Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Glog-indlægGlog: Twitter? Har du fået pip?!Thomas Würgler2011-02-17 Tilbage til forsiden


Der er mange forskellige holdninger til Twitter. Mange af dem funderet på et ikke-eksisterende vidensgrundlag. Af samme grund er denne glogs formål at forklare lidt om, hvad Twitter er, hvad det kan og hvorfor du måske alligevel kunne være interesseret i tjenesten.

Jeg skal da ærligt indrømme, at jeg selv var skeptisk i starten. Mikroblogging. 140 tegn? Hvad pokker kan man bruge det til? Det er jo ikke engang så meget som en enkelt sms. Det blev ikke bedre af Penny Arcades som altid rammende portrættering. Den ramte i hvert fald lige midt i fordommene. Hvem skal bruge en masse intetsigende information fra tilfældige idioter, som skal fortælle om deres medieluderliv?

Det væsentligste for at man forstår Twitter er, at man opretter en konto. Uden en konto får man faktisk ikke meget at se på hjemmesiden, og det er formentlig helt tilsigtet. Når man har oprettet en konto, begynder der så småt at være mening med galskaben. Man har nu et blankt lærred, som man kan gå i gang med at fylde ud. Men med hvad?

Mini-RSS

I sin simpleste funktion kan Twitter fungere som en RSS-klient. Mange hjemmesider outputter deres opdateringer til Twitter med et link til hele dokumentet. Man kan således følge med i alt fra danske nyhedsmedier til spillekonsoller og alverdens ting midt imellem.

Det smarte ved det er, at man både kan bruge hjemmesiden twitter.com som klient såvel som klienter på computeren eller mobilen. Selv Commodore 64 har en Twitter-klient. Det er en let måde at følge med i nyhederne på, som kræver mindre båndbredde end traditionelle RSS-læsere.

En anden mulighed er at følge kendisser. Uanset om man er interesseret i William Gibson, Eliza Dushku, Simon Pegg, Felicia Day, Jeff Minter eller Dalai Lama kan man kigge med over skulderen i dagligdagen.

Dalai Lama er et af de lidt triste eksempler på, at folk ikke altid opdaterer egne Twitter-feeds. Det gør dem ikke nødvendigvis mindre interessante, men man kan som regel hurtigt afgøre, om det er kendisserne selv, der står bag opdateringerne, eller om de har sat folk til det. Når det er de rigtige folk, der står bag, betyder det samtidig, at man som Twitter-bruger har en direkte linje til dem. De får naturligvis hundredevis eller tusindevis af tweets om dagen, men det er ikke desto mindre en mulighed for kommunikation med folk, man har en interesse i, som ikke tidligere var lige så ligetil.

Twitter har selvfølgelig også selv været køretøj for nye kendisser, og den mest kendte af disse er formentlig Kelly Oxford, hvis syrlige humor har resulteret i adskillige tilbud om tv-shows, bøger og lignende. Såfremt man ikke vil have fremmede menneskers eller sites opdateringer i sit personlige feed, kan man oprette lister, som man propper dem i. Man ser så kun opdateringerne, når man eksplicit tjekker sine lister. Men hvorfor nu det? Jo…

Pip med vennerne

Der hvor Twitter virkelig har sin styrke er, når vennerne kommer med på vognen. Følger man sine venner (og de følger en selv), vil status-opdateringer blive set - og eventuelt kommenteret - af vennerne. Effekten er, at Twitter bliver en mellemting mellem en gigantisk IRC-kanal og instant messaging.

Har man sat sin Twitter op, så man primært får sine venners opdateringer, bliver det som en mere meningsfyldt udgave af Facebooks nyhedsfeed - med betydeligt mindre støj. Ønsker man at minimere sin arbejdsindsats, kan en del klienter finde ud af at opdatere Twitter- og Facebook-status samtidigt, men det kan selvfølgelig sagtens være, at man ikke er interesseret i, at lave den samme type opdateringer på begge sites.

Svagheden ved Twitter frem for Facebook på støjområdet er, at man ikke på samme måde kan skjule bestemte personer eller output fra bestemte programmer, men man har selvfølgelig altid muligheden for at kaste eventuelle støjende elementer i lister i stedet.

Twitter registrerer trends i opdateringerne (kendt som tweets) og viser dem på siderne. I skrivende øjeblik er trends som følger:

Youarebeautiful
threewordmovies
sanremo
RIP Black Folks
HIAMVideoPremiere
Dead Island
Nico Minaj
Repka
Uncle Leo

De enkelte trends kan man klikke sig ind på for at se, hvad folk skriver om dem. Tags er ord med #-tegnet foran, og de bliver ofte tilføjet et tweet som en kommentar - eller for at sikre at tweetet kommer med i en pulje af tweets med samme tema. På den måde kan man for eksempel søge på #dragonage2 for at finde alt om spillet Dragon Age 2, som er blevet korrekt tagget.

Tags har vist sig at være interessante i nyhedssammenhænge. Man har kunnet følge udviklingen af naturkatastrofer og politisk uro via tags - senest under oprøret i Egypten. Videnskabsfolk har endda brugt Twitter til hurtigt at kortlægge udviklingen af naturkatastrofer, hvilket har været overraskende nyttigt i forbindelse med organisering af hjælp.

Forhåbentlig har jeg her fået præsenteret nogle af grundene til, at Twitter kan være både interessant og nyttig. Hvis du får lyst til at hoppe på Twitter-vognen, skal du da være velkommen til at kigge forbi.

De officielle Twitter-klienter kan findes her.

23 kommentarer


Andre glogs af Thomas Würgler
Elvis: Ask not what your rest home can do for you. Ask what you can do for your rest home. JFK: Hey, you're copying my best lines! Elvis: Then let me paraphrase one of my own. Let's take care of business. JFK: Just what are you getting at, Elvis? Elvis: I think you know what I'm getting at Mr. President. We're gonna kill us a mummy.
-- Bubba Ho-Tep