Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Anime og MangaManga: Monster vol. 2Lars Jørgensen19. aug 2009Tilbage til Hovedsiden

*****.

I 1986 er Herr Doktor Tenma, en japansk læge i Düsseldorf, på vej mod toppen. Hospitalets feterede stjernelæge, kanon løn og forlovet med direktørens datter. Men Tenmas udprægede sans for retfærdighed skurrer mod hospitalsledelsens leflen for de rige kunder, og en dag trodser han en direkte ordre fra direktøren og redder en ung dreng i stedet for byens borgmester.

På kort tid er hans karriere kørt ud på et sidespor, kæresten er skredet og han mangler sådan set bare at købe billetten hjem til Japan og nederlaget. Men Tenmas problemer er knapt nok begyndt, for drengen, hvis liv han reddede, er intet mindre end et Monster.

Spol ni år frem, til 1995, hvor en seriemorder huserer. Noget tyder på at et tvillingepar flytter ind og bor hos en familie i nogle år, hvorefter familien en dag findes myrdet og tvillingerne forsvundet. Det er ikke svært at regne ud, at det er drengen og hans søster, der huserer, men det er heller ikke meningen at vi ikke skal vide det - hvorfor de gør det, er dog et helt andet mysterium, som vi langsomt får afdækket.

Andet bind fokuserer mest af alt på søsteren i tvillingeparret, Nina, som intet husker af sin barndom og har udviklet sig til lige så meget en engel, som hendes bror er en djævel. Vi følger Nina på universitetet, hvor hun er ved at uddanne sig til en jurist, er klassens skarpeste hjerne og tilmed mester i aikido. Efterhånden som hendes 20-års fødselsdag nærmer sig, får hun besynderlige emails uden afsender, der proklamerer at hun vil blive hentet snart.

Og så starter festen ellers med mord, flugt, korrupt politi og den evigt herlige og knivskarpe Inspektor Lunge fra Bundeskriminalamt i hælene på den uskyldige Tenma, der som en anden Harrison Ford i Flygtningen med daggamle skægstubbe og en skarpladt pistol i jakkelommen må skjule sig for politiet, samtidig med at han forsøger at fange en seriemorder og rense sit eget navn.

Hele baduljen servers med Urasawas umiskendelige talent for timing på en måde, så det på intet tidspunkt virker overdrevet eller overgearet. Alle historiens små tandhjul er ganske troværdige på en "det kunne ske for mig"-måde, og de griber lydløst og gnidningsfrit ind i hinanden i et stort og komplekst værk af en fortælling, som Urasawa nøje doserer ud over siderne. Monster er ikke bare en historie om en glad psykopat på fri fod; der foregår meget mere her, der er mange flere involveret, og det er en sand fryd at følge med i for læseren.

Urasawas talent strækker sig som bekendt ikke blot til at digte en god historie, han er også en gudsbenådet dygtig tegner. Jeg måtte konstant lægge bånd på mig selv for ikke at ræse igennem dette bind for at følge handlingen, fordi billedsiden er så skøn som noget kan være. Baggrundende er så ufatteligt detaljeret, at bindet næsten fortjener at være i A3-størrelse, så man virkelig kunne gå på opdagelse i de regnvåde tyske storbygader, de dunkle lejligheder, flotte herskabsboliger eller underskønne naturscener. Jeg ville ønske man kunne få nogle af disse tegninger som plakater, så jeg kunne plastre hele huset ind i dem.

Monster fortsætter sin tour-de-force af en kriminalhistorie, mesterligt fortalt på en måde, hvor man måske nok kan ane den næste bakketop, men er fuldstændigt uforberedt på, hvad der skjuler sig bag den. Der er masser af spændende karakterer, og selvom de fleste er bifigurer, er de realiseret med en beundringsværdig dybde, fordi Urasawa kan et eller andet magisk med at få os til at forstå og kende en person på blot få tegninger og et par liniers dialog. Monster viser med al tydelighed, at tegneserier ikke behøver at handle om magi, robotter, science fiction eller andre mere eller mindre overnaturlige emner. Dette er en helt og aldeles troværdig historie om en læge, der traf et forkert valg på en skæbnesvanger nat i et hospital i Düsseldorf, og den er til dig, der tror du er for voksen til alt det pjat med billeder og talebobler.


Der er 15 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1249286319512rep29fpl_ss500.jpg
Faktaboks
MedieManga
Udgivelsesdato2006-04-28
Produktionsår1995
Længde216 sider
ForfatterNaoki Urasawa
UdgiverViz Media
ISBN978-1421501123
Se også:
Manga: Monster vol. 1
Kommentarer 15 - hop til
Brugernes karakter
 1 bruger har givet karakteren 5Brugerkommentarer (15)Billy Corgan: Billy Corgan, Smashing Pumpkins.
Homer: Homer Simpson, smiling politely.
-- The Simpsons