Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVBiograf: MementoMatias Stuven22. maj 2001Tilbage til Hovedsiden

*****.

"Livet skal leves forlæns, men forståes baglæns", sagde Søren Kierkegaard, men den luksus har stakkels Leonard Shelby ikke. Han har nemlig ingen korttidshukommelse siden mordet på sin kone og uden den kan han hverken leve livet forlæns endsige forstå de hændelser han har været igennem.

Memento er endnu en af de utallige film der starter med slutningen af filmen. Det er ikke en særlig ny måde at fortælle en historie på, både storfilm som American Beauty og Fight Club samt lidt mindre kassesuccesser som f.eks. Dobbeltspil gør brug af denne fortælleteknik. Det er ikke altid at det nødvendigvis behøver være en fordel at starte en film på denne måde, det redder f.eks. ikke Dobbeltspil fra at være en elendig film. Men er starten fængende nok kan den være med til at gøre selv en mindre spændende historie meget bedre. Og i Mementos tilfælde er den start bydende nødvendig. Uden den ville det være en noget tam historie.

Leonard Shelby (Guy Pearce) har mistet evnen til at huske efter mordet på hans kone. Han kan ikke huske længere end et par minutter ad gangen, mens alle hans erindringer fra tiden før mordet står soleklart. En ting er han dog bevidst om: han vil finde den person der slog hans kone ihjel. Problemet er så at huske alle de små ting der gør at han kan fortsætte sin efterforskning. Simple noter kan ikke gøre det, så de vigtigste oplysninger bliver tatoveret på hans krop. Men det er utroligt svært at finde hoved og hale i alle de forskellige oplysninger og billeder alene kan ikke gøre det. Nu må han langsomt stykke begivenhederne sammen som et yderst kompliceret puslespil, samtidigt med at han skal finde ud af hvem der tager røven på ham og hvem han kan stole på.

Når man læser ovenstående synops kunne man forledes til at tro at det var en meget lineær fortælling, men det er det ikke. Historien fortælles baglæns i brudstykker, stort set som Leonard Shelby oplever dem. Det giver en utrolig god indlevelse i Leonards problem med at huske mere end et par minutter ad gangen. Og hvor Leonards hukommelse eller noter fejler bliver publikum mere og mere bevidst om hvad det egentlig er der foregår. Parallelt med denne baglæns historie fortælles en mere lineær historie, der primært fortæller historien om en fyr ved navn Sammy Jenkins, der led af samme problem som Leonard, men som ikke havde Leonards metodik og derfor gik til grunde. Måden at fortælle historien på er unik og fornyende, men er desværre en lille smule for langtrukken. Når man for gud-ved-hvilken-gang har set ham vågne op i sit motelværelse uden at vide hvor han er begynder man at blive småirriteret. Når det er sagt er der så mange oplysninger gemt på hans krop og i hans noter samt hans billeder, der sagtens kunne have båret en længere historie.

Filmen bliver stort set båret af skuespilleren Guy Pearce der spiller Leonard Shelby. Hans lettere forvirrede ansigtsudtryk fortæller lige så meget om hans situation som historien. Guy huskes nok bedst for sin rolle som drag-queen i Priscilla: Queen of the Desert og som Ed Exley i L.A. Confidential. Men både Carrie-Anne Moss (hun ser faktisk også godt ud uden latex-dragt) og Joe Pantoliani (var blandt andet med i The Matrix, The Fugitive samt Bound, sidstnævnte synes jeg er en af hans bedste præstationer) stråler i deres roller. Det er skuespil på meget højt plan som den relativt ukendte instruktør Christopher Nolan har fået ud de tre.

Memento har fået en meget høj placering på IMDB og det fortjener den, det er en meget spændende film der dog kunne trænge til en smule redigering. Imponerende præstation af en low-budget-movie (5 milioner dollars er virkelig en lav-budgets-film i USA), der suppleres glimrende af det Flash-tunge site www.otnemem.com.


Der er 32 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/990364168Memento.jpg
Faktaboks
MedieBiograf
Produktionsår2000
Format2.35:1
Længde116 min.
InstruktørChristopher Nolan
Se også:
DVD: 21 Grams
Biograf: American Beauty
DVD: Dobbeltspil
VHS: Fight Club
Kommentarer 32 - hop til
De andres mening
AP  
*****.
CSW  
*****.
JMo  
*****.
LJ  
******
RUR  
*****.
SRJ  
*****.
ZS  
******
Brugernes karakter
 10 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 5.3 
6:(5)
5:(4)
4:(0)
3:(1)
2:(0)
1:(0)Brugerkommentarer (32)Thomas Edison: "Well knock off a hundred IQ points and call me Tesla!"
-- Jimmy Neutron