Vi er flyttet. Find det nye site på www.geekculture.dk

Elektronik og legetøjIZZI og IZZI 2Lærke Pickering Thomasen14. jun 2002Tilbage til Hovedsiden


Denne artikel fra arkivet er tilfældigt valgt til genudgivelse d. 4. jan 2014

Binary Arts er folkene bag IZZI-puslerne, der bygger på matematiske opdagelser fra 1920'erne. Brikker med simple geometriske mønstre og faconer skal samles til givne figurer med den simple regel, at sider, der støder op til hinanden, skal have samme farve. Det lyder vel nok nemt...

IZZI ***...

IZZI er spillet med en "zillion" løsninger ifølge æsken. Det er da også et faktum, at der er mange løsningsmuligheder, hvilket dog ikke betyder, at man nødvendigvis rammer en af dem i de første par forsøg. Spillet består at 64 kvadratiske brikker, der skal samles til et større kvadrat på 8 * 8 brikker. Brikkerne er sorte og hvide i relativt simple mønstre - hvis man forestiller sig brikkerne delt op i 8 dele ved hjælp af midterlinier og diagonaler og så danner større sektioner ved at farvelægge en eller flere af de 8 retvinklede trekanter, der dannes af de 4 linier, så har man udgangspunktet for IZZIs brikker.

Det er ikke specielt nemt, og med så mange brikker er det nærmest umuligt at bruge logik til at samle den med fra starten af. De første 20-30 brikker placerer man nærmest tilfældigt ved at vælge den første, den bedste brik, man nu støder på, der passer. Så skal det nok vise sig, at de sidste 5-6 brikker absolut ikke passer, når man skal afslutte.

Mønstret, som de sorte og hvide felter danner, er irrelevant for den første opgave, som er den, man nok bruger længst tid på. Binary Arts foreslår så et par ekstraopgaver, såsom at der skal være en tydelig diagonal, afgrænset af sorte diagonalfelter på diagonalbrikkerne, eller at kanten på figuren skal være enten sort eller hvid. Det er slet ikke nemt, og noget man kan blive temmelig frustreret over. Men en meget sjov lille ekstra udfordring for de, der skulle have lyst.

IZZI 2 ****.*

IZZI 2 er efter min mening den klart bedste af de to. Der er kun 12 brikker, hvilket gør, at tilfældighedsprincippet kan erstattes af seriøs logisk tænkning, når man skal samle de 40 opgaver, som det medfølgende hæfte byder på.

De 12 brikker er rhombeformede og opdelt via linier fra spids til spids i fire felter, der er henholdsvis røde, blå, gule og grønne. De 12 brikker er selvfølgelig forskellige.

Opgavehæftet indeholder silhuetter til 40 figurer, som ville være nemme at lave, hvis alle brikkerne var ensfarvede. Men det er de jo som bekendt ikke, og det viser sig at være noget af en nød at knække bare at samle et par simple stjernelignende figurer og den slags.

Umiddelbart, efter at have lavet de første to opgaver i løbet af nul-komma-fem, troede jeg, at opgaverne i hæftet var sorteret efter sværhedsgrad, men da jeg måtte lægge den tredje opgave til side og derefter løste en af de sidste opgaver uden de helt store vanskeligheder, tror og håber jeg, at det ikke er tilfældet, og at opgaverne bare er placeret i hæftet i vilkårlig rækkefølge.

IZZI 2 kendes også under navnet Color Matrix.

 Del på Facebook Del på Twitter    Læs og skriv kommentarer til denne artikel Anbefal artikel til andre læsere


 
bedler/auto/1023176553izzi2.jpg


SKRIV FØRSTE KOMMENTAR

Du skal være logget ind for at kunne sende kommentarer. Gå til login-siden og klar detaljerne dér eller login med Facebook.


Well, this is great. If the ionization-rate is constant for all ectoplasmic entities, we can really bust some heads... in a spiritual sense of course.
-- Ray Stantz (Ghostbusters)