Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Anime og MangaDVD: Cat Soup (Nekojiru-so)Dennis Holmgreen18. apr 2004Tilbage til Hovedsiden

*****.

En gang i mellem støder man ind i en kortfilm der aldrig rigtig forlader en igen. Det sker ikke så tit, men når det så sker, er det sandelig værd at skrive om.

Forsiden på denne DVD er prydet af to nuttede kattekillinger, omgivet af en underlig fauna konstrueret i metal. For at få den rette indgangsvinkel til filmen bør man nok fokusere mere på denne bizarre sammensætning, frem for killingernes uskyldige ydre, for oplevelsen der venter bag coveret er voldsom, foruroligende, men frem for alt dybt original.

Handling?

Filmen starter med at vi ser katten Nyatto i uskyldig leg med vand, samtidig med at vi stifter bekendtskab med resten af hans familie: Hans mor der er travlt optaget af madlavning, hans far der ikke virker synderligt meget nærværende, og hans søster som er plaget af alt for høj feber. Under den efterfølgende vandretur opdager han sin søster (som før lå med høj feber) blive hevet med ud i det ukendte af en fremmed kat. Det huer ham bestemt ikke, og i et forsøg på at redde hende, river han hendes arm af. Han skynder sig hjem og konstaterer at den besøgende læge erklærer hende død. Det stopper imidlertid ikke Nyatto, som sørger for at den medbragte arm bliver suget ind igennem næsen på hans nyligt afdøde søster, hvilket resulterer i at hun vågner op igen.

Dagen efter tager han en tur i cirkus med sin noget medtagede søster, og det skal vise sig at blive meget mere end en cirkusudflugt, for et af de optrædende dyr, et gigantisk fugleagtigt væsen som hovedsageligt består af himmel, eksploderer i en syndflod af regnvand, som ender med at oversvømme hele verden. Det bliver startskudet på en lang rejse der har til formål at få Nyattos søster tilbage til hendes normale tilstand.

Man kunne fristes til at kalde den videre historie for en roadmovie på syre, men det ville være alt for letkøbt, for dem der ikke allerede er stået af i fortvivlelse over starten på filmen, står overfor et bombardement af indtryk og oplevelser, der bestemt ikke kan kategoriseres på nogen måde. Ud over fuglevæsenet bliver man præsenteret for ting som en gris der spiser bacon… fra dens egen krop, en elefant lavet af vand (som viser sig at være et fantastisk transportmiddel gennem den glohede ørken), en troldmand der kan snitte en kvinde i fine strimler - og samle hende i luften, og sørme om vores små killingers rejse ikke også krydser selveste Guds vej.

Kattesuppe i højeste potens

Det kan vist ikke længere skjules at Cat Soup ikke er en blockbuster satsning. Den appellerer til den mere grotesk udforskende del af os få mennesker der holder af at få den del stimuleret. Og det ikke kun på grund af den udfordrende historie, men også en kraftig brug af meget malerisk vold gør sit til, at der skal en meget åben indstilling til at kunne acceptere filmen. Det gør den ikke kun til en temmelig unik oplevelse, men også til tider hylende morsom.

Jeg kan heller ikke skjule min egen begejstring for dette lille mesterværk. Den sjældne følelse af at få blæst hjernen ud af ens DVD afspiller er et kick man ikke lige ryster af sig. Dog var der tidspunkter i den kun 34 minutter lange film der var så absurde og surrealistiske, at det virkede mere søgt end genialt. Der er som bekendt ikke langt fra gal til genial, og min intuition siger mig at Tatsuo Sato og Co. til tider har været så langt ude i deres udskejelser, at de helt har mistet taget om filmen. Derfor har jeg trukket min vurdering af den lidt ned. Ikke ret meget, men lidt.

Dyre minutter

DVD’en sælges til normal DVD pris, hvilket kan virke lidt pebret når man tager i betragtning at selve filmen kun varer 34 minutter, men til gengæld er denne halve time så intens, at bliver man først opslugt af den er det hver en krone værd. Derudover er det absolut en film man vil se op til flere gange. Hvis det ikke er grund nok til at hive læderet frem, er der lagt dokumentaren: ”How to make a Cat Soup” på, som byder på et meget spændene interview med instruktøren Tatsuo Sato. Efter at have set filmen kan man simpelthen ikke lade være med at søge ned i de kræfter der står bag. Derfor er hans kommentarspor (som i øvrigt er tekstet på engelsk) også en rar forløsning på mange af de indtryk man får første gang filmen ses. Film, kommentar og dokumentar udgør sådan cirka halvanden times Cat Soup - hvad mere kan man ønske.

Filmen fås kun med original japansk lydspor og engelske undertekster, men siden at der stort set ikke er nogen dialog (undtaget enkelte indlagte talebobler) kan det slet ikke betegnes for et problem, selv for de få der endnu ikke har vænnet sig til Anime på originalsprog.

Visuelt er den lige så pragtfuld som den er eksperimenterende. Man får løbende serveret det ene imponerende designet væsen efter det andet, placeret i et univers der konstant formår at overraske og fascinere. Animationen er suverænt ramt til stilen og de smukke billeder, der på det ene tidspunkt byder på detaljerede panoramaer, og på det andet, simple og naive streger.

Dette første trip har du nu fået gratis af mig. Nu må du ud og købe varen, men forbered dig på at blive stærkt afhængig.

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1082056576cover.jpeg
Faktaboks
MedieDVD
Produktionsår2003
InstruktørTatsuo Sato
UdgiverCentral Park Media
Websitewww.centralparkmedia[...]
Kommentarer Ingen
DVD Features
Karakter
******
Region1 (USA, Canada)
VideoformatNTSC
Billedformat4:3 full frame
AnamorphicNej
FormatDVD-5
Længde34 min.
Kommentarspor1
Antal discs1
DVD-ROMNej
Audio
Dolby Digital 5.1 (Japansk)
Undertekster
Engelsk

Billeder
Alt ånder fred og idyl, men Nyatto er heller ikke taget ud på eventyr endnu.Det går hårdt for sig når Nyattos søster skal reddes. Ikke så sært at hun går op i sømmene efter denne behandling.
I cirkus kan alt ske. Bl.a. bliver denne elefant i jumbo størrelse materialiseret ud af munden på en ualmindelig slank troldmand.Den bedste måde at holde sin mad frisk når man sejler på det åbne hav, er ganske enkelt ved at holde den levende. Denne gris er specielt praktisk. Læg mærke til at de nøje opmålte områder er inddelt af lynlåse. Smart.
Heller ikke samuraier bliver vi snydt for i Cat Soup. En sagesløs fisk må her lægge krop til deres udskejelser.Nyatto får sig en lille bid strandvasker.
Og sådan ser det altså ud: En grydefuld kraftig kattesuppe lavet på vildfarne killinger.Tag en dukkert i dit transportdyr, mens den vandrer gennem den stegende hede. Denne vandelefant er en af de mange små perler i filmens figurgalleri.
Surrealismen kan ind i mellem godt virke lidt fortænkt, men det bliver aldrig kedeligt at kigge på.Kontrasten mellem de søde små killinger, og filmens mange vanvittige kreationer er helt fantastisk at opleve.
De andres mening
HS  
****..
 Uuuuuunderlig!
Brugernes karakter
 1 bruger har givet karakteren 4


SKRIV FØRSTE KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


"It's a god-eat-god world."
-- Terry Pratchett (Small Gods)