Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

LitteraturSigurd Hartkort Plaetner: Folk med begge ben på jorden hænger på træerneLærke Pickering Thomasen10. jun 2012Tilbage til Hovedsiden

*****.

I dag giver jeg fem stjerner. I morgen måske tre. Denne bog er udefinerbar og uhåndgribelig; en glasål, der smutter væk mellem fingrene på denne anmelder.

Denne bog har rejst meget; den kom med til Indien og retur og så et par gange til Danmark undervejs. Hver gang med den tanke i baghovedet, at jeg også må få skrevet den anmeldelse nu. Det er ikke rigtigt blevet til noget, fordi bogen smutter væk mellem fingrene på mig som en anden vandmand. Ikke i fysisk forstand, selvfølgelig, for den ligger lige her på bordet, solid, kantet og orange, men i mere overført betydning - hvad er det egentlig for en, om ikke vandmand, så i hvert fald fisk? En glat og slimet ål? En papegøjefisk? En klumpfisk eller en hammerhaj?

Jeg har læst den. Adskillige afsnit flere gange. Måske kom jeg til at vide for meget om forfatteren, inden jeg gik i gang med at læse den, så jeg dannede mig nogle forventninger, både negative og positive, der hele tiden lå i min underbevidsthed og krævede at blive bekræftet.

Men altså: Folk med begge ben på jorden hænger ikke på træerne er en samling tekster af den unge Sigurd Hartkort Plaetner. Titlen på den første tekst er "Alkohol" og den sidste hedder "Året Rundt". Jeg måtte lige skimme indholdsfortegnelsen for at tjekke, om den snedige Sigurd skulle have fundet på at bytte diskret rundt på rækkefølgen. Dog ikke. Det ville nu, efter at have læst bogen, egentlig ikke have overrasket mig.

Titler som "Cambrioleur", "Elskværdige ting og fænomener", "Lister", "Tis aldrig på Mona Lisa" og "Æggekogning" antyder, at man ikke skal forvente højtravende og selvsmagende ord-onani - men snarere små underfundige tekster, der veksler mellem filosofiske betragtninger over dovenskab, en dialog mellem hunden Alfred og katten Ninus, en interessant, hvis det er det rette ord, fortolkning af en pornofilm og en liste over ord, som kunne forekomme i en ordbog, men ikke gør det.

Nogle af teksterne er novelleagtige. Andre er klummer. Andre igen kunne læses op af en fuld gadekunstner på Strøget. Nogle er underfundige. Nogle er måske lige et nummer for sære. Nogle giver anledning til et skævt eller underfundigt smil - andre til en tænksom mine.

Kan jeg lide bogen? Jeg ved det ikke. Nu har jeg tænkt over det længe, og jeg ved det stadigvæk ikke. Jeg ved til gengæld, at jeg synes, at det er synd, at dette er en bog, hvor man alt for nemt kommer til at læse videre. Det er med disse tekster som med mørk chokolade - små bidder til aftenkaffen er at foretrække frem for at tømme æsken på en gang. En tekst om dagen eller efter behov - dette burde være bagsideteksten på bogen, for en overdosis vil ikke lade teksterne komme til deres ret. Læser man dem sekventielt i en eller to omgange, så går man glip af alt for mange små spidsfindigheder.

I dag giver jeg bogen fem stjerner, for jeg er i det filosofiske hjørne. I morgen, hvor jeg skal en nå masse praktisk, synes jeg sikkert, at det er noget lommefilosofisk småpjatteri og ville ende på et tre-tal eller deromkring.

Under alle omstændigheder kan jeg ikke forestille mig, at når mine øjne strejfer den i reolen om et år, at så kan jeg ikke huske, hvad det nu var for en fisk. Slimet, farvestrålet, måske en lille smule giftig, men i hvert fald ikke en småfisk som de andre sild i stimen.


Der er en kommentar til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1339166104folkmedbeggeben.jpg
Faktaboks
MedieBog
Produktionsår2012
FormatHardback
Længde176 sider
ForfatterSigurd Hartkort Plaetner
UdgiverMuusmann´forlag
ISBN978-87-92746-16-0
Kommentarer 1 - hop til


KOMMENTARER (1)

1:   JoaCHIP skal udlæses, oplæses, aflæses og indlæses   10. jun 2012 17:45
Jeg har ofte lavet lyd til et poesi/spoken word-event ved navn Øverste Kirurgiske som bl.a. udgiver et hæfte med lignende poesi. Det spænder lige fra digte som får én til at tænke, over surrealistiske ord-kollisiner til noget der læner sig op ad stand-up comedy. Arrangementet holder typisk ferie hen over sommeren, men er ellers at finde på Mayhem (Ragnhildgade 1) hver 1. torsdag i måneden.
 
 


SKRIV EN KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


David Drumlin: I know you must think this is all very unfair. Maybe that's an understatement. What you don't know is I agree. I wish the world was a place where fair was the bottom line, where the kind of idealism you showed at the hearing was rewarded, not taken advantage of. Unfortunately, we don't live in that world.
Dr. Ellie Arroway: Funny, I've always believed that the world is what we make of it.
-- Contact