Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVBiograf: Toy Story 2Christian S. Wittus14. feb 2000Tilbage til Hovedsiden

*****.

Om tiden føltes lang, siden vi for 3 år siden fik at vide, at fortsættelsen til Toy Story var på trapperne? Om det var ventiden værd? Om John Lasseter har endnu et hit på hænderne og derfor har fortjent sin status som gud?

Ja. Ja. Og Ja.

Med disse få bekræftende ord, lader jeg hermed verden vide, at John har er blevet far til endnu en velskabt computertegnefilm. Og Toy Story 2 er dens navn.

Toy Story 2 er historien om en drengs legetøj. Nærmere betegnet handler det om legetøjets eventyr i en verden, hvor dets ejere er Gud, og hvor kærligheden fra denne er det vigtigste der findes. Political correctness, thy name is Disney...

I denne verden møder vi atter vores helte Buzz Lightyear og Woody, hhv. en astronaut og en cowboy. I Toy Story hadede de hinanden og konkurrerede om drengen Andy's kærlighed. Men da de dengang pludselig befandt sig ude i den store verden sammen, blev de nødt til at samarbejde for at komme hjem. Nu er de gode venner, og hjælper hinanden når behovet opstår.

Og det behov opstår hurtigt i Toy Story 2. Da Woody vil redde et stykke legetøj fra at blive solgt på loppemarked, ender han selv i kløerne på en "køber", som vil videresælge ham til et japansk legetøjsmuseum. Efter at have genkendt bortføreren (og fundet ud af, hvor han bor) drager Buzz og co. ud på en redningsaktion for at få Woody tilbage. Hvis han altså vil tilbage...

Pixar har strået deres stjernestøv over denne film i lige så rig udstrækning som de gjorde det i den første film, og mere til! Humoren er stadig i top, hjulpet godt på vej af Tom Hanks og Tim Allen, der lægger stemmer til Woody og Buzz. Stemmerne bag Hamm, Rex, Slinky og Mr. Potato Head er også kendte ansigter - for ikke at nævne Woody's nye venner Jessie og Stinky Pete, som vi også kender under navnene Joan Cusack og Kelsey Grammar. For yderligere info om de medvirkende vil jeg henstille om, at folk slår Toy Story 2 op på IMDB - det absolut bedste sted på nettet for filmelskere.

Grafikken er blevet pudset gevaldigt op siden sidst, og jeg er sikker på, at Pixar har brugt alle tricks i bogen for at opnå så realistisk et resultat som muligt. Specielt bortførerens hud har de klaret forbavsende godt, ligesom overfladerne på vores helte er blevet meget mere detaljerede end sidst. Derudover er resten af universet fuld af små detaljer, der virkelig kan få nørden frem i enhver. Kig godt efter, der er en masse grafiske henvisninger til Pixars tidligere film.

Plottet er fantasifuldt og indeholder nogle gode dilemmaer, hvis udfald kan være svære at gætte umiddelbart. Jeg vil ovenikøbet driste mig til at kalde det for et bedre plot end i Toy Story. På tidspunkter hvor plottet "bare" bevæger sig fremad, har Pixar bl.a. parodieret kendte film, således at publikum aldrig keder sig. Der går simpelthen ikke et sekund, hvor der ikke foregår et eller andet, som er værd at bemærke.

Foruden det faktum at Toy Story 2 ikke er så nytænkende i sin fremstillingsmåde som etteren (computertegnet), er ovenstående faktisk filmens eneste bagdel: At der foregår noget hele tiden, så den er overstået alt for hurtigt.

This is the good stuff. Until Toy Story 3...


Der er 17 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/movies/toystory2.jpg
Faktaboks
MedieBiograf
Udgivelsesdato2000-02-11
ProducentPixar
UdgiverDisney
Kommentarer 17 - hop til
De andres mening
AP  
****..
JMo  
******
LJ  
*****.
LT  
*****.
MS  
******
RUR  
****..
Brugernes karakter
 3 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 5.0 
6:(0)
5:(3)
4:(0)
3:(0)
2:(0)
1:(0)


KOMMENTARER (17)

1:   Rudi Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Rudi U. Rasmussen John L. styrer.   17. feb 2000 12:53
Jeg er ganske enig med Christian om filmen. Den er freamragene fortalt og genial grafik. Jeg ville selv ha' givet den et femtal, men den røg ned på fire i min bog, da de begyndte at synge. Disney har åbenbart for meget at skulle ha' sagt hos deres underselskaber. Øv.
 
 
2:   CSW Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Christian S. Wittus Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. A' hva'!?   17. feb 2000 23:33
Der var noget i retning af ÉN sang, så hvad helvede har du gang i??


Hvis ikke du var min eneste ven...

 
 
3:   Rudi Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Rudi U. Rasmussen Som der blir' sagt....   18. feb 2000 08:57
i den nye Cirkeline-film: "Hvorfor skal vi altid synge fordi det er tegnefilm?". Godt spørgsmål. Jeg er dødtræt af, at der i alle Disney producerede film skal være sang. DØDTRÆT.
Desuden var der to sange, hvoraf den ene "Jessie's Ode", var af den værste Disney skuffe. DØDTRÆT!, siger jeg.
  Opdateret: 18. feb 2000  
 
4:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Jessies Ode   19. feb 2000 11:54
Jeg må ærligt indrømme, at Jessies Ode ramte mig dybt. Jeg sad, 29 år gammel, i et plyssæde i Scala med klump i halsen. Godt, der var mørkt.


Den sang var velplaceret og jeg opfattede det bestemt ikke som Disney-tyranni men mere et nik til en tradition.

  Opdateret: 21. feb 2000  
 
5:   Chop Chuey Carrél Syng med...   22. feb 2000 09:40
Jeg er fuldstændig enig med Rudi Urban!! Føj for nogle ækle Disney candy klistrede sange...Føj siger jeg!! Hvorfor skal de absolut spolere
denne FEDE og ULTIMATIVE "NEXT" computeranimerede
storfilm.


...Heey..Rudi? Ved du hvem der startede NEXT..Det
var Steve Jobs: CEO hos Apple Macintosh, som han jo også grundlagde. MEN HAN SYNGER HELDIGVIS IKKE!!!


For christ's sake


Chop Chuey Carrél

 
 
6:   CSW Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Christian S. Wittus Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Drop lige det tøsejammer.   22. feb 2000 10:14
Tal pænt og prøv at formulere dig en anelse mere sagligt.


OG: I har vist misset en vigtig pointe her - Toy Story 2 er ikke en film lavet til JER, men til børn i alle aldre. Børn kan godt lide en enkelt sang eller to, så drop jeres brok.

 
 
7:   Rudi Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Rudi U. Rasmussen Hvordan kan det så være...   22. feb 2000 11:05
at Disney langt om længe er begyndt at skære ned på sangene i deres egne produktioner? Kan det være fordi, at de har fundet ud af, at folk (både børn og voksne) ikke gider blive afbrudt af alt det skråleri?
 
 
8:   Chop Chuey Carrél rundesang   22. feb 2000 12:59
tøsejammer..det er sgu da ikke mig, som sidder
og synger sammen med min action man..og helt
rigtigt, sangene i Toy Story er en skønhedsplet, som nogen synes er charmerende og andre er dødtrætte af musical'ens omsig griben. Og det vil jeg godt brokke mig over!!


hu hej
Chop Chuey Carrél

 
 
9:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul Vågn op og lugt til kaffen!   22. feb 2000 14:36
Sangene i disney-film og anden animation er en af de væsentligste sekundære indtægtskilder. CD'erne sælger godt og kræver ikke meget ekstra arbejde.


Jeg har forresten ikke hørt nogen brokke sig over, at der er sange i South Park-filmen? "Unclefucker" er da et musical-nummer om jeg nogensinde så et.


"ja, men det er jo en parodi på et musicalnummer."


Nå. Og? Det er en sang, der indgår i filmen og den adskiller sig ikke væsentligt fra resten af filmens indhold.


Forresten vil jeg da gerne høre et forslag til, hvordan den historie, som Jessie's Ode fortalte ellers skulle fortælles.


Jeg kunne nævne masser af glimrende sang-numre i tegnefilm over de sidste 10 år, som blot er en måde at udtrykke en vigtig pointe i filmen. Hvorfor dog udelade dem?


Lad mig straks tage et eksempel:
Prince of Egypt, hvor den indledende sang fortæller om slavernes frustration over ikke at blive udfriet fra deres trælse trælle-liv, som går direkte over i Moses' moders "vuggesang".


Vuggesangen er central for at Miriam kan overbevise Moses om, at han er jøde, og slavesangen peger direkte til scenen med den brændende busk. ("Jeg har set mit folks lidelse i Egypten, og jeg har hørt deres klageskrig")

  Opdateret: 22. feb 2000  
 
10:   Rudi Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Rudi U. Rasmussen The hills are alive to the sound of music...   22. feb 2000 14:49
Jamen jeg kan da også nævne mange sange fra tegnefilm, gennem de sidste mange år. Jeg vil endda nævne at Disney's kæmpe tegnefilm-imperie, startede med deres "Merry Melodies" film. Alligevel syntes jeg det er irriterende - og har for såvidt altid gjort det - at skulle have afbrudt en film, med et sang/danse nummer.


Hvis jeg endelig skulle - og jeg har svært ved at se formålet ved det - fortælle om Jessie's Ode, jamen så kunne det være gjort på den gamle "undervands/sløret" flash-back metode.


Men diskussionen her er omsonst. Nogle kan li' sange i film, andre ikke, og det er praktisk talt umuligt at overbevise modparten om at man har ret. Men endnu engang vil jeg pointere at Disney, har skåret meget ned på deres sange de senere par år - mon det er tilfældigt?

  Opdateret: 22. feb 2000  
 
11:   Chop Chuey Carrél mocca...   22. feb 2000 15:09
Rockbear har nogen gode pointer, indrømmet.


Jeg har desvære endnu ikke set south park, har
dog hørt uddrag af unclefucker. Sentimental kan man ikke kalde den, og det er lige netop det jeg ikke bryder mig om hos "Disney", altså det sentimentale.


Som Rudi siger, diskussionen er omsonst, fordi; kan man lide tegneserie figurer som synger følsomme sange, så holder man af Disney... "Men endnu engang vil jeg pointere at Disney, har skåret meget ned på deres sange de senere par år - mon det er tilfældigt?"


...er der nogen som har lyst til at høre den mest irriterende lyd i universet....??

  Opdateret: 22. feb 2000  
 
12:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul Stilarter   22. feb 2000 16:28
Nåmen, jamen, det er jo så noget helt andet - Disney dyrker det sentimentale helt ud på overdrevet, men det har ikke noget med sangene at gøre: Det er hele filmen. Det kan man så lide eller lade være.


Hvor meget har Disney egentlig skåret ned? I Tarzan har de ændret på måden sangene bruges, så de minder mere om "almindelige film", som for eksempel (for nu at gribe din bold) "Dum og Dummere", hvor der kører noget muzak mens de render rundt og køber tøj, hvis jeg husker ret.

 
 
13:   Chop Chuey Carrél ingen regel uden   23. feb 2000 10:20
undtagelse: tilstået, jeg vil fandme gerne høre jim carrey flæbe rundt i en musical..


Det er klart at disney's varemærke nærmest er blevet det overdrevent sentimentale, men at deres underselskab ikke kan nære sig (og hvorvidt det er et disney dekret, ved vi jo ikke) at smide 2 tårepersere ind i et så fedt projekt, som Toy Story er synes jeg er unødvendigt. Det er jo trods alt ikke en musical og heller ikke en af Disney's store tegnefilm med dansende jungledyr mm. Iøvrigt mener jeg at junglebogen stadigvæk ligger niveauer over, dvs. musikalsk, de film de laver idag.

 
 
14:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul Junglebogen   23. feb 2000 10:28
Jeps, Junglebogen er fantastisk, hvad den slags angår.


Jim Carrey leverede, som du muligvis husker, et temmelig malplaceret sangnummer i "The Cable Guy". Det gjorde intet for filmens handling. Det var der bare.


To tårepersere? Hvad var den anden?

 
 
15:   Chop Chuey Carrél the penguins grand finale   23. feb 2000 10:38
kalder jeg afslutningsnummeret og så er der jo, hvad man hér på siden har kaldt Jessie's ode.


Jeg har desværre? aldrig fået set "the cable guy".

 
 
16:   Chop Chuey Carrél the penguins grand finale   23. feb 2000 11:01
kan vel dårligt kaldes en tåreperser, det var en svipser!! influeret af fordommenes dårlige dømmekraft. "the penguins grand finale" er et finale nummer....sorry
 
 
17:   jens Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Jens Mogensen Jessie's ode var nødvendig!   1. maj 2000 09:51
Ellers havde 2'eren ikke matchet etteren ordentligt. Hvis man sammenligner de to film vil man opdage at mange af etterens elementer bliver genbrugt i 2'eren (uden at det virker dårligt på nogen måde.


Toy Story havde sin melankolske sang i scenen hvor Buzz opdager at han kun er et legetøj. En, efter min mening, genial scene, der får en forræderisk tåre til at snige sig ud af øjenkrogen.


Jessies ode er 2'erens melankolske sang. Jeg synes at den passer glimrende ind, og hvordan skulle Pixar ellers have vist det trinvise forløb i hvilket barnet forlader sit legetøj og bliver voksent? Uden sangen ville det have været en lang og tung scene, der ville have været for stor en afbrydelse i filmens handling.

 
 


SKRIV EN KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


"It's a god-eat-god world."
-- Terry Pratchett (Small Gods)