Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVDVD: Tom & Jerry: Hijinks & ShrieksAnders Petersen13. nov 2003Tilbage til Hovedsiden

**....

Chuck Jones ville vende sig i sin grav, hvis han vidste hvordan hans værker blev behandlet anno 2003. Jeg håber Warner Home Video skammer sig nu. Jeg gør ihvertfald.

I vore dage bruger forretningslivet en farlig masse krudt på at gøre et stort nummer ud af enhver højtid, altsammen som undskyldning for at få os til at købe så mange julenisser, påskekyllinger og fastelavnsris som overhovedet muligt. Det var også kun et spørgsmål om tid, før vi løb tør for danske højtider, så i de senere år har man forsøgt at indføre en række amerikanske også. Jeg kan stadig huske dengang danske børn ikke kendte til Halloween, og forretningerne stadig nøjedes med at pynte op til jul i september, men jeg må nok sande at den tid forlængst er forbi og at man nok hellere må forsøge at få det bedste ud af den nye dagsorden.

Nu har de danske videogramdistributører også indset potentialet herhjemme, og i år har vi i løbet af oktober måned været præsenteret for en bred vifte af Halloween-relaterede udgivelser, hvoraf den eneste titel som ikke hørte til på møddingen, var den dejlige A Nightmare Before Christmas. Også Warner Home Video har dækket sig ind med udgivelsen af Tom & Jerry: Hijinks & Shrieks (solgt som Tom & Jerry: Halloween visse steder herhjemme).

Som navnet tydeligt antyder, skulle det være en samling af de bedste gru-historier som har været fortalt blandt de i alt 115 korte Tom & Jerry-film som MGM/Hanna Barbera producerede mellem 1940 og 1958 (på oplægget af Van Beuren-studierne der producerede serien fra 1931-1939). De fleste af de i alt syv kortfilm på denne DVD er fra førstnævnte periode.
Efter den tid, endte Tom & Jerry desværre i hænderne på Rembrandt Studios, som groft sked på oplægget og helt og aldeles smadrede serien i deres skrækkelige samlebåndsproduktion af komplet umorsomme discount-film i begyndelsen af 60'erne. Ingen af disse har Warner gudskelov puttet på skiven. Så meget pli har de trods alt haft. Desværre har to kortfilm fra Sib-Tower 12 Studios (studiet som i 1963 overtog serien efter Rembrandt Studios' dødssejler) sneget sig med på skiven. De fleste vil genkende Tom & Jerry-film fra Sib-Tower 12-perioden som de film, hvor Jerry er gjort overdrevet nuttet, hypervolden er væk og timingen er komplet død. Det er også tilfældet her. Jeg har haft ligtorne der var sjovere end de film.

De i alt syv kortfilm som skiven indeholder, er som følger:

  • "The Flying Cat" - Langtfra en af de sjoveste Tom & Jerry-film. Tom prøver at få fingre i en kanariefugl og havner ved et tilfælde i fruens korset, som han får bygget om til et par vinger. Indeholder ingen nævneværdige scener.
  • "The Missing Mouse" - Under Toms tyrranniske regime som hjemmekat, hører Jerry i radioen, at en hvid, ekstremt eksplosiv mus er undsluppet fra et laboratorie. Med hjælp fra lidt hvid skocreme får vi nogle ubetalelige scener, hvor Jerry, i et forsøg på at slå sig selv hårdt nok til at blæse hele byen i luften, bliver reddet af Tom, der taknemmeligt tager imod slag i kraniet fra både strygejern og pianoklapper. Klart blandt de bedre.
  • "Two Little Indians" - Jerry får besøg af sine to nevøer som leger indianere. Også blandt de bedre kortfilm med en, til tider, ganske fortræffelig timing når de to varylere beslutter at skyde til måls efter slagterhunden Spikes drøbel eller skalperer toms hale. Det hele ender i en morsom Davy Crockett-affære.
  • "Touché, Pussy Cat" - Denne film er en del af den klassiske serie af kortfilm hvor Tom, Jerry og Tuffy udlever deres liv under den franske revolution på ægte mousketér-manér. Som med de andre, bliver der udelukkende talt fransk gennem hele filmen, og højdepunktet er helt klart når den lille ble-mus Tuffy bryder ud i sang med "Frere Jaques". Den er ikke så overgearet som de fleste, men er i kraft af sin biograf-release temmelig flot tegnet, og var også den sidste Tom & Jerry-film til at blive nomineret til en Oscar.
  • "The Flying Sorceress" - Også denne fik oprindeligt sin release i biografen, men er helt sikkert blandt skivens kedeligste. Tom bliver smidt på porten og flytter ind i en faldefærdig rønne som viser sig at være beboet af en heks. Det kommer der absolut intet sjov ud af. Det eneste sjove, eller rettere tragikomiske, er at dette er den eneste kortfilm på skiven som overhovedet har noget med Halloween at gøre.
  • Hvorimod de første fem film er fra MGM/Hanna Barbera, er sjette og syvende film fra Sib-Tower 12-perioden og værdiger ærligt talt ikke uddybende forklaring. "Is There A Doctor In The Mouse" og "The Haunted Mouse" er begge som de film er flest; tænderskærende ligegyldige og med ligeså meget charme som rådne æg.

Heller ikke skivens ekstramateriale har noget godt at byde på. Et sølle børnespil som involverer en fjernkontrol og umenneskelig tålmodighed samt en halvandet minut lang og komplet ubrugelig "sådan tegner du Tom & Jerry"-feature. Det er hvad der er.

En "opsamlingsplade" som Tom & Jerry: Shrieks & Hijinks er absolut ikke en udgivelse henvendt til os halvvoksne dyrkere af Tom & Jerry. Det vidner både kompilationen og pakningen tydeligt om. Ej heller er det en skive som børn vil halse ud og købe. Dertil er den simpelthen for ligegyldig, og prisen på 199,- direkte sjofel for de sølle 45 minutter den indeholder. Næh, Tom & Jerry: Shrieks & Hijinks er tydeligvis en DVD henvendt som impulskøb til den knapt så kvalitetsbevidste familiefar, der efter en lang arbejdsuge står med dårlig samvittighed i supermarkedet kl. 17, allerede en time forsinket til afhentningen af ungerne i fritteren.
Men kære familiefar: Giv dog for h... dine børn noget mere kvalitetstid i stedet for at spise dem af med sådan en lunken undskyldning for underholdning!

- Og når nu jeg alligevel har åbnet op for galden: Kære Warner Brothers. Giv nu for pokker Tom & Jerry en udgivelse der gør MGMs formidable arbejde ære, istedet for det her pjat. I har gjort det med Looney Tunes Golden Collection, så det må kunne lade sig gøre med Tom & Jerry også.


Der er en kommentar til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1068657839tomandjerryhalloween.jpg
Faktaboks
MedieDVD
Udgivelsesdato7. okt 2003
Produktionsår2003
UdgiverWarner Brothers
Udlånt afSandrew Metronome
Se også:
DVD: Tom & Jerry: Den Komplette Samling 1-4
DVD: Tom & Jerry: Den Komplette Samling 9-12
Kommentarer 1 - hop til
DVD Features
Karakter
*.....
Region2 (Europa, Japan, Mellemøsten, Sydafrika)
VideoformatPAL
Billedformat4:3 full frame
AnamorphicNej
FormatDVD-5
Længde45 min.
Antal discs1
DVD-ROMNej
Audio
Dolby Digital 2.0 (Engelsk)Brugerkommentarer (1)No enemies had ever taken Ankh-Morpock. Well technically they had, quite often; the city welcomed free-spending barbarian invaders, but somehow the puzzled raiders found, after a few days, that they didn't own their horses any more, and within a couple of months they were just another minority group with its own graffiti and food shops.
-- Terry Pratchett (Eric)