Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVDVD: The Abyss: Special EditionJens Mogensen5. maj 2000Tilbage til Hovedsiden

*****.

The Abyss er noget særligt. Den er fra 1989 og dermed ikke helt ny, nogen ville måske ligefrem sige gammel. Men ser man den i dag for første gang kan man ikke lade være med, at spørge sig selv: "Er den virkelig 11 år gammel?". I modsætning til flertallet af ældre film, er den ikke blevet overhalet af den tekniske udvikling. Specialeffekterne, som der faktisk er ret mange af, klarer sig fantastisk godt i konkurrencen med nutidens effektfilm. Dette gør filmen meget langtidsholdbar, da der aldrig forekommer pinlige scener, hvor man ryster på hovedet og udbryder "Ajj, hvor er det bare grimt!". Filmen er også instrueret af James Cameron, hvilket jo bestemt er et plus (det var før han solgte sin sjæl til djævelen og lavede "Titanic"). Men nok om det, lad os se på hvad filmen egentlig handler om.

The Abyss lægger ud med, at vi følger den amerikanske ubåd USS Montana på en rutinetur gennem havets dybder. Montana møder på sin tur noget ukendt, der forårsager ubådens forlis på dybt vand. Det siger sig selv at USA's regering er meget interesseret i, at finde ud af hvad der skete, men ikke halvt så interesserede, som de er i at bjærge de atomsprænghoveder, som ubåden medførte. De eneste der er i nærheden er folkene på den undersøiske boreplatform Deepcore, der hurtigt bliver sat på opgaven med at bjærge sprænghovederne. Boresjakket, ledet af Bud Brigman (Ed Harris) får selskab af 3 marinesoldater ledet af løjtnant Coffey (Michael Biehn), der skal desarmere sprænghovederne, samt Bud's hustru Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantonio), der har designet Deepcore og derfor kender den bedre end nogen anden. De er imidlertid separeret og er alt andet end glade for, at skulle arbejde sammen.

De finder hurtigt ubåden, som ligger på kanten af en bundløs afgrund i havet (deraf titlen). Snart efter begynder uforklarlige hændelser at indtræffe. Uforklarlige strømsvigt, der kommer og går, mærkelige lysfænomener og andet der tyder på, at de vist ikke er helt alene.

Under en storm taber de al kontakt til overfladen og spændingerne mellem marinesoldaterne og boresjakket stiger. Coffey, der under trykudligningen har pådraget sig en form for nervøs lidelse, bliver mere og mere paranoid. Forholdet mellem den irrationelle Coffey og boresjakket bliver langsomt værre og en konflikt virker uundgåelig. Da en ikke-jordisk race dukker op overbeviser den paraniode Coffey sig selv om, at de er russere og beslutter sig for, at forhindre dem i, at få fat i sprænghovederne for enhver pris...

Samtidig på overfladen har de politiske spændinger mellem USA og Rusland vokset sig så store, at man frygter en krig vil bryde ud. Mere skal ikke siges her da, det vil afsløre for meget af handlingen. Blot vil jeg nævne, at handlingen indeholder nogle geniale tvists, som man ikke regner med.

The Abyss er en fantastisk film. Udover de tidligere nævnte specialeffects er filmen også helt utroligt flot filmet. De mange dybhavsscener er meget overbevisende. De meget actionprægede scener der udgør nogle af filmens højdepunkter er simpelthen utrolige at beskue. Stemingen tilvejebringes på glimrende vis. Billedligt og lydmæssigt har vi igennem hele filmen en klar fornemmelse af, at vi virkelig befinder os meget dybt under vandet.

Overførslen er god. Ikke perfekt, men absolut i den bedre ende af skalaen. Da filmen jo foregår under vand er der selvsagt mange mørke scener, med brug af mørkeblå farver. Særligt de mørkeblå farver har tendenser til, at "bløde" i de film hvor de bruges, hvis overførslen ikke er blevet lavet med omhu. Heldigvis har The Abyss ingen problemer med sine mørke scener, der derfor bare fremstår endnu flottere.

Lyden er meget gennemført hele filmen igennem. De mange undervandsscener gør brug af et meget atmosfærisk lydbillede med skvulp og knagen, der burde stille enhver tilfreds. Musikken er også god, omend den ikke ligefrem er af den type man husker længe efter, at have set filmen. Det er ikke et John Williams score, men det fungerer.

Som man sikkert har set har filmen fået tilføjet "Special Edition" til titlen. Det er ikke alle film, hvor det er en garrant for, at man får en disc stoppet med ekstramateriale. Nogle gange drejer det sig bare om et kort og middelmådigt dokumentarprogram, hvor hver af skuespillerne får lov til, at sige et par sætninger om, hvor glade de er for at være med i den film, de nu er med i. Dette gælder ikke for The Abyss. Overhovedet ikke..

Jeg vil vove den påstand, at "The Abyss" er den til dato mest omfattende udgivelse, der nogensinde er kommet på DVD. "Ja ja, den hopper vi ikke på kamerat!", er der sikkert mange, der tænker. Læs videre i vantro tvivlere og bliv overbevist! Lad os starte med begyndelsen.

For det første er der to discs. En til filmen og en til alt ekstramaterialet. Hvis vi ser på disc 1 vil vi opdage, at den rent faktisk indeholder 2 udgaver af filmen! Den første er biografudgaven fra '89, den anden er den forlængede udgave fra '93, med en ca. 28 minutters længere spilletid. Jeg foretrækker selv den lange version, da nogle meget store og vigtige bidder af plottet mangler i den korte. Slutningen giver mere mening og generelt fremstår den lange version som en mere helstøbt film. Egentlig er det også den, der er den oprindelige. I '89 havde man bare en idé om, at publikum ville synes, at 171 minutter var for lang en spilletid. Derfor tog man saksen frem, for at gøre nogle ubetænksomme studiechefer tilfredse. For begge udgaver af filmen gælder det, at man kan få instruktørens egne kommentarer til scenerne som undertekster, mens man ser filmen. Nogle vil nok synes at kommentarerne skulle have været som lydspor, men det afhænger vel af personlig smag, hvad man foretrækker.

På disc to finder vi.. meget... rigtig.. meget! Noget af det bedste er dokumentarprogrammet "Under Pressure: Making The Abyss". Det varer 60 minutter og går virkelig i dybden (jeg ved godt, at jeg har dårlig humor) med alt hvad man kunne tænke sig at vide om, hvordan det var, at lave filmen, for skuespillere såvel som for filmholdet. Det er fantastisk interessant, at se hvordan de rent faktisk lavede undervandsscenerne. Vidste du f.eks., at de fyldte en atomreaktor med vand, for at have nok plads til at filme scenerne! Det seje er, at vi rent faktisk ser dem fylde reaktoren med vand og bygge Deepcorebasen. Har man ikke tålmodigheden til de fulde 60 minutter er der også en forkortet version på ca. 12 minutter.

For de manuskriptinteresserede er der hele manuskriptet i læsbar form plus oceaner af tekst, om alt lige fra hvordan de fik idéer til hvordan NTI'erne skulle designes, til hvordan filmplakaterne skulle se ud i de forskellige lande i verden.

Af andet interessant kan nævnes muligheden for, at se en af scenerne på fire forskellige måder. ved hjælp af "angle" funktionen kan man løbende skifte mellem, at se scenen i storyboardform, som råfilm, tilsat lyd og til sidst i den endelige form.

Ydermere kan nævnes utallige stillfotos fra filmen, koncepttegninger, enhver tænkelig detalje vedrørende de fartøjer filmen gør brug af, cast og crew biografier og en masse trailere. Blandt trailerne finder vi udover The Abyss flere af Camerons andre film, bl.a. Aliens og True Lies. Dem er der endda flere forskellige udgaver af på discen som skjulte "easter eggs". Endelig er der også en dvd-romsektion med nogle små spil til dem, der har sådan et drev i deres PC.

Det sidste jeg vil nævne er menuerne. De er uden sammenligning de flotteste jeg endnu har set på en dvd. Alt er animeret, simpelthen alt! Der er lydeffekter og der er musik. Der er full motion video i i filmens chapter selection, noget jeg altid har syntes om. Discen direkte emmer af luksus.

Filmen er ikke Oscarmateriale, men den er rigtig god og interesserer man sig for ekstramateriale, så vil ens tunge slaske hen af gulvet, når man ser hvad denne udgivelse indeholder.

Jeg vil lige nævne, at de samme mennesker, som stod for produktionen af dette monster af en Special Edition, for øjeblikket er ved at give Terminator 2: Judgment Day samme behandling. 2 discs, to versioner af filmen og en allerhelvedes gang ekstramateriale. Jeg savler allerede...


Der er 12 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
Klik for større billede
Faktaboks
MedieDVD
Udgivelsesdato10. apr 2001
InstruktørJames Cameron
UdgiverTwentieth Century Fox
Kommentarer 12 - hop til
DVD Features
Karakter
******
Region1 (USA, Canada)
VideoformatNTSC
Billedformat2.35:1 WS
AnamorphicNej
FormatDVD-9
Antal discs2
DVD-ROMJa
Audio
Dolby Digital 2.0 (Engelsk)
Dolby Digital 5.1 (Engelsk)
Undertekster
Engelsk, Spansk

De andres mening
AP  
*****.
LJ  
*****.
MS  
******
PPJ  
*****.
Brugernes karakter
 5 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 5.2 
6:(2)
5:(2)
4:(1)
3:(0)
2:(0)
1:(0)Brugerkommentarer (12)The Donkey: Oh no! I can't feel my toes.
[Looks down and yelps] I don't have any toes!
[Sits down] I need a hug.
-- Shrek