netflix ligger hovedsageligt i applikationens menuer. På Roku ligner Netflix sig selv, med simple menuer på en rød baggrund, og det hele foregår for det meste på samme skærm. Det ligner Netflix via en webbrowser eller på PlayStation 3. På Apple TV er menuen opbygget mere som i de andre applikationer på æsken, og man får et noget bedre overblik over udvalget, da man ikke får præsenteret både sin Instant Queue, forslagene fra Netflix, seneste søgning, og så videre, på samme skærm.

Andet indhold

Under denne overskrift vil jeg kommentere på indholdet hver af æskerne byder på. Altså indhold i form af hovedsageligt film eller tv-serier, man henter direkte ned fra nettet, når man har lyst, og som enten er decideret lejet eller betalt per abonnement. Med andre ord, det der gør disse streaming-æsker interessant.

Apple TV byder groft sagt på Apples eget udvalg, Netflix, lidt sport, YouTube og lokalt streamet indhold.

Roku har Netflix, Hulu Plus, Crunchyroll, lidt sport, tonsvis af private/hjemmebryggede kanaler, samt diverse tjenester som kræver dertilhørende kabel-tv-abonnement, som Epix og HBO Go.

Der er begrænsninger for hvad vi danskere kan få adgang til, men hvis vi holder os til de nævnte tilbud hos Apple TV, og til og med Crunchyroll på listen over kanaler hos Roku, så mener jeg, at Roku har overtaget, og det endda ret så stort.

Apples butik har rigtigt nok et kæmpestort udvalg, men jeg stejler altså lidt, når jeg ser priserne. Det koster $3 at købe et tv-afsnit i HD (uanset om det er 20-25 eller 40-45 minutter langt), og film koster gerne $5 at leje, også i HD. Enkelte film koster mere, men kan til gengæld lejes før de udkommer på dvd/Blu-ray. Billedkvaliteten fejler ikke noget, om end det ikke ligefrem er verdens skarpeste høje definition, ud fra hvad jeg har set af for eksempel anden sæson af den geniale krimiserie Justified.

Som nævnt før er Netflix på begge streaming-æsker nogenlunde lige godt. Hvad angår videokvaliteten på HD-materialet er vi et stykke fra Blu-ray, men hvis en given film kun kan fås på dvd eller i HD på Netflix, så kan der være meget at vinde ved at vælge at se den via Netflix. Nogle films indtjeningspotentiale vurderes til at være for lille til Blu-ray, så her kan Netflix spille en vigtig rolle for filmentusiaster med fokus på billedkvalitet.

Hulu Plus på Roku er en ren fornøjelse, selvfølgelig bortset fra de vel nok fem minutters reklamer man bliver udsat for, under et tv-afsnit af 45 minutters længde. Til gengæld koster det ikke $3 per afsnit. Når mit Apple TV reklamerer med de nyeste afsnit af for eksempel Terra Nova til $3 per tur, så kan jeg ikke lade være med at klukke lidt for mig selv, når jeg kan se det samme gratis på min Roku, i højere opløsning, mod at se nogle minutters reklamer. HD-kvaliteten på Hulu afhænger selvfølgelig af flere ting, men en serie som Terra Nova ser rigtig, rigtig godt ud.

Crunchyroll omtalte jeg vist fyldestgørende i min anmeldelse af Roku 2 XD-streameren. Her kan Apple TV slet ikke være med, for en lignende kanal eksisterer slet ikke hos æblefirmaet. Abonnementet er billigt og udvalget er gigantisk.

Konklusion

Apple TV fejler som sådan intet; det er en fremragende streaming-æske. Jeg ser dog udvalget som værende lidt begrænset, men jeg udelukker så også automatisk det meste af Apples eget udvalg, da jeg synes det er for dyrt, samt lokal streaming, da det bare ikke er noget jeg har tænkt mig at bruge. Jeg streamer selv musik via en Logitech Squeezebox Duet, som er meget mere egnet til opgaven.

Tør man til gengæld betale for indhold per gang fra Apple, så er udvalget selvfølgelig gigantisk, men det bliver regningen for de amerikanske iTunes-gavekort man kommer til at købe tonsvis af også. Nogle gange synes jeg at streamen fra Apples eget udvalg har været lidt sløv om at komme i gang, men når det kører er det selvfølgelig uden pauser eller andet ballade.

Roku 2 XD tiltaler mig noget mere. Fjernbetjeningen er i mine øjne mindst ligeså god, æsken outputter 1080p, og udvalget af kanaler er bare bedre.

Med et Apple TV kan man spejle indhold fra en iPad 2 eller iPhone 4, men så lider billedkvaliteten altså en del. Jeg har prøvet at se Crunchyroll og NBA via min iPad 2, men jeg mener ikke det er godt nok til at få nogen afgørende betydning.

Med min Roku 2 XD og Hulu Plus har jeg til fulde nydt at følge med i ugentlige afsnit af tv-serier som Grey’s Anatomy, Terra Nova og Hart of Dixie. Dette ville have kostet en mindre formue på Apple TV, og billedkvaliteten ville nok have været en smule dårligere. Problemet med Hulu Plus er selvfølgelig, at det kan være svært som dansker at få adgang (jeg kender dog til andre der også har), så denne vurdering er som nævnt ret subjektiv.

Vil man streame indhold direkte fra USA, og slippe for at være låst til et dansk udvalg, så mener jeg at Roku er en bedre løsning. Det er et bedre og lidt billigere produkt, især hvis man kan finde en måde at få adgang til Hulu Plus på. Udover video-output falder mindre faktorer som fjernbetjeningen, menuernes opbygning og den slags umiddelbart lige ud. I modsætning til på Apple TV kræver private kanaler på Roku ikke en ’jailbreak’ eller lignende, men på den anden side er mulighederne, så vidt jeg har forstået, med en Apple TV også lidt større, hvis man hjælper den med at flygte fra fængslet.

Før flammekasterne varmes for meget op vil jeg lige slå fast, at jeg er ikke ude på at provokere ved at foretrække et andet produkt frem for Apples. Jeg er glad Apple-bruger, jeg har selv købt og betalt mit Apple TV, og jeg fortryder ikke købet. Jeg foretrækker bare stadig min Roku 2 XD.

Kommentarer: 46
Tank: So what do you need? Besides a miracle.
Neo: Guns. Lots of guns.
-- The Matrix