Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVBiograf: Natfilm: Fear XJens Mogensen28. mar 2003Tilbage til Hovedsiden

***...

Natfilmsfestivalen er snart over os i København. Vi kickstarter vores dækning af de mange film med et kig på en af festivalens forpremierer.

Nicolas Winding Refn er kendt vidt og bredt for sucesserne Pusher og Bleeder. Sidstnævnte har jeg ikke set og Pusher husker jeg stadig for at være den eneste danske film med større brug for undertekster end udenlandske. Den scorede dog nogle points på sin mørke visuelle stil og et hæsblæsende tempo, der holdt filmen igennem.

Det får vi ikke noget af i Fear X.

I et meget afdæmpet tempo bringes vi ind i historien om sikkerhedsvagten Harry, der har båret rundt på indre dæmoner siden hans kone blev myrdet. Hun blev brutalt skudt ned i en parkeringskælder under det indkøbscenter hvor Harry arbejder.
Politiet har aldrig fanget drabsmanden og opklaringen er nærmest blevet en besættelse for Harry. Det synliggøres gennem hans grundige gennemgang af videoovervågningsbåndene fra indkøbscenteret.

Sammenlignet med Refns tidligere værker, der vel må betegnes som actionfilm, er hans første engelsksprogede film en psykologisk thriller, der ikke lefler for seeren med letkøbt action og hurtige orddueller. Nogle vil sikkert se det som et minus. Jeg var imidlertid glad for, at den store fokus var på historien og personen Harry.
Harrys rolle spilles af John Turturro - en skuespiller jeg ikke tidligere har bidt mærke i - der her giver den hele armen med en imponerende præstation. Som resten af filmen er Turturro meget afdæmpet i sin rolle og overspiller aldrig. Replikkerne holdes på et absolut minimum hvorved Turturro må bære scenerne gennem kropsprog og mimik.

Det gør han til perfektion.

Desværre er det primært det der holder filmen oppe, da et par vigtige minusser er tæt på at dræbe filmen. Det rolige tempo filmen afvikles i bliver en smule for meget i længden og man kan godt komme til at kede sig en smule. Nogle computergenererede "sindsbilleder", der gentages igennem filmen, for til sidst at kulminere med et 2-minutters virvar af uforståeligt ruskomsnusk faldt ikke i min smag. Det virkede som om formålet var at skabe en sindsstemning. Det lykkedes. Jeg blev pisseirriteret.

Jeg er heller ikke vild med slutningen, der virker rodet og lader for mange løse ender hænge frit. Det vil dog i høj grad være op til den enkeltes personlige smag, da jeg sagtens kan forestille mig at mange vil synes om måden den slutter på.

Alt i alt var det en ok film, som primært holdes oppe af eminent skuespil.

Fear X får almindelig biografpremiere d. 4. april.


Der er fem kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1048950911fearx_komplet.jpg


Brugerkommentarer (5)The gods of the Disc have never bothered much about judging the souls of the dead, and so people only go to hell if that's where they believe, in their deepest heart, that they deserve to go. Which they won't do if they don't know about it. This explains why it is so important to shoot missionaries on sight.
-- Terry Pratchett (Eric)