Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVDVD: THX 1138 (The George Lucas Director's Cut)Henrik Schmidt8. okt 2004Tilbage til Hovedsiden

*****.

Du har ingen steder at gå hen. Jeg er her for at beskytte dig.

George Lucas er kendt af alle. Først og fremmest selvfølgelig for sine legendariske Star Wars film, men i de senere år også for sin helt egen, radikale form for revisionisme. Hver gang en Lucas-film bliver genudgivet, er der blevet ændret på nogle af scenerne. Om det er en god ting skal jeg ikke diskutere nærmere her, men det er i hvert fald populært hos Lucas selv. Så populært, at han nu også har givet sin allerførste film samme tur. THX 1138 Directors Cut er en realitet, og ændringerne er mindst lige så omfattende som i de nyeste versioner af de første tre Star Wars film.

Work hard, increase production, prevent accidents and be happy

THX 1138 (spillet af en nydelig, ung og pilskaldet Robert Duvall) gør sit bedste for at passe ind i samfundet som en god og velmedicineret borger. Han passer sit arbejde på robotfabrikken, ser den afmålte mængde hologram-TV hver dag, hygger sig lidt (men ikke for meget) med sin tildelte værelseskammerat LUH 3417, og sørger for at tage sine piller. Han skrifter til OMM, der er samfundets venlige, men bestemte, altseende øje, og bruger pligtskyldigst sine penge, så hurtigt han kan - for at holde samfundet i gang. Men der er noget galt med THX.

Han føler ikke, at den beroligende medicin, som alle er tvunget til at tage, virker godt nok. Ansporet af LUH holder han helt op med at tage pillerne, og så begynder problemerne rigtigt. THX og LUH dyrker sex (meget forbudt) og LUH bliver gravid (meget, meget forbudt). Da THX mister koncentrationen ved samlebåndet og er årsag til både produktionsstop og en atomar nær-katastrofe, bliver både han og LUH sendt til genopdragelse. THX møder SEN 5241 (spillet af kultskuespilleren Donald Pleasence) som har visse evner til at omgå de mange kontrolsystemer, som alle borgere - ikke kun de, som er indlagt til genopdragelselse - er overvåget af 24 timer i døgnet. Og her opstår så planerne om at undslippe det hele.

Are you now, or have you ever been?

Når man gennemgår historien i THX 1138, er det ikke fordi man overvældes over dens originalitet. Temaet med individets kamp mod det omklamrende, bestående samfund er der lavet mange historier om, og det var der såmænd også i 1971, da George Lucas indspillede sin debutfilm som professionel instruktør. Det er sandelig heller ikke, fordi der er særligt meget eye candy over filmens billedflade. I lange scener er alt hvidt i hvidt, og selv om Lucas som sagt har været inde og rette op på en masse effekter, viser filmens alder og lave originalbudget sig også i effekterne. Der er masser af støjfyldte sort/hvide skærme, mekaniske tællere og andet, der nok har virket ganske science fiction-agtigt i starten af halvfjerdserne men bestemt ikke gør det mere. Alligevel er THX 1138 en fremragende film. Grunden til, at filmens tema er set før, er, at der er noget eviggyldigt over det. Man føler virkelig med den plagede THX, selv om han i virkeligheden sjældent selv viser nogen følelser. Det er heller ikke svært at forstå meningen med det ultrakonformerende samfund, som rulles op i filmen. George Lucas siger også selv, at filmen handler om samtiden, ikke om fremtiden. At man som borger forventes at indordne sig, holde kæft og forbruge så meget som muligt, er et faktum allerede i dag. Derfor gør det heller ikke noget, at politiet består af nogle klodsede og temmeligt latterligt udseende robotter med forkromede masker på. Eller at de overvågningssystemer, der bruges, ville kunne omgås af en 10-årig i dag.

THX 1138 var intet mindre end en bedrift af den grønne filminstruktør George Lucas. Den er baseret på en kortfilm, han lavede på filmstudiet (denne films fulde navn er THX 1138 4EB) som kun varede 17 minutter. Francis Ford Coppola fik af en eller anden grund denne film at se, og han overtalte Lucas til at forsøge at lave en fuldlængde version. Sammen med lydeditoren Walter Murch lavede Lucas et nyt manuskript, og Coppola skaffede penge til at lave filmen. 777.000,77$ for at være helt præcis. For at filmen netop ikke skulle virke for fremtidsagtig (og fordi budgettet var lavt) blev der brugt masser af eksisterende lokationer til indspilningerne, blandt andet San Franciscos undergrundssystem BART, der dengang ikke var bygget færdigt, og havde masser af lange, tomme tunneler at filme i. Dette er med til at give indtrykket af, at denne historie næsten lige så godt kunne have foregået i nutiden.

Director's cut and paste

Når man sætter sig ned for at se en film i "director's cut" forventer man sædvanligvis, at instruktøren har fået lov til an inkludere en masse scener, som blev skåret fra den oprindelige udgave for at den ikke skulle vare tre timer. Det er der dog slet ikke tale om i dette tilfælde, da filmen stadig kun varer knapt halvanden time. George Lucas omtaler selv processen med THX 1138 som en "restaurering" af sin debutfilm, men når man kender mandens hang til at forbedre sine film, er der altså derudover tale om både opdatering af effekter og enkelte ændringer i handlingen. Jeg har godt nok set originaludgaven en gang for længe siden, men ligefrem huske forskellene, det kan jeg ikke. Det er der til gengæld andre der kan, og her kan man se, at der er lavet meget om. Om det er til det bedre eller ej kan jeg ikke rigtigt udtale mig om, men med den tekniske opdatering og rensning af farver og remastering af lydspor, fremstår THX 1138 Directors Cut næsten som en film, der kunne have haft premiere i forgårs. DVD'ens tekniske kvalitet er suverænt god, og Walter Murch's sære lydunivers er også helt fri for den mudrede kvalitet, som mange klagede over på VHS-udgaven.

Det er tydeligt, at George Lucas selv er meget glad for sin debutfilm. Alle hans senere film refererer til THX 1138 på subtile måder, og det biograf-lydsystem, han var med til at udvikle, og som bruges den dag i dag, hedder da også THX. DVD'en er en to-disc udgivelse, med et væld af meget interessant ekstramateriale, bl.a. hele kortfilmen THX 1138 4EB, der som nævnt startede det hele. Hvad enten man kan lide George Lucas' insisteren på sin ret til at opdatere sine egne film eller ej, så er THX 1138 Directors Cut en udgivelse, der hører til i enhver science fiction-fans samling. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy.


Der er 9 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1097005624thxcover.jpg
Faktaboks
MedieDVD
Udgivelsesdato14. sep 2004
InstruktørGeorge Lucas
UdgiverWarner Brothers
Udlånt afSandrew Metronome
Websitewww.thx1138movie.com
Kommentarer 9 - hop til
DVD Features
Karakter
*****.
Region2 (Europa, Japan, Mellemøsten, Sydafrika)
VideoformatPAL
Billedformat2.40:1 WS
AnamorphicJa
Kommentarspor1
Antal discs2
DVD-ROMNej
Audio
Dolby Digital 5.1 (Engelsk)
Dolby Digital 5.1 (Tysk)
Dolby Digital 5.1 (Spansk)
Undertekster
Dansk, Engelsk, Finsk,
Fransk, Græsk, Hebraisk,
Islandsk, Italiensk, Kroatisk,
Norsk, Polsk, Portugisisk,
Slovensk, Spansk, Svensk,
Tjekkisk, Tyrkisk, Tysk,
Ungarsk

De andres mening
TW  
****..
 Stemningsfyldt, men lidt for træg i det.
Brugernes karakter
 1 bruger har givet karakteren 4Brugerkommentarer (9)Morpheus: Have you ever had a dream, Neo, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream? How would you know the difference between the dream world and the real world?
-- The Matrix