Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

SpilPlayStation Vita: Uncharted: Golden AbyssThomas Würgler23. apr 2012Tilbage til Hovedsiden

****..

Er der nogen bedre måde at skrige "lige så kraftig som PlayStation 3" end at lave en spritny Uncharted-titel til Vita?

Selv om Lara Croft i mange år har stået for Indiana Jones-eventyr i digital udgave, er der mange, der er faldet for Nathan Drakes gavflabede charme og spændt har fulgt ham på eventyr, siden Uncharted-serien blev lanceret på PlayStation 3.

Personligt er jeg fortsat størst tilhænger af det første spil i serien: Uncharted: Drake's Fortune. Der er flere årsager, men først og fremmest fordi jeg er træt af FMV[*]-klip og slet skjulte QTE[*]-sekvenser. Heldigvis ligger Golden Abyss nærmest det første i serien og foregår kronologisk før Drake's Fortune. Formentlig vel vidende, at det filmiske udtryk alligevel gør sig bedst på en større skærm end Vitaens. Det betyder dog langt fra, at man er gået på kompromis med fortællingen i Golden Abyss. Der er stadig en god historie, som bliver drevet afsted i et fornuftigt tempo, og når den en sjælden gang går lidt i tomgang, bliver det fulgt op med en forløsende selvironi. Historien har både bedrag, damer, antikviteter og skydevåben, så alle de traditionelle ingredienser er på plads.

I det store hele er oplevelsen meget tæt på de tre tidligere spil i serien. Det føles forkert at tale om en håndholdt udgave, for der er lige så meget kød på spillet, som vi er vant til. Visuelt er det dog kun tæt på at være lige så flot, og det kører ikke med Vitas fulde skærmopløsning, men det er stadig pænt og kører flydende. Lydsiden er lige så bombastisk og imponerende, som den altid har været, og stemmeskuespillet er som sædvanligt af utrolig høj kvalitet.

Hardware-fjolleri

Men det er jo en Vita-titel, og det betyder, at den nye hardware skulle bruges. Ofte er det ganske vellykket. Man kan f.eks. køre fingeren hen over overflader, mens man klatrer, og så følger Nathan linjen så vidt muligt. Nærkamp er realiseret med touch-skærmen, og det fungerer faktisk godt. Man skal trykke på en knytnæve på skærmen, som kun dukker op, når man er i nærheden af en fjende. Herefter skal man trykke et par gange på fjenden og eventuelt lave nogle bevægelser i bestemte retninger, som passer med de bevægelser, der foregår på skærmen. Det føles faktisk ganske tilfredsstillende, og fungerer som et frisk pust.

På andre tidspunkter benyttes Vitaen som kamera, hvor man skal genskabe nogle motiver. Her bruges bagsiden af Vita til at justere zoom, mens man frit bevæger kameraet i luften for at indramme motivet. På andre tidspunkter fungerer skærmen som simulator af kulaftryk eller polering af objekter. Bevægelsessensorerne benyttes også til actionsekvenser, hvor man skal forsøge at styre Nathan udenom farlige klipper, mens han hjælpeløst bliver slynget ned ad en flod. Det er dog ikke alt, der er lige gennemtænkt. En aften blev jeg nødt til at holde op med at spille, da spillet forlangte en kraftig lyskilde, og lyset fra en iPad på fuld styrke var altså langt fra nok. Det måtte vente til dagslys eller nærheden af en kraftigere lyskilde. Jeg morede mig ikke, da jeg havde glemt alt om det, og aftenen efter fandt spillet frem igen…

Mere polering, tak

Det, der trækker mest ned ved Golden Abyss, er den finpudsning, der alt for ofte mangler. Nogle omgivelser er for vanskelige at navigere i på grund af uheldigt banedesign. Man kan blive fanget på alt for mange måder - både bag tørresnore og hængende på siden af bygninger. Min frustration ville ingen ende tage, da jeg midt i en ildkamp egentlig bare ville hoppe ned, men Nathan blev ved med at gribe nye overflader og kækt ignorerede samtlige tryk på "fald ned"-knappen. Det er desværre et designelement, der går igen flere steder i spillet.

Styringen er heller ikke helt så solid som på PlayStation 3. Det er betydeligt vanskeligere at ramme fjender på afstand. Det er dog ikke et problem af de helt store, og det er et incitament til at snige sig ind på fjenden og overfalde dem, uden de opdager noget. Det fungerer i øvrigt også fremragende og bruger samme styring som nærkampe. Tag ikke fejl: Golden Abyss er stadig et godt spil. Det er tæt på at være et rigtigt godt spil, og det klarer sig flot i forhold til fuldvoksne konsolspil. Jeg er fristet til at lægge en ekstra stjerne til, fordi det er så imponerende at se på en håndholdt konsol, men spillet er nu engang kun til fire stjerner. De er til gengæld velfortjente.


Der er fire kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
Klik for større billede
Faktaboks
MediePlayStation Vita
Udgivelsesdato22. feb 2012
Produktionsår2012
FormatCART/PSN EU
UdviklerSCE Bend
UdgiverSCEE (Sony Computer Entertainment Europe)
Udlånt afNordisk Film Interactive
Se også:
PlayStation 3: Uncharted 2: Among Thieves
PlayStation 3: Uncharted 3: Drake's Deception
PlayStation 3: Uncharted: Drake's Fortune
Kommentarer 4 - hop til
Spilfeatures
Antal spillere 1 
ELSPA rating16+
Onlinespilnej
Linknej
Understøtter:
Near
Billeder
Her skal man selvfølgelig køre fingeren over skærmen for at trække døren til side.En situation man ofte befinder sig i. Af og til ufrivilligt.
Jeg er stadig ikke sikker på, hvordan jeg kom herind, men jeg kom aldrig ud igen. Godt, der er masser af checkpoints.Nathans ven Dante og oberst Guerro, som kunne give Darth Vader mindreværdskomplekser.
Lys bliver brugt effektivt i spillet.Chase og Nathan overvejer at hoppe over floden.
De mange små mellemsekvenser foregår i spillets egen motor, og de forstyrrer ikke flowet.Chase er ikke bange for at følge med i Nathans tempo, og det giver af og til lidt knubs.
Resten af billederne er promotion-billeder, der er renderet i højere opløsning. Det egentlige indtryk ligger dog et sted mellem disse og de foregående screenshots, når man sidder med Vitaen i hånden.Der er knap så mange geometri-detaljer som på PlayStation 3.
Der er stadig masser af cover-baseret skyderi.Her benyttes selvfølgelig også bevægelsessensorer - ganske som med Sixaxis.
De andres mening
CSW  
*****.
 En imponerende, håndholdt titel, propfyldt med indhold.Brugerkommentarer (4)Thomas Edison: "Well knock off a hundred IQ points and call me Tesla!"
-- Jimmy Neutron