Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Elektronik og legetøjMetal Dancing Platform TX2000+Tobias von Linstow11. sep 2005Tilbage til Hovedsiden

*****.

Hvad gør man når man er bidt af Dance Dance Revolution, slider de billige plasticdansemåtter op i løbet af 0,5 og ikke lige har råd til en arkademaskine? Køber det næstbedste.

I 1998 dukkede der et sært spil op i de japanske arkadehaller, hvor man benyttede fødderne til at interagere med. Spillet, kaldet Dance Dance Revolution, blev en kæmpe succes, og producenten Komani spyttede den ene efterfølger efter den anden ud. Fænomenet har også bredt sig til vesten og i mindre grad Danmark. Herhjemme kan det kun nydes foran husalteret, og hvis man vil have noget der minder om den ægte arkadeoplevelse må man selv sørge for plads og et større greb i tegnebogen.

Opgradering

Som mangeårig DDR-spiller har jeg efterhånden prøvet lidt af hvert med hensyn til controllere. Herhjemme er det kun muligt at opdrive de tynde uforede måtter af blød plast. Det var også sådan en type at undertegnede startede med. Selvom man kan komme langt med bløde måtter, lider de af visse ulemper som gør dem knap så velegnede til at spille de svære sange, med dertilhørende komplekse dansemønstre. Et af de større problemer er at de er for lette, og dermed har en tendens til at flytte sig under de fysiske udfoldelser. Man mister derfor let orienteringen om hvor man befinder sig på måtten, og må ofre skæbnesvangre sekunder på at kigge ned på fødderne. En anden ting er at hvis man danser på et hårdt underlag, som fx gulvbrædder, kan man godt blive en smule øm i fødderne ved længere tids spil. Og så har disse måtter en tendens til gå i stykker relativt hurtigt. Pludselig holder en pil op med at virke, og så er det ud og købe en ny. Ikke den store afskrivning, da de billigste efterhånden kan fås for under 100 kr., men det løber jo alt sammen op.

Der var så her at jeg så mit snit til at tænke lidt større. Efter at have eksperimenteret lidt med en 9 kg udgave i hård plast, med diverse gener som fx støj fra knapperne og det faktum at de var lidt for modtagelige overfor skidt, tog jeg springet helt op i sværvægtsklassen. TX2000+ er en syv cm høj dansemåtte med metalramme og håndtag bagtil, beregnet til overbalance og tricks. Den samlede vægt er små 23 kg, og når den først er samlet foran husalteret skal man nok være forberedt på at den ikke sådan lige lader sig flytte igen. Hvilket naturligvis er en god ting, set ud fra et spillemæssigt synspunkt. Det at den ikke flytter sig en millimeter gør, at man i langt højere grad kan koncentrere sig om spillet.

En arkadehal i stuen

Førstehåndsindtrykket er ovenud positivt. Der er umiddelbart tale om kram, og det føles, som om en elefant ville kunne spille B4U på måtten uden at den ville tage skade. Håndtaget er foret med noget blødt gummimateriale og er behageligt at holde på, og den bøjede metalstang, når den er fastmonteret med nogle kæmpe møtrikker i bunden, virker solid nok til at den hverken knækker eller bøjer når man læner sig op ad den, stærkt forpustet efter en dans eller tyve. Den har dog en tendens til at skrue sig selv løs under brug, således at den bliver lidt ”wobbly”, så der skal løftes og strammes med jævne mellemrum.

I modsætning til stort set alle andre dansemåtter som kan købes til hjemmebrug, er det muligt at benytte sko på TX2000+ uden at den tager skade. Jeg har dog erfaret at strømpesokker er at foretrække, først og fremmest for at undgå at rengøre måtten, men også idet det larmer en smule, når sål og plasticpil rammer hinanden. Ellers er måtten stort set lydløs. Der var en del klager om at denne måtte, i en eller flere tidligere iterationer, skulle have knirket en del. Det har de tilsyneladende fået rettet. Men der er rart at muligheden for sko er der, så man kan få den helt rette arkadefornemmelse hjemme i stuen.

Ledningen til måtten ender i et 15-bens serielt hun-kabel. Dette skal så forbindes til den medfølgende kontrolboks, som udover at tilføje en start- og select/back-knap (og to memorykort-porte i Xbox-udgavens tilfælde), omformer inputsignalerne så konsollen kan forstå dem. Denne lille kasse er i modsætning til dansemåtten udført i sort plast, og er derfor tilsyneladende mere skrøbelig. Men da man sjældent har brug for de to knapper, bliver denne stort set aldrig rørt, og der burde derfor ikke være bekymringer for kontrolboksens fysiske holdbarhed.

Selve pilene er nok måttens svageste punkt. Det er udført i hård plastic og ret så responsive. Hvis man sammenligner pilene med dem på en arkademaskine, er der et par ting som adskiller dem. For det første er der kun én føler i hver pil. Dette gør, at man som spiller skal ramme pilen mere i center, da man kan risikere at ens dansetrin ikke registreres, hvis man trykker i en af pilens hjørner. Dette besværliggør nogle af de mere komplicerede teknikker, hvor man eksempelvis kan have tæerne på op-pilen og hælen på højre-pilen. For det andet har de en smule mere gang, idet de er foret med et meget tyndt lag skumgummi. Jeg er personligt ret glad for dette lag, da jeg for det meste spiller i strømpesokker og det dermed skåner mine fødder, men for purister vil dette også trække en smule ned, idet man skal trykke lidt hårdere og dermed bliver langsommere.

Pilene har desuden en uheldig tendens til at krakelere. Hvor jeg ikke er i tvivl om, at selve måtten ville kunne overleve tredje verdenskrig, er pilene slet ikke af samme kvalitet. Godt nok er måtten specificeret til 300 pund, men allerede efter små hundrede sange var der kommet en mindre flænge i venstre pil hen over midten. Den blev hurtig længere, og nu er flængen næsten fra top til bund. Det har dog endnu ikke nogen effekt på pilens følsomhed, men der går nok ikke længe, før der kan blive tale om en udskiftning eller to. Pilene ligger i små fordybninger hvor der er ca. 3 mm luft hele vejen rundt. Det gør, at pilene kan rutsje en smule rundt, og der hvor to pile ligger ved siden af hinanden, dvs. alle andre end ned-pilen som er omkranset af metal, kan de røre hinanden. Hvis man er uheldig kan den ene pil komme til at ligge spændt fast, og der kan i sådan en situation nemt opstå revner langs kanterne. Jeg løste dette problem ved at stoppe små stykker velcro ned i mellemrummene på de udsatte steder, men der er immervæk tale om en regulær designfejl.

Producenten er tilsyneladende klar over, at der er et problem med pilene, for man kan købe ny pile i løsvægt, og da disse er både billige og nemme at skifte er problemet pludseligt til at overskue. Man kan også argumentere for, at noget som skal tåle så mange tærsk i form at flere tusinde stamp i timen, nødvendigvis må se en eller anden form for slid. Mine højre- og venstre-pile står som nævnt til en snarlig udskiftning, men nu har jeg også danset til langt over tusind sange, så derfor synes jeg ikke, at jeg kan klage. Det skal dog siges, at der snart udkommer en version 6000, hvor pilene også er fremstillet i metal, så det ser ud til at mit eneste ankepunkt bliver udbedret.

TX2000+ har fungeret glimrende med alle de spil, jeg har testet den med, det være sig både traditionel Dance Dance Revolution i dens mange forskellige versioner, Stepmania og In the Groove. Der er ikke den mindste forsinkelse, og det fungerer bare som det skal. Jeg købte også en kontrolboks med til Xbox, og her er der heller ikke problemer med hverken detektering eller respons. Jeg er dog ikke helt sikker på, at den opfylder de plug and play-standarder Xboxen nu måtte have, da jeg ved et tilfælde kom til at rykke stikket fra boksen ud af maskinen, og den efterfølgende opfattede ned-pilen som nedtrykket hele tiden. En mail til forhandleren var dog alt, hvad der skulle til, da der dukkede en erstatning op med posten en af de følgende dage, som har virket upåklageligt lige siden.

Hardwarefetishistens drøm

Jeg må indrømme, at jeg har fået mere for pengene, end jeg turde drømme om. Måtten er uhyggeligt tæt på det man ser i arkadehallerne (i udlandet naturligvis), og et par sange eller ti er blevet inkorporeret i den daglige rutine, fordi det simpelthen er en nydelse at benytte dette stykke herlige hardware. At måtten så i mellemtiden er blevet et par hundrede kroner billigere, og at man samtidig får en Xbox-kontrolboks og en adapter til PC med, gør at det er lige før, jeg bestiller en til, hvis jeg havde plads til den.


Der er 9 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1107357457matel-dance-tx2000.jpgBrugerkommentarer (9)I don't have to take this abuse from you, I've got hundreds of people dying to abuse me.
-- Peter Venkman (Ghostbusters)