Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Glog-indlægGlog: Klovnen vækkes til live igenPeter Koch2011-01-06 Tilbage til forsiden


Jeg har elsket Dirch Passer lige så længe, jeg kan huske. Da jeg var yngre, var det primært for de mange, mange lystspil, han medvirkede i, og som langt fra alle var lige gode. Men jeg var et barn. Jeg interesserede mig ikke for hverken plot eller finesse. Bare Dirch var med. Lidt fjoget, store øjne og til tider et skævt smil, der affærdigede alle verdens alvorligheder uden problemer.

Jeg så hvert eneste minutunderholdningsmoment på DR1 kaldet "Smilehullet." Hver gang Dirch var der, sad jeg foran mine forældres tv. Jeg kendte dem alle sammen ud og ind, og en af mine absolutte favoritter var Hoppegyngen. Fordi den var så urkomisk. Han var så forfærdeligt stor på den scene, og han var på ingen måde nogen baby. Og så alligevel. Jeg genopførte endda sketchen på min SFO engang som barn. Et af mine få øjeblikke på en scene, og jeg glemmer det aldrig. Da jeg blev ældre begyndte jeg at opstøve CD'er med hans sketches. Jeg lærte samtidig hans kolleger at kende. Jørgen Ryg, Preben Kaas og Ove Sprogøe for blot at nævne nogle. Og selvfølgelig Kjeld Petersen. For der sad jo engang fire mand på en flåde ...

Med årene dalede interessen for Dirch. Jeg blev teenager, alvorlig og sådan generelt lidt hadefuld over for verden. Eller også vendte jeg bare blikket mod nutidens komikere fra både ind- og udland. Jeg ved ikke, om man kan sige, at en mand som Anders Matthesen skylder Dirch Passer noget. Men når jeg genser de gamle sketches, eller monologer, som de også bliver kaldt, synes jeg, at man kan mærke en snert af stand up i det, der bare ikke hed stand up i 50'erne. Det blev også liret af på en anden måde. Det lød mindre improviseret, når Jørgen Ryg talte om, at hans svigermor var blevet ædt af en løve, eller når en komiker, jeg desværre har glemt navnet på, stod og lirede Århusianerjokes af i fem minutter. Han blev kaldt Fjols og var færdselsbetjent, hvis det hjælper nogen.

De seneste år er interessen for de ældre komikere og primært Dirch Passer vendt tilbage. Jeg har genlæst de biografier, der er skrevet om ham, og fundet ud af, at der var ret bred enighed om, at manden var talentfuld som få, fandens dygtig og fuldstændig selvdestruktiv, når han ikke befandt sig på en scene. Han var klodset, jaloux og bange for ikke at slå til i enhver henseende. Baggrundsfortællingen om Dirch Passer giver manden en helt anden dimension.

Det gør ham endnu mere særlig, fordi han på en måde var den type stjerne, som så mange fra min generation, og generationer før os ser op til; stjerner der ikke kan være inde i sig selv og ofte dør, alt for unge. Dirch døde ikke ligefrem ung. Han døde 54 år gammel. På scenen. Iført klovnes kostume inden han skulle fremføre en sketch om Kim Larsen. Dirch Passer døde seks år inden, jeg blev født. Men jeg er vokset op med ham, og jeg har aldrig glemt ham.

Og hele denne smøre er skrevet for at gøre folk opmærksomme på teasertraileren til den kommende film, de er ved at lave om manden. Jeg har fulgt debatten om filmen i almindelighed og valget af Nikolaj Lie Kaas som hovedrolleindehaver i særlig særdeleshed. Kritiske røster taler om, at manden hverken ejer talentet eller udseenet til at være Dirch.

Men den teaser, der vel ikke engang varer et fuldt minut, har givet mig et håb op, at vi ikke skal trækkes i biografen for at se 80 minutters genopliven af det fortærskede lystspil, der skal slå plat på min barndoms største komiker. Jeg tror og håber på, at den film kommer til at ramme Danmark på lige så eksplosiv en måde, som Dirch Passer gjorde dengang i sin storhedstid.

Jeg ved faktisk ikke, hvor mange vi er fra min generation og dem omkring, der forguder Dirch Passer, som jeg har gjort og egentlig stadig gør det. Men jeg håber og tror på, at den kommende Dirch Passer-film kommer til at puste liv til hans eftermæle, så endnu flere generationer husker den store mand, der var så forbandet morsom. Også selvom han ikke kunne tale russisk.

Kommentarer: 5


Andre glogs af Peter Koch
I think everything must go back to the fact that I had a very anxious childhood. You know, my--my mother never had time for me. You know, when you're--when you're the middle child in a family of five million, you don't get any attention.
-- Z (Antz)