Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

LitteraturGeorge R. R. Martin: A Song of Ice and FireMichael C. Svendsen19. aug 2004Tilbage til Hovedsiden

*****.

Denne artikel fra arkivet er tilfældigt valgt til genudgivelse d. 8. apr 2012 af kolben

”Nådesløs” er nok dét enkelte ord, der bedst beskriver de indtil videre tre bøger i fantasy-serien A Song of Ice and Fire af George R.R. Martin.

For ud over at ”A Song…” er usædvanligt velskrevet, fængende og finder sted i et gennemtænkt univers, er et af seriens særlige karakteristika, at forfatteren ikke kan siges at lide under fine fornemmelser med hensyn til de medvirkendes overlevelsesrate.

De har det kort sagt ikke let i verdenen Westeros, hvor en række familiedynastier, klaner og stammer på god, feudalsk vis holder fanen højt. I begyndelsen af den første bog, ”A Game of Thrones”, har der dog hersket fred i den vestlige del af verdenen, siden en opstand mod kong Aerys II for en halv snes år siden blev afsluttet med, at en svoren livvagt jog sit sværd gennem monarken. Rimeligt nok, al den stund at hans idé om en hyggelig eftermiddag var at koge sine fjender i deres rustninger. En noget umage koalition af familier satte derefter helten Robert Baratheon på tronen, hvorefter han gik i gang med at hore, æde og drikke efter bedste evne, mens hans håndgange mænd styrede landet videre med et vist mål af retfærd, snilde og machiavellansk manøvredygtighed. Men der er selvfølgelig altid nogle, der vil være kalif i stedet for kaliffen, og skal man sammenfatte bog ét, så lægges der fra start til slut op til intriger, krig, gråd og tænders gnidsel i de efterfølgende bind. Man skuffes ikke.

A Song of Ice and Fire består indtil videre af de tre bøger ”A Game of Thrones,” ”A Clash of Kings” samt ”A Storm of Swords”. I tråd med den moderne fantasy-tradition er hver bog en gevaldig moppedreng af omtrent samme omfang som hele The Lord of The Rings. Imidlertid fortælles historien i korte afsnit på 12-15 sider, der hver bærer navnet på den af hovedpersonerne, man oplever netop denne del af historien igennem. Dette kunstgreb er dels nyttigt, når man skal holde styr på den undertiden temmelig komplekse handling, dels skal kunne sætte sig ind i bevæggrunde og sjældent facetterede personligheder. En sjælden gang i mellem opleves samme forløb endda gennem forskellige øjne, så man griber sig selv i – fra afsnit til afsnit – at sympatisere med forskellige parter undervejs i de talrige konflikter. At man har lært at kende en person på første hånd gennem adskillige kapitler eller hele bøger er dog ingen garanti for, at vedkommende ikke lige pludselig får kappet roen. Modsat visse andre fantasy-forfattere lider George R.R. Martin nemlig ikke af en overdreven sentimentalitet i forhold til sine gennemgående personligheder. Men lige så trist det kan være at sige et pludseligt farvel til en person, man har lært at kende som en god ven, lige så befriende er det også at forfatteren ikke bare hænger fast i sine gamle kendinge af frygt for at løbe tør for materiale eller læsere.

Jeg fik i sin tid anbefalet serien med ordene ”Der er magi med, men det er så lidt, at det næsten kun antydes”. Sandt nok. Igen – modsat mange andre fantasy-forfattere – forfalder Martin ikke til den lette løsning at lade magi og overnaturlige hændelser fastholde læserens interesse i tide og utide, når handlingen går trægt. Men magien er der skam, og mere skal sådan set ikke afsløres her. Og tilsvarende stikker fabelvæsener af forskellig karakter også hovedet forbi i tide og utide. Men modsat for eksempel en serie som Jordans ”A Wheel of Time” er ondskaben ikke en abstrakt, allestedsnærværende størrelse. Helt basalt er ”A Song…” nemlig en historie om mennesker, der slås om magt mod andre mennesker med snilde, forræderi, ild og sværd (eller som blot forsøger at overleve mod alle odds). Som noget temmelig sjældent for genren gives der endda ofte plads til at lade læseren forstå, hvorfor selv de mest usympatiske personer handler, som de gør. Der er nemlig ofte en mening med galskaben. I andre tilfælde er eneste forklaring på de undertiden modbydelige udåder, at en og anden har siddet særdeles skævt på potten.

Som antydet er persongalleriet ganske omfattende og tæller alt fra magtbegærlige, incestuøse dronninger og ædle riddere til en benhård dværg med hang til lette damer og tung druk, debile borgfruer, adskillige udspekulerede vendekåber, smuglerkaptajner og drengekonger med både retsind og en god sjat vanvid i hovedet. For blot at nævne nogle af de mest prominente personligheder. Nogle opleves kun på afstand, andre lærer man godt at kende. Det kan for øvrigt anbefales at have et permanent bogmærke ved bøgernes appendiks, hvor de mange familieforbindelser og håndlangere er sorteret efter tilknytning.

Nogle læsere vil nok mene, at der er lige lovlig mange personer og handlingstråde at holde styr på. Det kan der være noget om – men det bør dog ikke afholde dem fra at forsøge sig med serien alligevel. Andre savner måske konstant kamp og flyvende ildkugler og er helst fri for at høre om alle de politiske og personmæssige mellemregninger undervejs mod de store slag og handlingsskift. De bør til gengæld nok kigge videre på boghylderne. De fleste vil dog formentlig fascineres af magtspillet, de veldefinerede og facetterede persontegninger, en elementært spændende historie og en gennemtænkt, original verden, hvis kompleksitet næsten når Tolkienske højder. De første tre bind får i hvert fald min varme anbefaling.

Hav dog in mente, at denne bedømmelse rimeligvis kun kan være en mellemtid, da George R.R. Martin venter at skrive yderligere tre bind i serien. Bind fire – A Feast for Crows – skulle være på trapperne, men det har det på den anden side været længe, og ingen ved endnu hvornår bogen faktisk kommer på gaden. Heller ikke forfatteren selv, der dog antyder på www.georgerrmartin.com, at der er lys for enden af tunnelen. Men han erkender omvendt, at bogens sidste kapitler volder ham en del hovedbrud, så lad os nu se… Under alle omstændigheder lover han højt og helligt at skrive på hjemmesiden, når der er nyt, så det kan ikke anbefales at bestille bogen hos f.eks. Amazon, før man har sikker viden om, at den faktisk er skrevet færdig (uagtet at Amazon mærkværdigvis har angivet skiftende udgivelsesdatoer det sidste års tid). Andre rygter, uddrag, forklaringer og interviews med mere kan læses på talrige fansites, blandt andet det udmærkede www.westeros.org


Der er 49 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1092682606got.jpg
Faktaboks
MedieBog
ForfatterGeorge R. R. Martin
UdgiverBantam
Kommentarer 49 - hop til
Billeder
De andres mening
JMo  
*****.
 Rigtig spændende og - til en forandring - uforudsigelig fantasy.
Brugernes karakter
 2 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 6.0 
6:(2)
5:(0)
4:(0)
3:(0)
2:(0)
1:(0)Brugerkommentarer (49)The gods of the Disc have never bothered much about judging the souls of the dead, and so people only go to hell if that's where they believe, in their deepest heart, that they deserve to go. Which they won't do if they don't know about it. This explains why it is so important to shoot missionaries on sight.
-- Terry Pratchett (Eric)