Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Elektronik og legetøjLEGO Indiana Jones: Temple of the Crystal SkullMatias Stuven26. jul 2008Tilbage til Hovedsiden

*****.

Denne artikel fra arkivet er tilfældigt valgt til genudgivelse d. 9. jul 2012 af chch

Guderne skal vide, at jeg ikke husker, hvorfor maya-indianerne angreb Indiana Jones og Mutt Williams, men hvis denne del af filmen var blevet til, efter min søn og jeg byggede templet ud af LEGO, ville det være blevet en langt bedre film.

Jeg er så heldig, at mine to 10-årige børn selv udviste interesse for Indiana Jones-filmene et par måneder før den fjerde film i rækken havde premiere. I deres øjne kunne jeg ane den samme begejstring og glæde for Indy's eskapader, som dengang jeg var på deres alder, hvorfor de naturligvis blev inviteret med til premieren i Imperial på Krystalkraniets Kongerige. Selvom slutningen skuffede, var glæden stor over at have været med de voksne på premiereaftenen.

Nogle uger senere savnede de begge nyt Indy-materiale og i stedet for at kaste de noget middelmådige The Adventures of Young Indiana Jones Chronicles tv- og tegneserier efter dem, valgte vi at prøve kræfter med et af LEGOs Indiana Jones-sæt. Nogle dage efter vi var kommet hjem fra 35 graders varme i Sydfrankrig, dukkede der 929 brikker op i vores postkasse. Tre og en halv time senere var sættet samlet, og det eneste man hørte til min søn resten af den dag, var når han lavede lyde til sin helt egen Indiana Jones-film.

En relativ kort fornøjelse

På de større LEGO-sæt plejer jeg at lave et hurtigt regnestykke baseret på antallet af klodser: Sættet plejer at koste nogenlunde det samme i kroner, som der er i antal af klodser, og det plejer at tage en times tid at lave 200 klodser. Med en listepris på 699 kroner passer hverken mine tidligere tids- eller prismæssige beregninger på dette sæt, men selvom det indeholder næsten 1000 klodser, er det sjældent særligt svært at samle. Det går ret hurtigt med at samle delene, hvorfor selv børn et godt stykke under de anbefalede aldersgrænser på mellem 8-14 år sagtens kan være med. Det allersværeste er faktisk at sætte klistermærkerne præcist nok, men selv det er ikke så vigtigt, da mange af dem blot skal efterligne gamle mursten på siden af den store base. Det viste sig lidt svært at få den roterende top til at passe ned i kammeret, hvorfra man hæver og sænker det, men det var et spørgsmål om, at klodserne skal være godt pressede sammen for ikke at støde på forhindringer.

Den medfølgende base ligner umiddelbart et større bjerglandskab med dale og bakker, men den bliver først imponerende at beskue, når der påklistres vandfald og maya-inspirerede bygninger ovenpå. Indeni en af dalene er der tilmed et klistermærke, der indikerer en dyb brønd, men den er slet ikke synlig, med mindre man piller den ene side af templet af. Kombinationen af mange planter på og omkring konstruktionen, de flotte klistermærker og farvevalget i klodserne rammer den helt rigtige maya-stemning for hele sættet.

Fælder, fælder og atter flere fælder

Det er ikke kun en visuel fest for øjnene, der er også masser at lege med - faktisk meget mere end i filmen. Alle dele af templet indeholder enten en fælde eller en bevægelig komponent, lige fra russernes terrængående vogn til indgangen til templet. Hvad der virker som et frygtindgydende ansigt ovenpå porten til templet, kan dels flyttes ovenpå templet for at gøre det større, men indeholder samtidig også to pile, der kan skydes ud ved at skubbe dem hurtigt bagfra. Tilsvarende pile finder man på bagsiden af templet, hvor der dog er en mekanisme til at skyde dem afsted. Endelig kan uforsigtige eventyrere risikere at få dødningehoveder i hovedet, hvis de ikke passer på, når de bevæger sig op ad trapperne. To dragehoveder kan åbnes og udløse de frygtede dødningehoveder.

Det er også to dragehoveder, der bruges til at udløse den sjoveste fælde ved hovedtrappen. Ved at trykke disse nedad, skubbes samtlige trappetrin ud samt de uheldige personer, der måtte stå på dem, når dette sker. Trinene sidder derfor heller ikke særligt godt fast, og blot man flytter lidt på templet, falder de let af. En anden fælde er trappen på bagsiden af templet, der kan folde sig ud i begge retninger med en anordning oppe i toppen. På denne måde kan man vælte en LEGO-mand af trappen eller indespærre en LEGO-figur i det dystre område bag trappen. De mange fælder inspirerer til sjov leg hos både børn og voksne, og i vores hjem betyder det, at det ikke bliver pillet fra hinanden med det samme, men får lov til at stå fremme på LEGO-reolen i et stykke tid, lidt ligesom det i sin tid var tilfældet med LEGO Life on Mars-basen.

LEGO-krise

Selve basen kan sikkert bruges til andet underholdende, når det engang bliver pillet fra hinanden, men det fylder desværre også godt i knægtens LEGO-reol, hvor der snart ikke er mere plads til LEGO. Det er dog ikke min største bekymring, det er derimod det faktum, at knægten snart bliver elleve år gammel og skal i 5. klasse. Jeg kan godt huske det store LEGO-udskillelsesløb, der begyndte dengang jeg selv gik på det klassetrin. Den eneste dreng der stadig vedkendte sig at lege med LEGO - Anders - blev hurtigt kørt ud på et sidespor, og det varede et par år, før han kom ind i varmen igen. Nu er børn forhåbentligt mere selvstændige og med en større selverkendelse (nørd er heldigvis en positiv betegnelse i dag), men jeg gør mig ikke store forhåbninger om, at kunne bygge LEGO med min søn i flere år endnu, og det bliver jeg lidt trist til mode af.

Så længe han synes det er sjovt, vil jeg dog blive ved med at bygge og lege med LEGO sammen med ham, og hvis man skal tage hans oplevelser med templet fra Indiana Jones som et pejlemærke, så kan jeg godt udskyde min LEGO-krise et stykke tid endnu.

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1216216668cover.jpg
Faktaboks
MedieLEGO
Udgivelsesdato2008-06-01
UdgiverLEGO
Udlånt afLEGO Danmark
Websiteshop.lego.com/ByThem[...]
Kommentarer Ingen
Billeder
Hvor er kæmpemyrerne?Som æsken bagpå også indikerer, er der afsindigt mange fælder indbygget i sættet.
Jeg er syg med russerens lidt kække smil.Startskuddet til 3,5 times underholdning kan begynde.
Knap nok er Indy ude af posen, før han har stjålet Krystalkongens Kranie.Selv det lille ar på hagen er med.
Hvem skiller sig ud fra mængden?Maya-indianeren var noget knotten over, at Mutt havde skåret hovedet af den hvide dæmon.
Den faldefærdige trappe og porten er klar, og straks indtager de mange figurer sceneriet.Klistermærkerne er både flot designede og til tider underholdende.
Hmm... var der ikke fire i filmen? Ligegyldigt, for bemærk den sorte pind i højre side. Når denne skubbes ind og ud drejer hele platformen rundt samtidig med at den kører med.Hullet i højre side af konstruktionen har et klistermærke i bunden, som ikke kan ses, når sættet er bygget færdig.
Der er sådan lidt WALL-E over figuren bagerst i sættet.Leen i højre side af konstruktionen er elendig og kan ikke bruges til at udløse den.
Udfoldet afsløres en rund ting, der ikke rigtigt gør noget ud over at være mærkelig. Lidt ligesom i filmen faktisk.Sættet samlet og en række eventyrere på vej mod nye udfordringer.
På bagsiden af templet gemmer der sig alskens farer og mysterier.En af maya-indianerne passer på, at vandfaldet flyder som det skal - ellers kommer turisterne jo ikke.
Næ, nu har jeg aldrig - det passer vist ikke med filmens historie.Det er ude med Mutt...


SKRIV FØRSTE KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


Tangina: This house is clean.
-- Poltergeist