Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVDVD: TrojaMatias Stuven11. nov 2004Tilbage til Hovedsiden

***...

Denne artikel fra arkivet er tilfældigt valgt til genudgivelse d. 21. maj 2012 af Kochie

Orlando Bloom er lækker. Bare spørg enhver teenagetøs eller hans ekskæreste Kate Bosworth. Som prinsen af Troja, Paris, er han faktisk så lækker at han kan lokke Spartas dronning væk fra Kong Menelaos bare ved at sukke lidt og sige søde ord til hende. Hvem kan så fortænke kongen i, at han vil hævne sig over tabet ved at jævne Troja med jorden og stjæle sin kone tilbage?

Tyskfødte Wolfgang Petersen var uden tvivl bedst da han i 1981 lavede en film om en tysk ubåd og dens mandskab under Anden Verdenskrig. Udover et tysk-amerikansk projekt - Den Uendelige Historie - kastede han sig siden hen ind i Hollywoods enorme filmapparat, og lavede den ene ligegyldige film efter den anden. Hver især havde Enemy Mine, In the Line of Fire, Outbreak, Air Force One og The Perfect Storm enkelte positive aspekter, men ingen af dem var særligt helstøbte og mindeværdige.

Nu har Wolfgang kastet sig ud i hans største film til dato, med en produktionsomkostning på 175 millioner dollars og en af de største Hollywood-stjerner. I USA klarede den sig ikke særligt godt hverken hos anmelderne eller publikum, men den har alligevel formået at tjene sig ind flere gange i resten af verden. Om det skyldes, at filmen er solgt på de forkerte præmisser i dets hjemland eller, at amerikanere simpelthen ikke gider se en film uden amerikanske skuespillere ved jeg ikke. Jeg hælder mest til det sidste, men døm selv.

Kunsten at stjæle en dronning

I oldtidens Grækenland er der ved at være ro imellem de mange kongeriger. Uroen ulmer i baggrunden, og magtsyge mænd pønser hele tiden på, hvordan de kan skaffe sig mere indflydelse. Kong Menelaos (Brendan Gleeson) og hans billedskønne unge hustru Helen (Diane Kruger), Dronning af Sparta, holder en fest, hvor også udsendinge fra byen Troja deltager. Da de forlader festen, tager de mere end tømmermændene med sig, den unge Prins af Troja, Paris (Orlando Bloom), har nemlig forelsket sig hovedkuls i Helen og overbevist hende om, at hun må flygte med ham tilbage til Troja. Paris' bror Hektor (Eric Bana) prøver at overbevise sin lillebror om det farlige i hans valg - men uden held.

Stærkt fortørnet over de trojanske udsendinges handlinger går Menelaos til sin ældre og mere magtfulde bror Agamemnon (Brian Cox), og beder om hans hjælp. Han har længe ventet på en undskyldning for at få bugt med trojanerne, da han dermed vil få fuld kontrol over det Ægæiske hav. Han samler den største flåde nogensinde, men føler sig først tryg, når han får hjælp fra den uovervindelige kriger Akilleus (Brad Pitt) og hans Myrmedianere. Kan de bryde igennem Trojas enorme mure og besejre et folk, der har modstået alle modstandere hidtil?

Inspirationskilden

Wolfgang Petersen har været inspireret af Homers Iliaden, da han fik skrevet manuskriptet til Troja. Det betyder i praksis, at han har hugget navne og gerninger fra den, og skåret historien ind til benet. Så langt så godt, det er praksis, der er bevist virker godt i andre sammenhænge. F.eks. er den direkte guddommelige indflydelse fra bogen ikke skrevet med, og guderne fungerer derfor kun som referencepunkter for personerne. Hvis man sammenligner filmen direkte med bogen, finder man masser af punkter, hvor Hollywood-udgaven har ændret essentielle elementer, men det er ikke interessant. Det er ikke en filmatisering af Iliaden!

Glemmer man for et øjeblik Homers værk, og ser filmen på sine egne præmisser, bliver man også mindre irriteret, og kan nyde de få fine øjeblikke den byder på. For det grundliggende problem med filmen er, at den i store træk ikke fungerer ordentligt. Min største anke er kærlighedsforholdet mellem Paris og Helen. Hvis man skal tro på, at Helen frivilligt forlader sin magtfulde mand velvidende om, at hun dermed sætter hele Grækenland på den anden ende, og at Paris sætter alle trojaneres liv på spil, kræver det at man forstår, og har empati for, deres kærlighed. Det har man bare ikke, det virker alt for overfladisk, hvilket udpensles af en klichefyldt dialog imellem dem.

Et andet væsentligt kritikpunkt er det kedelige skuespil, mange af de ellers fremragende skuespillere kan præstere. Med undtagelse af Eric Bana er der ingen af hoved- eller birollerne der er særligt interessante. Bana som Hektor glimrer til gengæld med en skarp dialog, og et følelsesregister der ikke kun er binært. Det er egentlig sært, for det vrimler med gode karakterskuespillere, men deres dialog er ikke særligt interessant, og manuskriptet giver ikke plads til at uddybe de virkeligt interessante biroller ordentligt.

Det bliver desværre ikke meget bedre med det middelmådige og intetsigende soundtrack komponeret af James Horner. Wolfgang skrottede nemlig det originale soundtrack komponeret af Gabriel Yared, da han ikke mente det var episk nok. Horner fik halvanden måned til at indspille et helt nyt, og resultatet er desværre også derefter. Jeg ville gerne have hørt libaneseren Gabriel Yareds bud på et episk soundtrack, han har nemlig stået for musikken til The Talented Mr. Ripley, og har aldrig arbejdet med så store film før - det kunne have været interessant.

Belejringen af Troja varer næsten hele filmen, og derfor fylder kampene meget. Der hvor filmen trods alt bliver interessant, er netop i kampene, hvor der er stor fokus på personerne og deres egenskaber eller mangel på samme. Når Wolfgang prøver at vise episke scener, glipper det en smule, f.eks. gjorde synet af den enorme flåde ikke det store indtryk, mens Akilles og hans mænds tro på sejr i alle kampene gør lige netop deres kamphandlinger spændende. Det spirende kærlighedsforhold mellem Akilles og den trojanske præstindedatter Briseis (hun var slavepige i Iliaden) er fortalt på en gribende måde, men afsluttes desværre ikke godt nok.

Spildt potentiale

Nu er det kun den almindelige udgave vi her har anmeldt og ikke dobbelt-disc-udgaven med masser af ekstramateriale. Derfor forventede jeg først og fremmest, at kvaliteten var i top, men jeg havde da håbet, at der var blevet plads til i det mindste et kommentarspor. Så meget kan man åbenbart ikke forvente for små to hundrede kroner.

Troja kunne have været en rigtig fed film, hvis der var større fokus på bipersonerne, og sidehistorierne blev ført til døren. Den har masser af potentiale, men instruktøren, komponisten, skuespillerne og manuskriptforfatteren spilder desværre deres chance for at få den Oscar-statuette, de så åbenlyst bejler efter. Var det ikke for Eric Bana, havde filmen kun fortjent to stjerner. Det ville have været yderst interessant, hvis instruktøren havde forsøgt at arbejde guderne ind i plottet, men som det er nu, når den ikke Gladiator til sokkeholderne.


Der er 17 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
Klik for større billede
Faktaboks
MedieDVD
Udgivelsesdato26. okt 2004
Produktionsår2004
InstruktørWolfgang Petersen
UdgiverWarner Brothers
Udlånt afSandrew Metronome
Websitetroymovie.warnerbros.com
Kommentarer 17 - hop til
DVD Features
Karakter
**....
Region2 (Europa, Japan, Mellemøsten, Sydafrika)
VideoformatPAL
Billedformat2.40:1 WS
AnamorphicJa
FormatDVD-9
Længde156 min.
Antal discs1
DVD-ROMNej
Audio
Dolby Digital 5.1 (Engelsk)
Dolby Digital 5.1 (Tysk)
Undertekster
Dansk, Engelsk, Finsk,
Hebraisk, Islandsk, Norsk,
Svensk, Tysk

Billeder
Langt hår er jo moderne igen og kropsbehåring skal gerne holdes på et minimum.
Endnu en rolle for Orlando Bloom, hvor han beviser at hans skuespilsmæssige talenter kan ligge på et meget lille sted.
Brad Pitt ser bare godt ud i hvilket som helst kostume.
Achilles har åbenbart ikke problemer med hælen endnu... En lige så dårlig vittighed som det faktum, at filmen gøre et stort nummer ud af legenden om hans svage punkt.
Troy
At deres kærlighed startede hele miseren er en ting, men når denne kærlighed ikke portrætteres særligt troværdigt giver det efterdønninger hele filmen igennem.
Den trojanske hest, der efter filmens færdiggørelse blev doneret til virkelighedens nuværende Troja - den tyrkiske by Cannakale.
De andres mening
JMo  
***...
 Rimelig flot, men den tager sig mange friheder med forlægget og ikke på den gode måde.
Brugernes karakter
 12 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 3.9 
6:(0)
5:(4)
4:(4)
3:(3)
2:(1)
1:(0)Brugerkommentarer (17)What do you do when the thing you most wanted, so perfect, just comes?
-- Charles Morritz (The Red Violin)