Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

LitteraturJim Woodring: AlkymisterneLærke Pickering Thomasen15. dec 2009Tilbage til Hovedsiden

******

Logikken er ikke så vigtig i denne mentale mavepuster.

Der kom en mail ud på Geek Cultures interne mailingliste fra Lars. En meget uskyldig mail om nogle tegneserier, der skulle fordeles til anmeldelse. En af dem blev beskrevet som en blanding af Disney, Max Ernst og Bosch, og da jeg har et nært forhold til Hieronymus Boschs triptykon The Garden of Earthly Delights, som nok aldrig vil holde op med at fascinere mig, så meldte jeg mig straks.

Så landede Alkymisterne på mit skrivebord. Jeg åbnede kuverten, bladrede lidt i bogen og opdagede lige pludselig, at jeg havde siddet og kigget undrende og forundret på den samme tegning i flere minutter. Det var helt klart ikke en almindelig tegneserie, der var landet på mit bord. Og det var tydeligvis mere Bosch end Disney.

Alkymisterne er en ordløs fortælling om sære væsener i en sær verden. Man kan vælge at kalde den uklar – jeg vil hellere vælge at mene, at den, som Boschs billeder, lægger op til beskuerens egen fortolkning. Med et åbent sind suges man ind i en surrealistisk verden, der både er en drøm og et mareridt af geometriske høns, tornadoer af øjne, harpespillende frøer og et par hovedpersoner, man rent faktisk føler med.

Det troldelignende væsen, der er hovedfiguren i Alkymisterne, vandt i hvert fald hurtigt min sympati, selvom han ikke er specielt god eller ond. Faktisk er det mest realistiske i fortællingen hovedpersonerne, som nok er sære, men egentlig handler ret menneskeligt. Bifigurerne – for person er vel nok et for ensrettende ord – er gådefulde og uforklarlige med en enkelt undtagelse; der er et enkelt væsen, der simpelthen er ondskabsfuldt.

Jeg vil med vilje undlade at fortælle meget om forfatteren, Jim Woodring, og hans figurer. Woodrings surrealistiske drømmeverden og hans figurer er på ingen måde nyskabelser i Alkymisterne; de har optrådt i tidligere albums, og der er en hel mytologi bag dem, som man nemt kan finde på nettet. Det vil jeg lade være op til den nysgerrige læser, for jeg vil ikke lade potentielle læsere af Alkymisterne gå glip af den oplevelse, som det er første gang at give sig i kast med dette univers med fuldstændig blanke forudsætninger. Det er en mental mavepuster af dimensioner, og jeg er selv gevaldig glad for, at jeg netop ikke gjorde noget som helst forarbejde, inden jeg nærmest uforvarende begyndte at kigge i bogen.


Der er tre kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1260826941alkymisterne-forside.png
Faktaboks
MedieTegneserie
Udgivelsesdato2009-11-20
Produktionsår2009
FormatHardcover
TegnerJim Woodring
UdgiverAben maler
ISBN978-87-92246-26-4
Udlånt afAben maler
Kommentarer 3 - hop til
Billeder
Vores hovedperson, der kommer ud for alskens mærkværdigheder. Her i badekåbe.Inspirationen fra Hieronymus Bosch er ret tydelig.
Disse billeder er faktisk lidt atypiske - i det store og hele forekommer der nemlig ikke teknologi, der kan hensættes til en bestemt tidsalder.Vores hovedperson finder ud af, at man kan lave et hul i virkeligheden.


Brugerkommentarer (3)[Zapp Brannigan offers Leela some champagne.]
Zapp: Cham-paggin?
Leela: I didn't realize you were such a "coin-asseur."
Zapp: Well, I have studied abroad... or two!
-- Futurama