Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVDVD: Star TrekLars Jørgensen11. apr 2012Tilbage til Hovedsiden

******

Space: The final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. Its five-year mission: To explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

Bemærk, at overskriften hverken har et nummer eller en undertitel hæftet på sig. Det her handler om den originale Star Trek, der startede helt tilbage i 1966, hvor Gene Rodenberry fik sneget et tilsagn ud af studiebosserne ved at pitche et show, der essentielt set var et Western-show i rummet.

Jeg er langsomt blevet en Trekkie gennem flere år. Jeg har alle elleve film på hylden, og selvom ingen af dem på nogen måde kan betegnes som mesterværker, bliver jeg ved med at vende tilbage til dem. De har hver deres styrker og svagheder, og bortset fra Nemesis, ser jeg dem alle mindst en gang om året. Favoritten er det helt utroligt underholdende eventyr om at hente en hval i 1985 for at undgå klodens destruktion i nutiden i The Voyage Home, instrueret af Leonard Nimoy. Filmen burde mindst have fået en Oscar for mest skræmmende space probe med hvalsang. Next Generation-holdet fik også deres egen gode tilbage-i-tiden-og-til-Jorden-film med First Contact.

Da jeg så J. J. Abrams' reboot af universet i den noget sparsomt navngivne Star Trek, blev jeg naturligvis betaget af de flotte effekter, men efterfølgende fik jeg en ubændig trang til at gense de gamle film. For Star Trek-universet kan noget, som mange andre science fiction-film og -serier har svært ved: Den gode historie. Men denne gang nøjedes jeg ikke med at nyde de gamle film. Jeg gik tilbage til kilden og drak i dybe, velsmagende drag.

Star Trek blev ikke en rum-western, men det var heller aldrig Roddenberrys plan. I stedet allierede han sig med nogle af datidens (og eftertidens) store science fiction-forfattere, såsom Harlan Ellison, Robert Bloch og Theodore Sturgeon, og sammen begyndte de at skrive manuskripter.

Star Trek var, som så mange store ting, forud for sin tid. De kæmpede konstant med at få manuskripterne klar til tiden, de havde et budget, Shatner rammende beskriver som ”hvad cateringen koster på en moderne tv-episode” og deres seertal var elendige. Efter tre sæsoner blev serien skrinlagt.

Men så begyndte lavinen at rulle. Serien havde levet et noget anonymt liv i den sene sendeflade, men genudsendelserne blev tidssat tidligere på aftenen, og nu begyndte mange flere at få øjnene op for den meget anderledes science fiction-serie.

Star Trek er som sagt lavet i slutningen af 60’erne - om sølle fire år kan den fejre sit 50-års jubilæum - i en tidsalder, hvor computeren stort set lige var opfundet og der skulle gå 30 år, før nogen overhovedet begyndte at tale om internettet. På den tid sad Roddenberry og griflede på historier, hvor mennesket flyver rundt i galaksen i store interstellare rumskibe, lysests hastighed er brudt, gåden omkring teleportering er løst, og de fremmede civilisationer ligger ret forude.

Der er så meget nytænkning i det, at det mildest talt er forbavsende, hvor godt det hele hænger sammen - og at de overhovedet fik lov til at lave det dengang. Studie-bosserne var gale over, at besætningen på Enterprise både var multiracial og inkluderede kvinder. Men det var bidende nødvendigt for Roddenberry at vise, at man i fremtiden er kommet forbi den slags pjat, og til sidst fik han lov. De var også bange for at Spock var "satanisk" med sine spidse ører og skæve øjenbryn, og retoucherede disse nu legendariske ansigtstræk ud af markedsføringsmaterialet. Selv med alle disse forhindringer på sin vej, lykkedes det Roddenberry at lave et stærkt moralsk show, der åbent kunne behandle tidens problemer: Religion, sexisme, racisme, nationalisme og krig. Emner, der ellers aldrig ville være blevet vist i fjernsynet.

Lige fra første færd har vi den helt unikke stemning, der har hersket på broen på Enterprise igennem de over 40 år, serien har kørt over tv-skærmene i alle sine inkarnationer. Den strenge desciplin, den klare kommandostruktur og det gnistrende samspil mellem seriens tre hovedpersoner gør det hele troværdigt, og er den lim, der binder det hele sammen.

Valget af skuespillere er også forbløffende godt - alle kender naturligvis Leonard Nimoy som Mr. Spock, og hans præstation her i første sæson er nærmest legendarisk. Og alle kender naturligvis også William Shatner, der er seriens egentlige hovedrolle som den frygtløse, men meget menneskelige Kaptajn James Tiberius Kirk. Shatner nyder at overspille sin rolle, og man kommer til at trække på smilebåndet mere end én gang undervejs - men når regnskabets time kommer, står han dog som et lysende eksempel på en dygtig og handlekraftig intergalaktisk rumkaptajn, med den logiske Spock og emotionelle McCoy ved sin side.

I andre memorable roller ses Nichelle Nichols som Uhura (puha, hun så godt ud dengang), George Takei som løjtnant Sulu og DeForest Kelley som Dr. Leonard "Bones" McCoy. Netop Bones er der blevet gjort meget grin af op igennem tiderne med hans evindelige "Dammit Jim, I'm a doctor!" - og netop Bones er den karakter, der konstant hiver et humanistisk aspekt ind i serien, både når en enkelt persons liv er i fare, eller hele galaksen er ved at blive kastet ud i krig med de stridslystne Romulanere. DeForest Kelley er en langt bedre skuespiller, end eftertiden har givet ham kredit for, og hans nærvær og ægthed er med til hive de fleste episoder op på et meget højt, medmenneskeligt og troværdigt plan.

Scotty gør også sin entre her i første sæson, som den gæve skotte, der altid kan vride et par ekstra dråber ud af Dilithium-krystallerne, når det hele er ved at gå ad helvede til. Hans egentlige glansperiode kommer dog først senere. Til gengæld må vi vente til anden sæson før Walter Koenig træder til som fændrik Pavel Chekov.

Dette herlige ensemble får igennem første sæsons 29 episoder lov til at udforske fjerne afkroge af galaksen og møde spændende, nye civilisationer - og ender altid i en værre suppedas, som der ligeledes altid findes en ganske elegant løsning på. Man kunne frygte at den berygtede McGuffin ville gøre sit indtog her, hvor Kirk ved ytren af en kryptisk, teknisk sætning kunne løse alle problemer. Men det er aldrig tilfældet, for forfatterne har gjort en dyd ud af at gøre episoderne både gennemtænkte og langt mere spændende, end en snart 50 år gammel tv-serie skulle kunne formå.

De mangle fjendtligtsindede eksistenser, som besætningen støder på, er aldrig nogle ækle sataner, der blot skal have en gang Phaser-strøm i hovedet. De har motiver og handler ud fra dem, som du og jeg ville gøre.

I en dobbelt-episoden The Menagerie har en samling tilsyneladende ondsindede aliens med store, grotesk pulserende hoveder, luret kaptajn Christopher Pike ind i et glasfængsel og udsætter ham for diverse psykologiske eksperimenter med henblik på at få ham til at avle i et zoo. Men de er slet ikke onde, de forstår bare verden ud fra deres egne normer, og hvad der for os er et umenneskeligt liv i fangenskab er for dem en chance for at genetablere en planet ødelagt af krig og dermed deres chance for at overleve som art. Episoderne, hvor Spock for en gangs skyld handler stik mod alle regulativer og risikerer føderationens eneste dødsstaf, har en vidunderlig smuk afslutning.

Ved at fjerne vor normale referenceramme, har forfatterne haft frie tøjler til at udforske meget menneskelige begreber som etik og moral på en måde, så man tænker over tingene i en ny vinkel. Det var dér man lagde energien i gamle dage; før effektholdet overtog den egentlige historiefortælling i blændende lysglimt og øresynderrivende eksplosioner. Star Treks historier er basalt set bundsolidt håndværk, og når man er holdt op med at fnise af de noget antikverede kulisser, går skidtet rent ind på et niveau, hvor man lever sig fuldstændigt ind i historien og glemmer alt andet.

Det får samtidig den nye film af J. J. Abrams til at blive til noget ret så ligegyldigt popcorn-bras, der er glemt lige så snart rulleteksterne glider over skærmen. Den er underholdende, ja, men den mangler helt den intelligens og eftertænksomhed, som hver eneste af disse gamle tv-episoder lægger for dagen.

Denne udgave af de originale episoder har været igennem en ordentlig omgang restaurering, og det både ses og høres. Man er gået tilbage til de oprindelige filmstrimler og har digitaliseret og renset dem, så billedsiden ser forbløffende skarp ud med overdådige farver og masser af tydelige detaljer. Det ligner på ingen måde en tv-serie, der er ved at runde 50 år. Musikken er blevet genindspillet af et orkester af præcis samme bestykning, som det, der oprindeligt indspillede de nu legendariske toner, og det lyder også rigtig godt.

Mest opsigtsvækkende er, at alle effekt-scenerne er blevet genskabt digitalt. Det lyder umiddelbart bekymrende, men man kan være ganske rolig: Det er gjort helt i seriens ånd, og der er ikke Lucas-ændret en tøddel ved det oprindelige oplæg; det ser bare langt bedre ud og det gør serien spiselig for et moderne publikum. Mottoet var "Hvis de havde gaft CGI i '66, hvordan ville det så have set ud?", og det har resulteret i en herligt afdæmpet make-over, der stadig har en snert af modeller på snore over sig.

De otte skiver i æsken har også fået plads næsten tre timers ekstra-materiale. Der er et interessant tilbageblik med Nimoy og nogle af de gamle producere, der godt illustrerer hvor svær en fødsel Star Trek var, og giver en stor del interessant information om serien.

En vældig interessant feature handler om en Christie's-auktion, hvor effekter fra 40 års Star Trek blev bort-auktioneret. Featuren er på halvanden time, og handler dels om auktionen (TNG's Enterprise-D gik for over 3 millioner kroner!), dels om seriens 40 år og mange inkarnationer. Her møder vi castet fra alle serierne i nogle ærlige og - for det meste - relevante samtaler.

Star Trek viser med ubehagelig tydelighed, hvor fattig Science Fiction-genren er blevet med computergrafikkens indtog. Her er en tv-serie med snart 50 år på bagen, som blev lavet for håndører i en tid, hvor det hotteste var westerns. Og det er blændende godt. Roddenberry så ind i en intergalaktisk fremtid, hvor krig, sult og sygdom var afskaffet, og skabte en serie, der er mere spændende, interessant og relevant end det meste, der laves i dag. Hvis du holder af intelligent, historie-drevet science fiction, er det obligatorisk at mønstre på broen af Enterprise anno 1966. Prisen for denne første sæson med mere end 24 timers uovertruffen underholdning? Sølle 150 kroner - Engage!


Der er 123 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/133384030941o9cynxkdl.jpg






KOMMENTARER (123)

n/a1234567Næste side
1:   Naiera Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Kristian Meller Wut?   11. apr 2012 00:48
Hvorfor hulen dog ikke anmelde Blu-ray-udgaven?
Svar: #2
 
2:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @1   11. apr 2012 10:25
Ja, den er nok lidt gakket, men jeg har mine grunde:

Jeg ser alle mine tv-serier via iTunes / AppleTV / iPhone / iPad, og da jeg ikke har noget BluRay-drev til at rippe skidtet med, er jeg stadig på dvd.

Desuden vurderede jeg, at en næsten 50 år gammel tv-serie nok var okay på dvd. Og det er den bestemt også - jeg var dybt overrasket over, hvor godt den ser ud.

Og så er der jo prisforskellen.
Svar: #3 #7
 
3:   Naiera Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Kristian Meller @2   11. apr 2012 12:55
Desuden vurderede jeg, at en næsten 50 år gammel tv-serie nok var okay på dvd.

Det er den sikkert, men så skulle du se den på Blu-ray ;) Jeg har HD-DVD-udgaven og så den for et par år siden. Det ser satme godt ud.
Svar: #9 #12
 
4:   trez Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Thomas Würgler Low budget   11. apr 2012 13:16
Man kan også se serien på Netflix, hvilket jeg er i gang med. Jeg købte faktisk serien, da den udkom på dvd, men jeg fik aldrig fat i de sidste par skiver. På den anden side tror jeg, at de enkelte dvder med to afsnit på kostede omkring 150, så måske jeg skulle få mig nogle dubletter. Serien er ikke lige så flot på Netflix i hvert fald.
 
 
5:   trez Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Thomas Würgler Billede: Der er overraskende mange kønne piger at kigge på.   11. apr 2012 13:17
Taget fra mit personlige favoritafsnit af første sæson. Jeg er ofte vendt tilbage til det. Øjnene på de "inficerede" ser fantastiske ud.
Svar: #8
 
6:   trez Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Thomas Würgler Billede: Spock arbejder på broen på Enterprise. Masser af knap   11. apr 2012 13:21
Nåja, prøv at programmere en Altair 8800 lidt. Så fjernt fra virkeligheden var det ikke. Bare lidt forskudt. Det var svært at gætte, at computerne ville forsvinde i stedet for at fylde det hele i fremtiden :)
 
 
7:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @2   11. apr 2012 14:40
Og så er der jo prisforskellen.

Som faktisk er voldsom, fandt jeg lige ud af. Første sæson på dvd: £15. Første sæson på BluRay: £45. Kvaliteten er helt sikkert bedre, men det er ikke næsten 300 kroner værd - som så bliver til omkring 1.000 kroner for alle tre sæsoner.
Svar: #9
 
8:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @5   11. apr 2012 14:55
Taget fra mit personlige favoritafsnit af første sæson. Jeg er ofte vendt tilbage til det. Øjnene på de "inficerede" ser fantastiske ud.

Jeg tror du tænker på Where No Man Has Gone Before, som også er en rigtig god episode, men billederne kommer dog fra The Menagerie.

Lidt sjov trivia: The Menagerie blev oprindeligt lavet som seriens allerførste pilot-episode, The Cage. Studiebosserne afviste den, fordi den var for "cerebral", men de kunne godt se potentialet. Helt uhørt fik produktionsholdet lov til at lave en pilot-episode mere. Den blev netop til Where No Man Has Gone Before. Historien fra The Cage blev senere omskrevet til The Menagerie. Så vi er åbenbart fans af pilot-episoder :-)

Mere sjov trivia: Den eneste karakter, der blev beholdt fra den første pilot, var Spock. Alle andre blev skiftet ud - også kaptajn Christopher Pike, der blev erstattet af Kirk. Som en lille homage til Trek-nørderne, er Pike blevet kaptajn på Enterprise i J. J. Abrams' reboot af Star Trek.
 
 
9:   jacob_tf @7   11. apr 2012 14:59
795 danske bananer for ALLE 3 sæsoner på bluray i Fona. Det kostede boxsættet i december sidste år, og prisen var den samme for en måned siden. Naturligvis i smukt restaureret udgave og så med danske tekster også. Så er det LIDT nemmere at lokke eventuelle bedre halvdele.

Naturligvis er 795 en del dyrere end DVD-udgaven, men i dette tilfælde synes jeg faktisk det er det værd. Men jeg ser også alt på 110" så foretrækker bedst mulige kvalitet.

@3 HD-DVD udgaven? Det var da kun sæson 1 der nåede at komme?
Svar: #10 #12
 
10:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @9   11. apr 2012 15:03
og så med danske tekster også.

Der er også danske tekster på dvd'erne fra Amazon, som du kan se på artiklens screenshots. Men 795 for alle tre sæsoner på BluRay er slet ikke dårligt.
 
 
11:   henrikmk Mere trivia   11. apr 2012 15:39
Hvis vi skal køre trivia er her et par historier:

William Shatner fik kraftig tinnitus efter at have filmet en scene i afsnittet "Arena", hvor han stod for tæt på en effekt-eksplosion. På et tidspunkt blev det så meget for ham, at han overvejede selvmord, og måtte derfor i terapi.

En dag kom DeForest Kelley grædende på arbejde og Shatner spurgte hvad der var galt. Det viste sig at hans hund, en Chihuahua, døde ved at rive sig løs fra hundesnoren og banke hovedet ind i en havesprinkler, og Shatner kunne ikke lade være med at grine af det. Kelley blev fornærmet nok til at de ikke talte sammen de næste to år.
Svar: #13
 
12:   Naiera Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Kristian Meller @9   11. apr 2012 16:03
@3 HD-DVD udgaven? Det var da kun sæson 1 der nåede at komme?

Det er vel også kun første sæson denne artikel handler om.
  Opdateret: 11. apr 2012  
 
13:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @11   11. apr 2012 18:46
William Shatner fik kraftig tinnitus efter at have filmet en scene i afsnittet "Arena", hvor han stod for tæt på en effekt-eksplosion.

Og Nimoy fik Tinnitus på det modsatte øre, fordi han stod ved siden af samme eksplosion. Manner, hvor vi kan!
 
 
14:   Kochie Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Koch @flere   11. apr 2012 19:33
Og jeg er stadig håbløst bagefter. Jeg har ikke fået set andet end den seneste film. Til gengæld har jeg fået set noget af det allerførste doctor who, og det satme sort.
Svar: #17
 
15:   jens Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Jens Mogensen Stjerne Trek   11. apr 2012 20:28
Jeg har vist set de fleste af de gamle film - nogle af dem for mange år siden og kun en enkelt gang. Serien er det dog desværre aldrig blevet til, da jeg voksede op med Next Generation-udgaven. Men den her artikel vækker i høj grad appetitten, og jeg er glad for karaktererne i filmudgaverne, så det ligger jo lige for.

Jeg venter nok til jeg er kommet igennem mit backlog inden jeg køber dem på Bluray, så er de nok også faldet noget i pris. Men det skal klart være bluray-udgaven, nu de har lavet en ordentlig remaster fra cellulloid-kilde. Det giver et pænt boost i forhold til DVD.
 
 
16:   MrMe Glidende overgang?   11. apr 2012 20:32
Jeg overvejer kraftigt at smide de 800kr. efter BluRay-boksen. Det er jo trods alt hverken en lille eller halv-stor herregård.

Så vidt jeg kan læse mig til, er der implementeret en form for glidende overgang mellem originalversionen og den nye cgi-version. Er der nogle af jer, der har erfaring med, hvor overbevisende denne overgang er - og er begge versionen lige pæne i restaureringen?
Svar: #21
 
17:   henrikmk @14   11. apr 2012 21:25
Jeg har ikke fået set andet end den seneste film.

Det er godt nok også noget anderledes fyrværkeri, end vi er vant til. Hvor meget det egentlig har gavnet franchisen er jeg efterhånden i tvivl på, selvom jeg var begejstret for den, da den kom ud.

Der skal nok være kommet penge i kassen fra sci-fi popcorn biografgængere, men det har ca. nul af den dybde og sociale kommentar, som TOS kørte på, hvorfor den også kunne appellere til folk udenfor den traditionelle sci-fi kreds.

Det var iøvrigt også en af de første serier i amerikansk TV, som havde en sort og iøvrigt kvindelig skuespiller, Nichelle Nichols på den faste rolleliste, og Martin Luther King protesterede, da hun overvejede at droppe ud. I afsnittet "Plato's Stepchildren" kyssede hun William Shatner, hvilket også skulle være en af de første gange på amerikansk TV, at sådan noget skete.

Den nye film kan ikke trække på den slags, og forsøger det heller ikke. Det er ærgeligt, for jeg har altid forbundet Star Trek med en tid, hvor mange af vore tilsyneladende uløselige sociale problemer faktisk er løst.
Svar: #18 #22 Opdateret: 11. apr 2012  
 
18:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @17   12. apr 2012 07:16
I afsnittet "Plato's Stepchildren" kyssede hun William Shatner

Jeg TROR også at ST:Deep Space 9s scene med to kyssende kvinder har været noget af det første af den slags på amerikansk TV.
Svar: #19
 
19:   larskl Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Kim Lund @18   12. apr 2012 07:17
Hmm, den scene kan jeg ikke lige huske. Hvem var det?
Svar: #20
 
20:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul @19   12. apr 2012 08:17
Dax og en som hun var gift med i en tidligere host (dengang var hun mand, forstås. Det skal jo ikke tage overhånd :) ) youtooth.
  Opdateret: 12. apr 2012  
 





n/a1234567Næste side

SKRIV EN KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


Homer: What's the point of going out? We're just going to wind up back here anyway.
-- The Simpsons