Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

LitteraturStephen King: Under kuplenPeter Koch26. okt 2010Tilbage til Hovedsiden

*****.

Gyldne baseballs, brændende fugleskræmsler og livet udenfor verden.

Den 21. oktober forandres livet fuldstændigt for beboerne i den lille amerikanske forstadsby Chester's Mill. En gigantisk og usynlig kuppel indkapsler byen fra omverdenen, og med et er alt forandret.

Stephen King har med Under Kuplen kreeret et godt 1200 sider langt værk om livet i ufrivillig fangenskab. Det er ikke lige til at placere historien i nogen genremæssig kasse. Ej heller er det let for mig at formulere fornuftige overordnede temaer for fortællingen. For der er mange.

Under alle omstændigheder følger vi i Under Kuplen livet i byen hos en masse personer. Og med masser mener jeg virkelig mange. Så mange, at King har været så elskværdig og vedlagt en liste over byens vigtigste personligheder i starten af bogen. Ligeså er her et kort over byen. Begge dele fik jeg brug for mere end én gang. Enten havde jeg glemt, hvem Joe Boxer var, eller også skulle jeg lige orientere mig om, hvor radiostationen var placeret i forhold til resten af byen.

Allerede her er det derfor også på sin plads at formulere de første pip af kritik over for den amerikanske mesterforfatter. For Under Kuplen er lang. På sin vis virker fortællingen mest af alt som et manuskript til en TV-serie. Historien skal have ros for at være fængende og interessant. Den skal have ros for aldrig at dvæle for længe ved enkeltstående episoder, men det skal Under Kuplen egentlig også kritiseres for. For læseren vil møde en masse mennesker, som virker langt mere interessante, end den tid man får i selskab med dem er til. Der springes hele tiden mellem tid, knudepunkter i byen og forskellige personers stemmer. Og det er alt andet lidt forvirrende. Det er også det andet pip af kritik, jeg har i anmelderbøssen: Historien ville måske have haft bedre af at blive inddelt flere bind og udgivet i opdelt form.

Styr på trådene

Men det til en side skal Stephen King have ros for aldrig at tabe tråden. Først og fremmest får han historiens præmis gjort helt igennem spiselig. Præcist hvordan han har gjort det, kan jeg ikke sige. Men idéen om en stor kuppel, der indkapsler en hel by og overlader indbyggerne til sig selv, virker ikke så fjern, som den egentlig burde. Måske er det fordi, Simpsons har været der før, jeg ved det ikke.

Selvom kuplens fremkomst og eksistens reelt set er historiens bærende drivkraft fra start til slut, var det ikke de klassiske spørgsmål, jeg ønskede at få besvaret som læser. Jeg var egentlig lidt ligeglad med, hvorfor noget så urealistisk var sket. Konsekvenserne for byen derimod. Dét ville jeg vide mere om. Og her er Stephen King en uovertruffen mester i at fortælle.

Eksempelvis møder vi Big Jim Rennie. En stor mand. Anden Rådmand i den lille by og indehaver af en brugtvognshandel. Enkemand og far til Junior Rennie, der vist ikke er indskrevet på universitet længere. Big Jim spiller en stor rolle i historien. Som en af byens vigtigste beslutningstagere i en krisesituation er det i sig selv ikke overraskende. Men Rennies reelle rolle i historien strækker sig langt længere end folkevalgt byborger normalt foreskriver.

Ligeledes er der Samantha, "Sammy", Bushey, hvis rolle som udgangspunkt er spået til at være en fodnote i det store billede. Hun er halvt om halvt enlig mor, lidt til begge sider i seksuelle præferencer og i øvrigt både blåøjet og en smule verdensfjern. Sød og dum ville man måske sige. Hendes oplevelser under kuplen var gåsehudsfremkaldene i deres portrættering af menneskelig ondskab. Og hendes sidste punktum var i øvrigt jublefremkaldene.

For uden at afsløre alt for meget kan jeg godt sige, at der sker ting og sager, når en by bliver afskåret fra omverdenen. Når lov og ret afskrives til fordel for det uskrevne ord og folk med magt ikke er i stand til at formidle deres forpligtelser, sidder man som læser og hepper, snerrer og skumler mentalt over udviklingen i den lille by.

Spændende fra start til slut

Men kuplens eksistens skal selvfølgelig ikke fornægtes i denne anmeldelse. Selvom det er svært at skrive om det overordnede plot uden at afsløre alt for meget, kan jeg godt sige, at der bliver plads til en omgang reelt detektivarbejde fra de af byens borgere, der gerne så kuplen forsvinde for stedse. Så snart som muligt.

Jagten på svaret om, hvad der er sket, hvorfor det er sket, og hvad der nu skal ske, er som sagt også den bærende del af historien. Og når Stephen King i ny og næ lader samtlige sidehistorier ligge og fokuserer entydigt på kuplen forandrer historien sig nærmest umærkeligt.

For som læser var jeg som sagt ikke synderligt interesseret i alle de svar. Alle de ting, der sker som konsekvens af kuplens opståen, er nemlig helt vildt spændende. Så spændende, at jeg ofte skød kuplens eksistens ud af hovedet og kun havde fokus på alle de små sidehistorier. Sidehistorier, der alle fletter sig ind i hinanden, og hver for sig er virkelig interessante. Og selvom jeg selvfølgelig også var interesseret i de endegyldige svar, blev jeg ofte en kende irriteret, når fokus rettede sig udelukkende mod Kuplen.

Historiens overvældene omfang illustreres også fint af min mentale huskeseddel, der forsøgte at tematisere og sammenholde Under Kuplen med lignende fortællinger fra resten af verden. For uden at strække det hele for langt tør jeg godt sige, at Under Kuplen minder lidt om The Simpsons Movie, Desperate Housewifes, Fluernes Herre, Twin Peaks, Torchwood: Children of Earth og The Truman Show. Det er ikke lige dele af alt det, samt mere til, jeg ikke kender, der gør Under Kuplen til den samlede historie. Men der er lighedspunkter at spore mellem Under Kuplen og førnævnte værker.

Det gør som sagt også, at historien kan virke en kende for omfattende, når man sidder midt i den. I mine daglige togture til og fra arbejde, læste jeg gerne en 50-60 sider hver vej. Og det føltes en kende antiklimaktisk at opdage, at de 60 sider havde været henrivende at læse. Og havde flyttet ét sideplot meget, meget lidt mod et endegyldigt svar.

Men selvom der er lidt for mange mennesker, lidt for mange følelser og alt for mange begivenheder at tage stilling til som læser, åd jeg alligevel hvert et ord, Stephen King sendte i min retning. For Under Kuplen er i bund og grund et studie af mennesker på godt og ondt.

Historien udpensler gemen ondskab og ophøjer godhjertede handlinger til guddommelig indgriben. Uden det bliver klægt eller for meget. Og det er dét, der gør, at jeg kan anbefale Under Kuplen til folk, der er interesseret i en god historie. Præmissen er fuldstændig helt og aldeles usandsynlig - men som læser kan du ikke være mere ligeglad.

Du behøver ikke vide andet, end at en usynlig kuppel sænkede sig over Chester's Mill den 21. oktober. Derfra får byen sit helt eget liv i verdenshistorien. Og som læser er du med hele vejen. Bare vogt dig for manden med den gyldne bold.


Der er 28 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1287829461under-kuplen.jpg
Faktaboks
MedieBog, 2010
Produktionsår1976
FormatHardcover
Længde1196 sider
ForfatterStephen King
UdgiverLindhardt og Ringhof
ISBN978-87-11-41260-2
Udlånt afLindhardt og Ringhof
Kommentarer 28 - hop til
Brugernes karakter
 2 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 4.0 
6:(0)
5:(1)
4:(0)
3:(1)
2:(0)
1:(0)


KOMMENTARER (28)

n/a12Næste side
1:   Aiwendil Klimaforandringer   26. okt 2010 08:59
det føltes en kende antiklimatisk

Sådan har jeg det ofte i toget. Det må være noget med aircon'en. Til gengæld skal jeg ikke kunne afgøre, om det også var antiklimaKtisk - der må jeg nøjes med at tage dit ord for det :-p
 
 
2:   odin Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Anders Petersen Åh, I to   26. okt 2010 09:08
Nogen gange forestiller jeg mig jer som et gammelt ægtepar.
 
 
3:   Kochie Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Koch Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Gammelt og gammelt   26. okt 2010 09:26
24 er det nye 16, så vidt jeg er orienteret fra månedens udgave af Vouge.

Mikkel: Mange tak :)
Svar: #4
 
4:   odin Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Anders Petersen @3   26. okt 2010 09:33
"Vouge"?

[Running for cover(girl)]
Svar: #6 Opdateret: 26. okt 2010  
 
5:   fum My angel is the centerfold   26. okt 2010 09:36
J. Geils band.
80'erne kommer tilbage for fuld skrue og bundesligahår.
 
 
6:   Aiwendil @4   26. okt 2010 10:09
Ej, det er jo ikke fair at drille Peter for at lave stavefejl flere gange i en tråd ;-)
Svar: #7
 
7:   Kochie Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Koch Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @6:   26. okt 2010 10:16
Det er ikke en stavefejl. Det er et undergrundsmagasin fra Bjerringbro.
 
 
8:   DarkLight Gamle King fan   26. okt 2010 12:21
Er det denne man skal læse så, hvis man har holdt pause i 10 år?
Svar: #9 #12
 
9:   Kochie Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Koch Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. @8:   26. okt 2010 12:35
Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg er faktisk ikke nogen særlig stor King-fan selv. Men jeg kan anbefale den for folk, der ikke har fået et forhold til ham endnu, så den gælder måske på dig? ^^
Svar: #10
 
10:   DarkLight @9   26. okt 2010 21:24
Jeg har læst rigtig meget King før i tiden og har elsket det. Har dog ikke læst noget af det nyere og spekulerede på om dette var en god bog "ind igen". Jeg havde også hørt at Duma Key(?) skulle være god.
Svar: #11
 
11:   cyberstorm @10 - Duma Key   26. okt 2010 22:06
Jeg købte den, da jeg sad fast i London Stansted-lufthavnen i 34 timer i streg og løb tør for læsestof. De første 100 sider virkede meget lovende, men ikke på den "Wow!"-måde, der ville have tvunget mig til at læse videre herhjemme, så det er ikke sket endnu. Jeg er dog ikke well-versed i Stephen King, så er man det, er der nok større sandsynlighed for, at bogen er unputdownable :-)
 
 
12:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen @8   3. nov 2010 07:59
Jeg er på dit hold her, DarkLight. Jeg tror jeg har Kings samlede værker stående op til og med engang i starten af 90'erne, hvor jeg holdt op med at læse ham. Jeg husker King som en fantastisk forfatter, men jeg tror at jeg vil finde ham noget letbenet og triviel i dag, så jeg er bange for at dykke ned i værkerne igen.

Til gengæld lyder Under Kuplen interessant, for når King holdt op med at lave horror og bare skrev om mennesker, blev det jo fuldstændigt fantastisk. Tag bare Different Seasons - fire virkeligt gode non-horror-historier, der resulterede i tre filmatiseringer (gode film alle tre, men Shawshank Redemption hæver sig hoved og skuldre over de andre). Ikke at filmatiseringer er et mål for, hvor god en novellesamling er, men jeg synes alligevel det i dette tilfælde indikerer, at Kings menneskeskildringer er så interessante, at folk nærmest står i kø for at filmatisere dem.
 
 
13:   Kochie Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Koch Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Blev mine bønner hørt?   30. aug 2011 22:36
I hvert fald er der angiveligt en tvserie på vej - den glæder jeg mig til.
 
 
14:   Soulbender Blunder kuplen   25. jul 2012 14:58
Er lige kommet igennem bogen i form af 34 timers audiobog. Min umiddelbare mening her kort efter afslutningen er "Mja".
Jeg var godt underholdt, og min nysgerrighed blev pirret hele vejen igennem. Men som jeg frygtede var persongalleriet ekstremt King-agtigt, især når det kom til byens mange bøller, som allesammen åbenbart hele livet bare har ventet på muligheden for at slå ihjel og voldtage uden konsekvenser.
Den måde, den primære antagonist orkestrerer byen er i mine øjne også lidt vel naivt tænkt - der findes ikke en sjæl i byen, som tænker kritisk over den information der udsendes, kildens motivation og de hændelser som finder sted. Alle tager det hele på "face value". Dermed oplevede jeg langt mere frustration over befolkningens dumhed og reaktionsmønstre end jeg følte vrede over hans onde handlinger. Det er en af bogens hovedpointer med reference til visse historiske begivenheder, men her bliver jeg bare træt af at være vidne til en decideret fåreflok.
Ultra-spoiler: Jeg må så til gengæld sige, at årsagen til kuplens tilstedeværelse, og især de ansvarliges indifferens, var en kvalmende og ydmygende tanke, og den del af bogens budskab var i mine øjne veludført.


Ligesom andre her på forummet har jeg for en del år siden skrinlagt King, men gav Under kuplen en chance pga. anmeldelsen på GC og fordi temaet lød interessant. Og fordi Different Seasons var rigtig god non-horror, og denne roman lød lovende ift. det. Men nu ryger King tilbage i skrinnet.

3 stjerner herfra. Udmærket ide, som sådan godt udført skildring af, hvordan det kan gå når en by spærres inde, men jeg er ikke enig i at karaktererne er fantastiske og mange af dem er set flere gange før i Kings bagkatalog.

En dag hvor jeg ikke har så travlt, vil jeg lave et diagram over karakterernes gentagelse over flere romaner.
Svar: #15 Opdateret: 26. jul 2012  
 
15:   jacob_tf @14   25. jul 2012 15:24
En dag hvor jeg ikke har så travlt, vil jeg lave et diagram over karakterernes gentagelse over flere romaner.

Altså en Frisenette? ;-)
Svar: #16
 
16:   Soulbender @15   25. jul 2012 22:01
Correctamundo!
 
 
17:   Dslacker Fik læst den på en ferie her i september   17. okt 2013 04:14
og jeg synes det er en af de mest spændende King bøger jeg har læst (har vel læst en 10 stykker...). Dermed være sagt, at det ikke er så meget gruopvækkende horror, som han har lavet en del af, selvom der så afgjort er skildringer af dødsfald og grusomme hændelser der absolut trækker tænder ud på læseren...

Så vidt jeg har forstået, så var det en ide King forsøgte at skrive både i 1972 og 1982 uden at han syntes det fungerede, hvilket får mig til at tro at den primære inspirationskilde nok er Fluernes Herre, ændret til by-størrelse.
Når det fungerer så godt for mig er, at jeg nok altid har haft en kynisk tiltro til, at der findes ondskab og ligegyldighed i ret mange mennesker og det fænomen er skildret temmelig præcist i denne roman. Det er også en af de mest åbenlyst politiske King-romaner med henvisninger til både religion, miljøproblematiker, (soldater)-veteranpolitik, amerikansk politik mm. Det gør den til en mere moden King roman og han har da også fået usædvanligt meget mere ros for denne end han plejer af det "litterære parnas". Sproget glider flydende og man får hele tiden lyst til at læse videre pga den stødt stigende spændingskurve, der ender næsten hvert kapitel med en cliff-hanger. (Jeg læsten den engelske version).

Mht serien så har jeg ikke set den endnu, men det er da rigtigt, at den vil være velegnet - Jeg har dog mine tvivl, da den er lavet til en af de amerikanske mainstream kanaler, hvilket sætter en del begrænsninger på, hvor tæt de kan komme på nogle af de mere gyselige begivenheder (Jeg talte vidst 4 voldtægter, nekrofili, et utal af blodige mord og hændelige uheld, specielt 2 personers voldsomme brug af meth mm). Det hører ligesom bedre hjemme på kabel-TV... Nu må vi se - den er til og med blevet forlænget med en sæson 2 hvilket lyder VILDT mærkeligt når man har læst den...
Svar: #18 Opdateret: 17. okt 2013  
 
18:   odin Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Anders Petersen @17   17. okt 2013 08:41
"den er til og med blevet forlænget med en sæson 2 hvilket lyder VILDT mærkeligt når man har læst den..."

Nu har jeg heller ikke hverken læst eller set den, men det kunne jo sagtens tænkes, at første sæson ikke strækker sig over hele bogen. Eller at de gør ligesom med f.eks. The Walking Dead, hvor de første afsnit af serien holder sig tæt til kildematerialet, men dernæst begynder at afvige fra det ved at introduce sine egne historier.
Svar: #19
 
19:   Soulbender Tv serien   17. okt 2013 09:55
Mjaeh, TV serien har da de samme personer med, og kuplen. Og enkelte andre fællestræk. Men handlingen følger ikke bogen, og begivenhederne er slet ikke så gustne som i bogen. De "4 stk." som nævnes i @18 har der f.eks. ikke været noget af.
Der er noget "ungdoms-spændingsserie fra 80'erne" over den, og der er ikke lagt de samme ressourcer i, som i de store, flotte serier, der produceres for tiden.

Bortset fra det er den såmænd underholdende nok.

Med Dean Norris fra Breaking Bad som Big Jim. Han gør det godt, men når ikke samme højde af pompøs selvretfærdighed som Big Jim gør i bogen.
Svar: #20 #21 #24
 
20:   jacob_tf @19   17. okt 2013 10:02
Tak for den mini-anmeldelse. Nu gider jeg i hvert fald ikke bruge tid på den. Gider ikke fortyndet øl heller.
 
 

n/a12Næste side

SKRIV EN KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


(Pigerne forbereder morgenmad)

Miso soup, check!
Folding table, check!
Interdimensional tunnel, check!

-- Tenchi in Tokyo