Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

LitteraturMichael Crichton: TimelineLars Jørgensen13. dec 1999Tilbage til Hovedsiden

***...

Denne artikel fra arkivet er tilfældigt valgt til genudgivelse d. 30. aug 2010 af jantj

Michael Crichton har begået mesterværker som Jurassic Park, Disclosure, Rising Sun, Sphere og Congo, der alle er blevet filmatiseret og har været kanonsællerter i biograferne (lige bortset fra Congo, der var lidt af et flop som film - bogen fejlede tilgengæld ingenting).

Folk, der kan læse og ikke kun indtager kulturelt stof monteret i et biografsæde, kender sikkert også til Crichtons ikke-filmatiserede mesterværker som f.eks. Airframe. Min pointe er, at manden kan skrive spændig som ingen andre. Så det var med stor glæde, at jeg opdagede hans nyeste værk Timeline på tilfældig passage gennem en boghandel.

Bogen har, som de fleste af Crichtons historier, en "it-could-happen" rød tråd, der giver spændingen en ekstra tand. Jurassic Park ville ikke være helt så spændende, hvis det handlede om aliens på en fjern planet. Men når Hr. Videnskabsmand fra Laksegade pludselig prøver at overleve på en dinosaur-infesteret ø, er det vedkommende og derfor mere intensivt.

Teknologifirmaet ITC forsker anonymt i kvantemekanik og under forsøg med at teleportere ting, får de bekræftet teorien om, at universet i virkeligheden er et multivers, altså en uendelig mængde af parallele universer. De formår at flytte ting mellem universer ved at komprimere dem (via en kvantecomputer) til så små størrelser, at de kan flyttes gennem de ormehuller, der findes helt nede i kvanteskummet mellem atomerne. Crichton drager på teorier fremsat af nutidige forskere, bl.a. vores helt eget råbehoved Holger Bech Nielsen. Uden at vide en meter om kvantefysik, virker Crichtons teorier mulige.

Da ITC sender et kamera ind i et parralelunivers og hiver det tilbage igen, opdager de, at de også har sendt kameraet ind i en anden tid. Kig engang på coveret, og du har sikkert en god ide om, hvad der sker: Jurassic Park med modsat fortegn. I stedet for at genskabe fortiden i nutiden, flytter vi nutiden (helt præcist tre arkæologer) til fortiden. En arkæolog forsvinder i Frankrig i 1357. Tre andre sendes ind for at hente ham. De havner midt i 100-års krigen mellem Frankrig og England, hvor slotsherrer udtænker skumle rænkespil og ingen er troværdig.

Bogen er spændende, og siderne bliver vendt til langt ud på de små timer på natten. Men den har nogle alvorlige problemer, der ikke får den op på højde med hvad Crichton normalt præsterer.

De tre karakterer, der sendes tilbage, er i starten så utroligt dumme, at det virker utroværdigt. Jeg har kun set ridderfilm i fjernsynet, og alligevel er jeg klogere end tre arkæologer? Soldaterne, der konstant jager dem, er lige så dumme. De kunne have dræbt dem rigtig mange gange, men alligevel undslipper vore helte mirakuløst gang på gang. Det er spændende, men det er også forudsigeligt og helt urealistisk. Da samme spændingsmekanik (vagterne opdager dem ikke, går væk, men har alligevel opdaget dem og står og venter ved næste hjørne) blev brugt for tredie gang, sad jeg bare og måbede. Hvis Crichton havde skåret 100 sider ud af midten af bogen, havde den været mange gange bedre.

Og så til mit største problem: Sproget. Jeg nægter at tro på, at mænd, der lever i ekstremt voldelige tider, sjældent bliver mere end 30-40 år, dræber dagligt for at overleve og generelt lever på kanten, siger "I pray thee, fair Sir Knight, tell me thy Name", som var de taget ud af en Hollywoodproduktion af Ivanhoe. Her mister bogen meget af sin troværdighed. Jeg følte med den franske slotsherre Arnaut, da han måtte overvære et specielt grimt eksempel:

Marek said, "Lady, you are too kind. I shall take your kind wishes to heart".
"Good knight, God speed you safe and true"
"Lady, you are always in my thoughts"
"Good sir knight, I would wish--"
"Enough, enough," Arnaut said in a disgusted voice. He turned to Raimondo. "Go now, Raimondo, for this surfeit of sentiment makes my stomach heave."

Ser man bort fra det halvbagte plot og sproget, har vi gedigne Crichton-kendemærker, der normalt gør hans bøger værd at læse. Vore tre helte har 36 timer til at hente den forsvunde professor, de når at deltage i riddertournamenter, være på flugt hele tiden, komme i masser af kampe, deltage i angrebet af en borg og meget mere. Deres hjemrejse forsinkes af, at ITC er ude for en stribe uheld, der får læseren på kanten af sofaen. Der er spænding nok, men når man er blevet forvænt med Crichton, skal der ikke så meget til at skuffe. Især slutningen er under al kritik. Det virker som om han har haft en time til at runde historien af. Løsningen er mere åndssvag, end jeg troede muligt for ham.

Med Crichtons imponerende bog-til-film rate, kan jeg ikke undlade at tænke at denne bog er skrevet med eet formål: Filmatisering. Mange af de mindre gennemtænkte ting i handlingsforløbet vil være glemt af publikum mens de indtager næste flotte kampscene. Men i en bog, hvor læseren har tid til at tænke over tingene, virker det bare ikke.

Hvis du har lyst til at læse en rigtig troværdig, spændende og intens bog om en tidsrejse tilbage til det 14. århundrede, så prøv Hugo og Nebula award-vinderen Doomsday Book af Connie Willis. Den sætter Timeline i skammekrogen.


Der er 13 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/litteratur/timeline.jpg
Faktaboks
MedieBog, 1999
FormatHardcover
ForfatterMichael Crichton
UdgiverCentury
ISBN0-7126-7825-5
Kommentarer 13 - hop til
De andres mening
RUR  
****..


KOMMENTARER (13)

1:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul Har Mark Twain levet forgæves?   13. dec 1999 11:24
umiddelbart lyder Timeline som en omskrivning af Mark Twain's fantastiske "A Connecticut Yankee at King Arthur's Court", om den driftige amerikaner, der sjosker rundt i riddertiden og generer Merlin med sine latinske gloser.


Hvis nogen har læst begge, kan vi så få en sammenligning?


Twain's bog er i øvrigt virkelig værd at læse (det har den i hvert fald været de fem-seks gange jeg har tygget mig igennem den), og den kan endda findes gratis på Projekt Gutenberg:


ftp://metalab.unc.edu/pub/docs/books/gutenberg/etext93/yanke11.txt

 
 
2:   RockBear Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Peter Paaske Juul Hovsa....   13. dec 1999 14:48
En dårlig omskrivning, naturligvis...
 
 
3:   Rudi Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Rudi U. Rasmussen Lidt info...   7. jan 2000 10:37
Jeg syntes ny ikke at sproget var så slemt. Du har valgt bogens grelleste eksempel, men på den måde, bliver man så også behageligt overrasket, når man læser den.
Bogen er solgt til filmatisering.
Det bliver seskabet Paramount der kommer til at stå for det, og den skulle komme i løbet af i år.
Det er Richard Donner(bl.a. Dødbringende våben) der instruere og producerer, og Jeff Maguire(In the line of fire) står for manus.


Bogen udkommer på dansk til september - måske tidligere.

 
 
4:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Sproget er kun ét af problemerne   7. jan 2000 12:17
Sproget er kun en lille del af bogens problemer. Jeg synes det er sell-out at skrive en bog med det ene formål at lave en film ud af den. Det betyder, at forfatterens fantasi er stærkt afgrænset af Hollywood's budgetter. Det bliver uden tvivl en ret fed film, men bogen er kun for at tjene penge og skabe omtale inden premieren.


De skulle have valg Ton McTiernan i stedet for Richard Donner. Die Hard IV: McClane is about to get medieval on your ass. Yippie Kaye Yeah, Sir Knight.

 
 
5:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Det' så John McTiernan   7. jan 2000 12:32
Og ikke "Ton"
 
 
6:   Rudi Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Rudi U. Rasmussen tom   7. jan 2000 13:12
Jeg er fuldstændig enig med dig. Det er uholdbart at udgive bøger/film på den måde. Det er en mærkelig strategi som vi desværre ser mere og mere af. Man mister meget for forfatteren, men Crichton har alligevel en stor stjerne hos mig. Ikke for hans 90'er ting, men tilbage i 1973, var det ham der stod for mesterværket "Westworld"!


Men alligevel er vi en smule heldige i det her tilfælde - har du nogensinde læst en bog baseret på et filmmanus? Efter en sådanne oplevelse mister man troen på ALT.

 
 
7:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Klip fra Empire's anmeldelse   20. jan 2000 17:05
Her er et uddrag fra anmeldelsen af Timeline i februar-nummeret af Empire:


"Some time before Midas man Chrichton delivered his latest [book] he set the criteria for the selling of the movie rights: they would go to any studio for free, as long as Chrichton was retained as producer and got the nod on the director and final cut. Oh, and a really hefty chunk of the profits. Considering this, the novel makes less than compulsive reading.


[...]


It reads most potently as an extended movie treatment, a fact that may have just got in the way of a much better book".


Jeg er helt enig. De har givet bogen 3/5.


  Opdateret: 20. jan 2000  
 
8:   ljorg Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Lars Jørgensen Denne kommentar er skrevet af artiklens forfatter. Filmen   8. feb 2002 22:10
Hvad blev der egentlig af filmatiseringen af Timeline? I kommentarerne ovenfor står den til at komme i løbet af år 2000, men det' jo lidt for sent nu.


Er den droppet?

 
 
9:   jens Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Jens Mogensen I gang med at finde locations   8. feb 2002 22:25
His det går efter planen skulle de begynde at filme til marts.
 
 
10:   Hambone Geek Culture-skribent. Klik for at læse mere om Henrik Schmidt [Slettet kommentar]   25. jun 2003 08:54
 
 
11:   Munch Den er på vej,,,   14. sep 2003 20:57
http://www.thetimelinemovie.com/
Jeg glæder mig dog ikke.... bogen er en rigtig stinker, ihvertfald!
 
 
12:   Katana Trailer   15. sep 2003 12:18
Og traileren kan ses her.
 
 
13:   ardimon Genial!   2. dec 2003 00:30
Jeg har nu læst 4 bøger af Crichton og jeg synes at Timeline er genial! Jeg var totalt opslugt af historien.
 
 


SKRIV EN KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


No enemies had ever taken Ankh-Morpock. Well technically they had, quite often; the city welcomed free-spending barbarian invaders, but somehow the puzzled raiders found, after a few days, that they didn't own their horses any more, and within a couple of months they were just another minority group with its own graffiti and food shops.
-- Terry Pratchett (Eric)