Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Film og TVDVD: Star Wars Episode II: Attack of the ClonesTheo Engell-Nielsen13. nov 2002Tilbage til Hovedsiden

*****.

Uanset om du er Star Wars-fan, generelt filminteresseret eller blot weekend-jedi, så er der meget at hente i den seneste DVD-udgivelse i Star Wars sagaen.

Kvaliteten af ekstramateriale på DVD'er er, for at sige det ret mildt, af meget svingende kvalitet. Jeg er meget ofte blevet skuffet, men her er jeg for første gang, tror jeg, blevet meget positivt overrasket.

Selve filmen ligger på skive 1. Filmen kan nydes på engelsk, fransk eller spansk og med undertekster. Er det for meget finder man også et lydspor med kommentarer med Rick McCallum (producer), Ben Burtt (klipper), Rob Coleman (animation), Pablo Helman (visuelle effekter), John Knoll (ditto), Ben Snow (ditto) og så en eller anden George Lucas. (George Lucas viser sig at være en digital figur i Star Wars universet, der ikke var plads til ganske enkelt fordi han var mere irriterende end Jar-Jar Binks - men det lader vi som om vi ikke ved).

På skive 2 finder man et væld af lækre ting og sager. Noget som man normalt kun ser ved specielle anledninger, eller lige får lov til at se et kvart glimt af i TV. Men først lidt om de mere ordinære ting: Der er de normale teasers og trailers. Der er tolv TV-spots, og alle plakater i alle afskygninger findes i et slideshow. Vil man se filmplakaten på mandarin og sammenligne med den lettiske, så kan man det. Tre featurettes kommer man så til med "Story", "Love" og "Action" som temaer. De er lidt tamme og er nok egentlig blevet brugt til at forære til TV-stationer for at få noget gratis eksponering. Men de er OK. En musikvideo med John Williams (som har skabt musikken til alle filmene) kan også ses. Den er dog ikke særlig spændende, hvis man har set filmen. Men den sælger sikkert fint på TV-kanalerne. Det hele er krydret med George Lucas, der bevæger sig ind og ud af billederne og kommer med kommentarer hele tiden. Det er OK lavet.

Men så er det også slut med det kedelige! På skiven finder man otte scener, som er fjernet fra filmen. Alle kan vælges så de ses med en lille introduktion af nogle fra produktionsholdet eller George Lucas (der var han igen). Ingen spoilers her - men spændende er det.

Der findes også to ret interessante dokumentarer: "From Puppet to Pixels", der handler om hvordan den digitale Yoda blev udviklet, og "The Previsualization of Episode II", der viser hvordan man har brugt meget simple computeranimationer for at finde ud af hvordan man skulle klippe scenerne. Derefter bygges scenerne digitalt op og så animeres det hele. På den måde undgår man at skulle lave det hele og kan nøjes med det man faktisk ser på lærredet (eller TV-skærmen). Igen og igen dukker digitale George Lucas op og begynder at té sig som om han bestemmer. Det er faktisk lidt pinligt.

Så finder man "Films are not released. They escape!". Dette er en sjov gennemgang af hvordan man har lavet lydene i filmen. Alle lyde fra teenager-kys til tusinder af stormtropper der rasler med riflerne er lavet af to piger. Nej, de kysser deres egne hænder for at frembringe kysselydene! Alle lydaspekter gennemgås, og man må næsten give George Lucas (ja, ham igen) ret i at en film er 80% lyd - hvis han altså ikke var så påståelig og bedrevidende hele tiden.

I "Visual Effects Breakdown Montage" får man et væld af klip fra filmen i forskellige stadier: Fra den groveste skitse til den endelige version. Og det bliver nærmest ved og ved. Og det er guf for filminteresserede. Ærgerligt at de ikke har fået gennemgangen af Yodas sværdkamp med. Jeg har set den ved en anden lejlighed, men problemet er nok, at det meste er stjålet med arme og ben fra sværdduellen mellem de to piger i "Tiger på Spring, Drage i Skjul", og det må man jo ikke. Det er ellers sjovt at se de to klip ved siden af hinanden. Æv!

Overalt i ekstramaterialet er der meget at hente. F.eks. får man at vide at det er Anthony Daniels, der står i baren ved siden af Obi-Wan. Man får også at vide at i landingssekvensen på Naboo kan man se et par rumskibe af slagsen Han Solo bygger om til rumskibet, vi kender som Tusindårsfalken. Og sådan er der tusinder af detaljer. Man får set en referencefigur af Yoda, som i hvert fald ikke er blevet udstyret med hugtænder af Christopher Lee - ifølge manden selv. Og sådan kunne jeg blive ved. Der er seks timers underholdning i alt.

Teknisk har jeg ikke noget at kommentere omkring DVD'erne. Der er ikke noget, der har irriteret mig hverken billed- eller lydmæssigt. Det eneste minus jeg kan komme på finder man i kapitelvælgeren, som der findes tre forskellige visualiseringer af. Her skal man se en animation hver gang man vælger kapitelinterval og så vente et par sekunder på at den ny baggrundsanimation findes og indlæses (et par eksempler på menuer kan ses på billederne 1 og 2). Det er lidt irriterende, hvis man har "travlt".

Den eneste grund til at DVD'en ikke får seks stjerner skyldes ene og alene den sære George Lucas, der dukker op hele tiden i ekstramaterialet, han taler ind over kommentarsporet konstant, og maser sig frem i billedet, hele tiden har han en mening om alt. Det værste er, at folk spiller med på det og lader som om de lytter på ham. De spiller til gengæld ret godt. Det er næsten så man tror på, at ham der George Lucas faktisk er der.


Der er 15 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1037024606sw-ii-forside.jpg
Faktaboks
MedieDVD
Udgivelsesdato2002-11-12
Produktionsår2002
InstruktørGeorge Lucas
UdgiverLucasfilm
Se også:
Biograf: Star Wars episode II: Attack of the clones
Kommentarer 15 - hop til
DVD Features
Karakter
*****.
Region1 (USA, Canada)
VideoformatNTSC
Billedformat2.35:1 WS
AnamorphicJa
Kommentarspor1
Antal discs2
DVD-ROMJa
Audio
Dolby Digital 2.0 (Spansk)
Dolby Digital 2.0 (Fransk)
Dolby Digital 5.1 EX (Engelsk)
Undertekster
Engelsk

Artikelserie: Star Wars
Her har vi samlet alt hvad sitet kan præstere af Star Wars-relaterede artikler og anmeldelser.
Billeder
Hovedmenu og options.Kapitelvælger og hovedmenu fra DVD nr. 2.
Øverst: Ankomst på Naboo. Indrammet er to rumskibe, som minder meget om Tusindårsfalken.
Nederst: Nogen får døren i hovedet. Det har vi set før...Øverst: Hva... giver du en hånd? Mange detaljer kan ses efter i sømmene.
Nederst: Bagved står skuespilleren Anthony Daniels, som vi kender bedre som C3PO.
Stadiegennemgang af en scene fra Geonosis.
Øverst: Den første skitse af animationen laves på en meget simpel model.
Nederst: Her er modellerne tættere på det endelige resultat.Stadiegennemgang af en scene fra Geonosis.
Øverst: Den endelige model helt i hvidt.
Nederst: Modellerne i de rigtige farver.
Øverst: Her er vi i studiet, hvor der bruges en blue-screen.
Nederst: Den blå farve fjernes og erstattes med en computergenereret Coruscant.Øverst: Natalie Portman kæmper med en stor smølf.
Nederst: Smølfen fjernes, så Princesse Amidala kan blive skubbet i en kæmpe smeltedigel af en fæl alien.
Øverst: Jango Fett på en green-screen.
Nederst: Jango Fett i den endelige scene. 
Brugernes karakter
 9 brugere har givet den gennemsnitlige karakter 4.3 
6:(1)
5:(3)
4:(4)
3:(0)
2:(1)
1:(0)Brugerkommentarer (15)Well my friend Sweet Jay took me to that video arcade in town, right, and they don't speak English there, so Jay got into a fight and he's all, "Hey quit hasslin' me cuz' I don't speak French" or whatever! And then the guy said something in Paris talk, and I'm like, "Just back off!" And they're all, "Get out!" And we're like, "Make me!" It was cool.
-- Scott Evil (Austin Powers, International Man of Mystery)