Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Elektronik og legetøjCompaq Evo N610cJens Fallesen1. sep 2002Tilbage til Hovedsiden

**....

Denne artikel fra arkivet er tilfældigt valgt til genudgivelse d. 20. aug 2012 af kolben

Det nye HP har netop lanceret seneste bud på en bærbar pc med Pentium 4-processor. Geek Culture har kigget nærmere på maskinen.

Når man ser Compaq Evo N610c første gang, er det svært ikke at være begejstret. Maskinen ser en del tyndere og mere "sexet" ud end de fleste andre bærbare på markedet, og når man åbner låget, åbenbares et ret enkelt og stilrent design med nogle kølige blå museknapper og fire små, blanke programmerbare taster.

En nærmere undersøgelse af forholdene afslører dog, at det tynde look er optisk bedrag. Maskinen opgives officielt til at være 3,2 cm tyk mod en del konkurrenters ca. 3,7 cm. Men man kan jo måle ting på mange måder, og den gængse måde er at måle tykkelsen ude ved kanten. Stiller man til gengæld maskinen på et bord og måler afstanden mellem bordet og det højeste punkt på midten af låget, lander man faktisk på netop 3,7 cm.

Vægtmæssigt er den heller ikke lavere end sine konkurrenter, så i praksis er maskinen ikke nemmere at slæbe rundt på end sine konkurrenter - men den ser unægteligt noget fiksere ud med sit slanke look.

Materialet er hård plast, og selve kabinettet virker ganske solidt. Desværre er materialet af en type, der virkelig tiltrækker fedtfingre i løbet af ingen tid. Og når man begynder at bruge maskinen, breder indtrykket af plastic sig.

Tastaturet ser sådan set meget pænt ud og er ikke særlig reflekterende, men desværre er tasternes vandring alt for kort. Faktisk føles tasterne lidt underlige at skrive på - de har en tydelig (men lydløs) klikfornemmelse, så man ikke er i tvivl om, hvorvidt man rent faktisk har ramt tasten, men bedst som man er kommet godt i gang med at trykke på en tast, kan den ikke komme længere. Jeg skal ikke afvise, at nogle mennesker vil være meget begejstrede for dette tastatur, men jeg bryder mig ikke om det. Tastaturet er noget bedre end visse tidligere modeller, f.eks. Armada E500-serien, men det er langt fra godt nok, og selv meget billigere maskiner fra andre leverandører (og fra Compaq) fås med bedre tastaturer.

Musen er af dobbelttypen, altså med både "klitoris" og "staveplade". Det er en god ting, for så kan man forhåbentlig gøre begge fløje tilfredse. Der er tale om det udbredte Synaptics-system, hvor man kan konfigurere alle mulige detaljer - f.eks. kan man opdele "stavepladen" i felter, som kan bruges til shortcuts, hvis man ikke ønsker at bruge pladen som mus. En anden god ting er funktionen Palm Check, der forhindrer cursoren i at fare rundt på skærmen, fordi ens håndflade lige kommer til at strejfe pladen.

Jeg foretrækker selv at bruge "klitorisen", og på denne maskine er den diskret holdt i samme farve som resten af tastaturet. Den fungerer udmærket, om end den virker lidt upræcis til tider. Dette har jeg dog også oplevet på andre maskiner, hvor det har været et justeringsspørgsmål, så jeg skal ikke kunne sige, om det også er tilfældet her. Til gengæld skuffer knapperne fælt - de virker meget plasticagtige, og så snyder de brugeren: De giver et tydeligt klik, når man trykker på dem, men dette klik er desværre ikke nogen garanti for, at maskinen rent faktisk har opfattet, at man har trykket. Det er simpelt hen ikke godt nok!

Når man skriver på tastaturet, er det i øvrigt en smule eftergivende, fordi det sidder på en løs plade, der kan tages op. Dette er nødvendigt for at opgradere RAM i maskinen, idet denne sidder under en låge til venstre for "stavepladen". Proceduren er en smule kompliceret, men det værste er, at tastaturet netop er blevet for eftergivende, og at selve klappen rent faktisk er med til at understrege indtrykket af lidt for billig plastic, idet den hørbart giver sig, når man lægger hånden på den.

Windows-brugere vil til gengæld glæde sig over, at maskinen har Windows-taster, og at man der er fire internettaster, der kan omprogrammeres, som man måtte ønske det.

På tastaturet kan man med Fn-tasten få adgang til forskellige ting som volumenkontrol, batteristatus, strømindstillinger og lignende. Desværre er alle disse ting samt de to volumenknapper på fronten alle er softwarestyrede - det vil sige, at hvis ens operativsystem ikke har softwaresupport for disse funktioner, kan man ikke benytte dem. Og det vil også sige, at hvis man har fået skruet for højt op, kan man ikke skrue ned for Windows' opstartslyd. Ydermere virker betjeningen af funktionerne for lydstyrke og skærmens lysstyrke ret underlige - der går ret lang tid, fra man trykker på tasten, til vinduet kommer frem, og herefter har man kun 2-3 sekunder til at nå at reagere, med mindre man holder Fn-tastkombinationen nede imens. Det fungerer, men det kunne godt have været lavet fiksere.

Skærmen er OK. Den reflekterer en del, men på en bærbar kan man jo ofte dreje skærmen eller maskinen, så det ikke er noget problem. Billedkvaliteten er tæt på at være i top, og der er blus nok på til fint at kunne anvende maskinen i selv kraftigt sollys - man kan altså sagtens tage maskinen med i haven, når vejret byder på høj sol. Sidder man tæt på skærmen, opdager man dog en slags "mønstre" i skærmen, der nærmest ligner noget interferens mellem skærmens punkter og et andet gitter - måske noget overfladebehandling? Endelig havde testeksemplaret en enkelt grøn pixel, der altid lyste, når skærmen var tændt, men dette er næppe et generelt problem.

Maskinen kan desuden leveres med indbygget trådløst netkort. Testeksemplaret var bestilt med et sådant, men ved en fejl var dette ikke medleveret og kunne ikke leveres inden for testperioden. Det trådløse netkort monteres som et UltraPort-kort oven på skærmen - man tager simpelt hen den grå plade af og monterer kortet her i stedet. Forbindelsen sker ved hjælp af en særlig USB-tilslutning under pladen. Det fungerer sikkert udmærket, men implementeringen virker noget plasticagtig (montering med to skruer i stedet for en enkelt ville gøre underværker), lige som det er et proprietært system, der tvinger en til at købe det trådløse netkort fra Compaq (og sjovt nok koster sådan et trådløst modul til Evo N610c omtrent det dobbelte af et standard MiniPCI-kort, som alle konkurrenterne benytter). Da der desuden kun er én UltraPort, kan maskinen ikke leveres med både Bluetooth[*] og trådløst LAN men kun én af delene ad gangen.

Hvis man vil have begge, kan man naturligvis montere den anden teknologi i et af maskinens to PC Card-slots. Disse er ganske uheldigt placeret, nemlig på venstre side af maskinen helt fremme mod brugeren. Det var sikkert praktisk af pladsmæssige hensyn, men det er faktisk ikke et praktisk sted at have ting stikkende ud af maskinen. Hvad værre er - i stedet for klapper over PC Card-portene benyttes blanke kort, som man skal tage ud for at sætte et kort ud. Det samme gælder min nuværende bærbare maskine, og jeg har da for længst mistet det ene af disse blanke kort.

Blandt maskinens øvrige tilslutninger findes modemporten (der sidder praktisk på højre side bagest) og en Ethernet-tilslutning, der desværre ikke er lige så praktisk placeret men i stedet sidder ca. midt på bagsiden. Hvorfor kunne disse to i det mindste ikke være blevet byttet om? De øvrige porte sidder alle på bagsiden, herunder den serielle port, som faktisk er med til at gøre Evo N610c unik blandt de nyere bærbare fra Compaq. Som netværkstekniker føler man sig næsten som en truet race, i og med det bliver sværere og sværere at finde bærbare pc'er med en seriel port.

Den infrarøde port er dog nok den ting på maskinen, der er mest tåbeligt placeret: på fronten! Det eneste oplagte sted for den vil være på en af siderne, mens man kan leve med en placering på bagsiden, men på forsiden giver det ingen mening. Hvis man ønsker at udveksle data infrarødt med en anden pc, en telefon eller et digitalkamera, er man altså nødt til at placere denne enhed mellem sig selv og computeren - dette gør ikke altid ens anvendelse af computeren nemmere.

Grafikkortet er et ATI Radeon Mobility 7500, og det udmærker sig ved at kunne have forskellige billeder på den interne og den eksterne skærm. Et program som PowerPoint udnytter dette ganske elegant, sådan at man kan have sin præsentation kørende på projektoren, mens man har sine noter stående på den interne skærm. Min nuværende bærbare har desværre ikke den funktion, men alene denne funktion er næsten nok til at få mig til at ønske maskinen udskiftet. Uheldigvis lykkedes det aldrig at få denne funktion til at fungere på maskinen, men det kan formodentlig tilskrives et driverproblem.

I det hele taget virkede maskinen ikke helt komplet efter førstegangsinstallationen. Når man tænder for maskinen, skal man vælge, om den skal køre med dansk eller engelsk Windows XP. Herefter installerer den Windows og melder sig så klar - men på dette tidspunkt lader ikke alle drivere til at være installeret, sådan at man bagefter skal til at tilføje en række ting. Dette virker ufærdigt, og i det hele taget kørte Windows XP ikke supergodt på maskinen - således begik den totalt harakiri, da jeg prøvede at få den eksterne skærm til at virke, og der var ingen anden udvej end komplet reinstallation af systemet.

En Pentium 4 bliver temmelig varm, og maskinen har derfor både CPU-køler og en blæser i venstre side af kabinettet. I et typisk kontormiljø lægger man ikke mærke til blæseren, men i et stille lokale kan den virke lidt støjende. Heldigvis reguleres blæseren og kører kun, når det reelt er nødvendigt. Områderne på begge sider af "stavepladen" bliver til gengæld temmelig varme, hvilket efter en del tids arbejde godt kan gøre den del af maskinen uegnet til at hvile hænderne på - om vinteren behøver man til gengæld ikke at være bange for at fryse.

Der lader til at være en ret god levetid i batteriet, og når batteriet er ude af maskinen, kan man trykke på en knap og ved hjælp af en række lysdioder se den tilværende mængde strøm. En ganske praktisk detalje, især hvis man har flere batterier, som man skifter imellem.

Højttalerne sidder bag keyboardet, lige under skærmen. En oplagt placering, og man opnår en overraskende god stereovirkning, selv om de sidder ret tæt. Lyden er noget plasticagtig, men det er vel kun, hvad man kan forvente af to ½" højttalere i et plastickabinet. Ønsker man bedre lyd, findes tilslutning til eksterne højttalere eller hovedtelefoner - af uforklarlige grunde placeret midt på fronten af maskinen.

Maskinen har et slot, hvori der fra starten sidder et dvd-drev. Dette fungerer udmærket, og en Pentium 4 klarer fint at afspille film uden problemer, selv om det foregår i ren software. I dette slot kan alternativt sættes en kombineret cd-brænder og dvd-afspiller eller et floppydrev. Hvis man ønsker at bruge floppy på samme tid som cd/dvd, skal et sådant tilsluttes via USB. Det er ikke muligt at bruge samme drev til dette slot og USB, så hvis man af og til har behov for floppy og cd/dvd på samme tid, skal man sørge for at vælge USB-modellen og så leve med, at drevet ikke kan bruges i det fleksible slot.

Maskinens design er generelt ganske tiltalende, og som pc fungerer maskinen umiddelbart også fint. Det tekniske design omkring kabinet, tastatur, mus osv. er til gengæld ikke tilfredsstillende, men modellen skal såmænd nok alligevel blive populær alene i kraft af Compaqs position på markedet.

Servicemæssigt kunne maskinen være lavet bedre. Det er nemt at skifte harddisk i maskinen, men løsningen er ikke beregnet til at gøre det ofte. Udskiftning af drevet i det fleksible slot er ret nemt - det må dog betegnes som en smutter, at man skal have fat i en udløser på undersiden af maskinen for at gøre det. Opgradering af RAM er til gengæld ikke lavet særlig smart, og selv om det ikke skal gøres så tit, bliver man til dagligt irriteret over det grundet den klaprende klap.

Modellen skal nok blive populær i "executive"-markedet, som designet passer godt til. I dette segment vægtes design også ofte højere end f.eks. tastaturets kvalitet, fordi maskinen det meste af tiden sidder i en docking station med eksternt tastatur og ellers primært bliver brugt som PowerPoint-fremviser og til lejlighedsvis arbejde i lufthavnen. Som teknikermaskine skuffer maskinen - den virker ikke helt velegnet til at blive brugt meget i marken dag efter dag.


Der er 11 kommentarer til artiklen

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1030365642n610c-grass.png
Faktaboks
Kommentarer 11 - hop til
Bonusmateriale
Facts om testmaskinen
Artikelserie: Bærbare Pentium 4-maskiner
I denne korte serie testes tre forskellige bærbare pc'er med Pentium 4-processor. Udgangspunktet for testen er anvendelse som teknikermaskiner - altså maskiner, der skal bruges meget og for det meste "i marken".
Billeder
Compaq Evo N610cN610c keyboard/mus
N610c porte 
De andres mening
MS  
****..
 Til almindeligt kontorarbejde er det en god bærbar.Brugerkommentarer (11)Homer's brain: Use reverse psychology.
Homer: Oh, that sounds too complicated.
Homer's brain: Okay, don't use reverse psychology.
Homer: Okay, I will!
-- The Simpsons