Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

SpilPlayStation Portable: DaxterChristian S. Wittus1. maj 2006Tilbage til Hovedsiden

*****.

Mens Jak kører racerløb, vender Daxter tilbage til rødderne i et nyt eventyr, hvor alle gamle fans kan være med.

Efter tre spil i Jak & Daxter-serien er makkerparret gået hvert til sit for en kort bemærkning, og mens Jak forsøger sig i en anden genre, så er Daxter stadig parat til at give fans, hvad de forventer; et godt, gedigent platform-eventyr, hvor man skal uddele tørre tærsk og indsamle Precursor orbs uden at tabe balancen.

Daxter er forblevet tilbage i Haven City, hvor han har fået job som skadedyrsbekæmper. Med sin elektriske fluesmækker og en alternativ insektspray, der også fungerer som jetpack, er han forberedt på lidt af hvert, hvilket han får brug for nu. En epidemi af insekter har nemlig udset sig byen som mål, og derfor må han trække i arbejdstøjet og bekæmpe dem alle - og deres ophav. Det er dog ikke kun i midten af storbyen, at insekterne er gået amok, og gennem et væld at teleportere får han også mulighed for at komme lidt ud på landet samt et par ture til byens minedistrikt for at jage skadedyrene på flugt.

Som spillet skrider frem får Daxter adgang til nye, eksperimentelle dyser til sin insektspray, der eksempelvis giver ham muligheden for at bruge ild og soniske angreb mod de genstridige bæster. Ved at bruge sprayen under et spring aktiveres jetpack'en i et par sekunder, så Daxter kan komme over forhindringer, afgrunde og områder med vand, da han bestemt ikke er en vandhund. Foruden hopperiet kan han også både klatre på visse typer af vægge samt kravle gennem små åbninger på alle fire, så det må siges at Daxter er lidt af en fleksibel gnaver. Styringen er intuitiv og fungerer glimrende med den analoge knop, selvom man selvfølgelig også kan vælge den noget mindre præcise digitale styring, og knap-layoutet er også, lige som det bør være; ukompliceret og letanvendeligt.

Sædvanen tro foregår visse missioner bag rattet på diverse former for svævekøretøjer, og forskellige on-rails-sekvenser[*] supplementerer ligeledes det velkendte hopperi. Foruden skadedyrsbekæmpelsen er der også indsamling af de, for serien, så kendte orbs, der denne gang giver adgang til en række minispil, der med et glimt i øjet er baseret på forskellige film som Matrix og Braveheart. Minispillene er alle bygget op som rytmespil, hvor det gælder om at trykke på den rigtige knap på det rigtige tidspunkt, og de er ganske underholdende afveksling til hovedspillet. Belønningen for at klare sig godt her er blandt andet nye angreb og en højere energimåler, så det kan altså godt betale sig at bruge lidt tid på at spille dem. Endelig kan man også finde og indsamle forskellige insekter på svært tilgængelige steder i universet, som kan benyttes i spillets Bug Battle, der er en simplificeret udgave af PokéMon Stadium. Det er efter min mening ikke revolutionerende morsomt, men det understøtter da WiFi[*] Infrastructure, så man kan arrangere insekt-dueller mod sine venner.

Grafisk trækker Daxter tilsyneladende alt, hvad PSP'en kan yde. Der er en smule slow down[*] visse steder, primært i selve Haven City, men det står heldigvis sjældent i vejen for det glimrende gameplay[*]. Og såfremt dette er prisen for maskinens måske flotteste spil til dato, så er det accepteret uden protest - Ready to Dawn har her virkelig bevist, at PSP'ens potentiale ikke tilnærmelsesvist er blevet indfriet med de foreløbigt udgivne spil til platformen.

Universet føles solidt, og de forskellige områder er både flotte og ganske forskelligartede, med mange animerede objekter og andet fyld, som man ikke nødvendigvis skal interagere med. Skovområder har således høje træer, svajende græs og et væld af blomster, mens diverse minegange og huler har blafrende fakler, rør stikkende ud af væggene og efterladt mineudstyr - og en draw distance[*], der strækker sig så langt som nødvendigt, uden synlig pop-up[*]. Kompleksiteten og detaljegraden er fuldt ud på højde med Daxters tidligere PS2-eventyr, den mindre skærm taget i betragtning, og Daxter selv er også ganske detaljeret - man kan sågar ane hårene i hans pels, når kameraet kommer helt tæt på.

Kameraet er som regel altid den store synder i spil af denne type, og det er da også tilfældet i Daxter fra tid til anden, selvom det som regel fungerer tilfredsstillende. Man kan dreje det med skulderknapperne, og ved et tryk på en knap kan man besigtige omgivelserne gennem Daxters øjne, såfremt kameraets placering ikke giver et godt nok overblik. Fejlslagne spring vil nok forekomme alligevel i kampens hede, så heldigvis er der mange checkpunkter på hvert område, og kombineret med uendeligt antal liv kan det derfor næsten kun gå fremad, uanset hvor elendigt man spiller.

Det er svært at fremhæve nogle deciderede fejl ved Daxter andet end, at det ikke udvider grænserne for genren synderligt. Det fungerer til gengæld upåklageligt indenfor disse grænser, og det er efter min mening det bedste spil i "serien" næst efter det oprindelige Jak & Daxter. At det for en gangs skyld heller ikke er en konvertering af et eksisterende PS2-spil, høster spillet kun ekstra ros for, ligesom minispillene og insekt-duellerne fortjener et varmt, anerkendende nik. Det er muligvis det bedste spil i sin genre til værtsmaskinen, og holder man det mindste af platformspil, vil man elske Daxter.


Der er 11 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
Klik for større billede
Faktaboks
MediePlayStation Portable
Udgivelsesdato19. apr 2006
FormatUMD EU
UdviklerReady at Dawn
UdgiverSCEE (Sony Computer Entertainment Europe)
Udlånt afNordisk Film Interactive
Websitewww.us.playstation.c[...]
Se også:
PlayStation 2: Jak & Daxter: The Precursor Legacy
PlayStation 2: Jak 3
PlayStation 2: Jak II: Renegade
PlayStation 2: Jak X
PlayStation 3: Jak and Daxter: The Trilogy
Kommentarer 11 - hop til
Spilfeatures
Antal spillere 1 
Anslået spilletid10 timer
ELSPA rating7+
Understøtter:
PSP Infrastructure
Billeder
Daxter i al sin detaljerede enkelhed.Daxter er altid parat til at udrydde skadedyr - uanset størrelse.
Der skal klatres en del.En på sinkadusen med den elektriske fluesmækker, og kalorius her er et minde blot.
Bordet tjener intet andet spilmæssigt formål end at se godt ud. Missionen fuldført.Bogey at your two o'clock...
Hvor flot det end ser ud på dette billede, så er det endnu mere imponerende i bevægelse.PokéMon Stadium Lite.
Brugernes karakter
 1 bruger har givet karakteren 6Brugerkommentarer (11)The Monks of Cool, whose tiny and exclusive monastery is hidden in a really cool and laid-back valley in the lower Ramtops, have a passing-out test for a novice. He is taken into a room full of all types of clothing and asked: Yo, my son, which of these is the most stylish thing to wear? And the correct answer is: Hey, whatever I select.
-- Terry Pratchett (Lords and Ladies)